Fenomén Koruna aneb jak to bude dál?

S českou korunou jsem spokojený a nepatřím mezi stoupence její výměny za euro. Z čeho jsem však vyloženě nadšený je britská Koruna 

První dvě série jsem do slova a do písmene hltal. Nejenom kvůli hereckému ztvárnění britské královské rodiny a britského premiéra Winstona Churchila, ale hlavně kvůli scénáři jednotlivých epizod. Seriál začíná v době kdy jsem ještě nebyl na světě a ruku na srdce v době před "plyšákem" jsme byli o osudech britské královské rodiny informování minimálně. Teď je tomu jinak a zejména bulvární tisk se v tom přímo vyžívá. A asi nikdo z nás neunikl spekulacím ohledně vztahů mezi princem Charlesem, Camillou a Dianou.  Abych řekl pravdu, mně to bylo svého času šumafuk. Možná i proto, že jsem o Charlesovi a jeho rodině prakticky nic nevěděl.

Seriál mne však přivedl kromě jiného k tomu, abych se trošku víc zajímal o nedávnou britskou historii, protože mne fakt zajímá jak to opravdu bylo. Je mi totiž jasné,  že Koruna je především dramatické dílo a mnohé je asi jen scénaristická fikce, která se od skutečnosti může více či méně lišit.

Režisér Peter Morgan  obsadil do role mladé královny Alžběty herečku Claire Foy, kterou jsem znal z filmu Dívka v pavoučí síti, kde ovšem hrála diametrálně odlišnou postavu. Ve třetí sérii ji vystřídala herečka Olivia Colman což byl pro mne šok, protože  přestože jí v době natáčení bylo 45 let tak bych jí hádal víc. To ale  není podstatné. Režisér musel královnu nechat nějak zestárnout. A Alžbětu hraje dle mého názoru výborně.   

Z třetí série jsem viděl zatím osm dílů a zbývají mi už jen dva. Podle hodnocení na ČSFD i podle mého subjektivního názoru je třetí série zatím nejslabší, ale pořád je to vysoký nadprůměr v kontextu jiných seriálů obzvláště těch českých. Ty Ulice, Ordinace a já nevím jaké další nekonečné seriály nejsou nic pro mne. 

Ať tak či onak už se pomalu těším na čtvrtou sérii, kde se objeví i Margaret Thatcherová v podání Gillian Anderson, kterou můžete znát ze seriálu Akta X nebo ze seriálů Pád či Sexuální výchova. V této souvislosti asi nebude od věci, když si v nejbližší době pustím celovečerní film Železná lady z roku 2011, kde první ministerskou předsedkyni Velké Británie ztvárnila Meryl Streep.

V každém případě se jedná o jeden z nejlepších seriálů, co jsem kdy viděl, a každému ho mohu jen doporučit. Jinak za nejlepší československý seriál považuji Nemocnici na kraji města

Autor: Jiří Beránek | čtvrtek 26.11.2020 15:04 | karma článku: 10,95 | přečteno: 465x
  • Další články autora

Jiří Beránek

Samochvála smrdí

27.4.2024 v 7:36 | Karma: 20,90

Jiří Beránek

Proboha, už dost! Stačilo

1.4.2024 v 11:02 | Karma: 21,31