Co bude až Babiš a Zeman nebudou?

Co by bylo kdyby v roce 1917 Lenin nebyl převezen přes Německo na Finské nádraží v Petrohradu, co by bylo kdyby v roce 1940 nedošlo k francouzskému vojenskému kolapsu a Hitler by byl poražen, co by bylo kdyby intelektuální elity 

nezavírali oči před "přehmaty" stalinistického režimu a nebyly ve vleku marxistické ideologie, která se nám pomalu ale jistě vrací? Nikoli z Moskvy ale ze "Západu". 

Na facebooku na mne každý den vyskakuje otázka: "Co se vám honí hlavou, Jiří?" No je toho hodně. A nejenom v souvislosti s demonstracemi na Staromáku, Václaváku nebo na Letné. Přestože nemám moc volného času tak v poslední době dost čtu. Nejenom proto, že Playstation mám v opravě a na golf či jiný sport je moc vedro. 

Nedávno jsem dočetl knihu Petra Hampla "Prolomení hradeb", ve které autor odpovídá na otázky typu" Proč se hroutí západní civilizace? Je vítězství islámu neodvratné? Proč v zápasu ideologií zvítězil kulturní marxismus? Proč mocní lidé realizují své zájmy právě podporou islámské imigrace, i když by mohli téhož dosáhnout jinak? Jak to s souvisí s jinými oblastmi života? Existuje něco na způsob spiknutí? Jaké jsou scénáře dalšího vývoje? C všechno mohou běžní občané udělat, aby se naplnily scénáře méně špatné?

A teď čtu knihu "Zapomenuté 20. století od britského historika Tonyho Judta, který se jako univerzitní profesor specializoval na moderní evropské dějiny. "Historici pracují v oboru paměti. A už dlouho je naším povoláním kritizovat a opravovat oficiální nebo veřejnou paměť, která musí sledovat své vlastní cíle..." píše autor ve sbírce 23 esejí z let 1994-2006. Na pozoruhodné škále osobností, událostí a idejí provádí Tony Judt nemilosrdnou pitvu iluzí po studené válce, že velké konflikty jsou bezpečně za námi a že svět vstoupil do epochy míru a demokracie. Ukazuje, na co z historie 20. století zapomínáme a jak velká její část byla obětována mýtu o popření paměti.

Kdybych to měl stručně shrnout tak asi do konstatování, že neexistuje žádný šťastný příběh o pokroku a že optimismus a víra v demokracii, jež zavládly po konci studené války, nemají opodstatnění...

 

Autor: Jiří Beránek | úterý 25.6.2019 10:50 | karma článku: 21,78 | přečteno: 716x