Je líp v Česku nebo na Slovensku aneb je lepší mít euro nebo českou korunu?

Strávil jsem prodloužený víkend na Slovensku a kromě jiného mne zajímalo, jak je tam pro nás Čechy draho. Platil jsem v hotovosti i kartou a byl jsem mile překvapen.

Vyrazili jsme autem v pátek ráno úderem sedmé. V Církvici u čerpací stanice ONO jsem načepoval plnou, která mi vystačila na cestu tam i zpět. Jeden litr Naturalu za 44,90 Kč. Cílem naší cesty bylo Bernolákovo. Takhle se to jmenuje až od roku 1948. Obec na jižním Slovensku v okrese Senec se původně jmenovala Čeklís (maďarsky Cseklész). Cesta po D1 tentokrát proběhla bez jakýchkoli problémů. Bez kolon nejenom na dálnicích ale i v Brně a v Bratislavě.

Cestou nám vyhládlo a oběd jsme si dali v místní restauraci vedle obecního úřadu. Polední menu obsahující polévku a hlavní jídlo mělo jednotnou cenu 5,50 EUR a k tomu jedenáctka Staropramen - Mustang za 1,5 EUR. Ubytování jsme měli rezervováno v kaštielu Theresia Chateau, ve kterém svého času pobývala i Marie Terezie se svým dvorem. Odpoledne jsem dal na rozehrání devítku "Park" v nádherném zámeckém parku, ale to hlavní nás čekalo teprve v sobotu. 

Údajně nejtěžší golfové hřiště v Evropě "Black river". Co se týče obtížnosti s tím se dá souhlasit, ale jinak to bylo jedno velké zklamání a rozhodně ho golfistům z Česka nedoporučuji. Poměr užitná hodnota / cena není dobrý a nedivím se, že jsme tam v sobotu byli prakticky sami i když to hřiště je pár kilometrů od Bratislavy. 

Neděli jsme pojali jako odpočinkový den s tím, že se podíváme do Sence. Odpočinkový den to ale nebyl. Dopoledne jsme si prohlédli centrum města a po obědě jsme dvakrát vlezli do jezera. Kupodivu voda byla teplejší než jsem čekal a hezky jsme si zaplavali. Pak jsme ještě vyrazili na procházku v okolí Bernolákova, kde jsme se byli podívat na kapličku sv. Anny z roku 1835. Za neděli jsem si naměřil téměř 19 tisíc kroků. 

V pondělí jsme po snídani vyrazili do Malacek, kde mne čekala ještě osmnáctka "White Eurovalley Golf Park" konkrétně dvě devítky "Pine" a "Sand". Toto hřiště se mi líbilo mnohem víc než "Black River". Po hře jsme si dali k obědu a vlastně i k večeři výbornou zelňačku, řízek s bramborem a Zlatého bažanta. Pro dvě osoby to bylo  24 euro. 

Z Malacek domů jsem to zvládl za 3 hodiny s tím, že výlet na Slovensko a zpět jsme zvládli na jednu čtyřicetilitrovou nádrž. Mimochodem ceny benzínu jsou prakticky stejné u nás i na Slovensku (1,79 EUR za litr Naturalu)

A na závěr ještě aktuální ceny ze slovenského Lidlu (opsáno z účtenky):

rohlík - 0,11 EUR

bageta francouzská - 0,26 EUR

Rolka čokoládová - 0,45 EUR

Latté karamel - 0,69 EUR

Radler Cool Zlatý bažant - 0,69 EUR

pivo Zlatý bažant v plechu -1,26 EUR

Ledová káva 500 ml - 0.99 EUR

Parenička neúdená - 1,39 EUR

Parenička údená - 1,39 EUR

Ryzlink rýnský - 1,99 EUR

Cabernet Sauvingon - 1,99 EUR

Frankovka Modrá - 1,99 EUR

Pálava - 3,99 EUR

ovocné karamely 400g - 1,69 EUR

Záloha plechovka - 0,15 EUR

Jestli se máme lépe my tady s korunou v Česku nebo Slováci s eurem nechám na posouzení čtenářům. Ke správnému posouzení je třeba vzít v úvahu, že průměrná mzda na Slovensku byla v loňském roce 1.211 EUR a pro letošek se odhaduje 1.295 EUR s tím, že 70% Slováků na tento průměr nedosáhne. Průměrná mzda v Česku byla loni 37.839 Kč. Jenže i tady platí, že průměrnou mzdu bere sotva třetina zaměstnanců.

Sečteno a podtrženo. Za sebe jsem rád, že žiji tady v Česku a po EURu nikterak netoužím.

 

 

 

 

Autor: Jiří Beránek | středa 25.5.2022 10:34 | karma článku: 27,40 | přečteno: 1049x