Chybí nám dnes trest smrti? Jste pro nebo proti?

Poslední poprava u nás proběhla před 35 lety a v květnu 1990 byl trest smrti zrušen. Bylo to dobře nebo špatně? Toť otázka. Nevím, jak vy, ale já v této věci mám celkem jasno. Podle starozákonního "oko za oko, zub za zub"

U dnešní snídaně jsem si v sobotní iDnes se zájmem přečetl článek publicisty a komentátora Českého rozhlasu Tomáše Procházky, který mne motivoval k dnešnímu zamyšlení na téma život nebo smrt.

Autor uvádí, že většina Čechů dnes pro opětovné zavedení trestu smrti není, ale že stále je to bitva dost vyrovnaná.

Každý z nás se pohybujeme v nějaké bublině, nějak jsme byli vychováni a každý máme nějaký svůj věkem vytříbený názor na to či ono. Jestli moudrý a tudíž rozumný je však diskutabilní, když ani odborníci se neshodnou. A nemyslím tím zrovna jen otázku trestu smrti.

Autor ve svém příspěvku pro MF Dnes napsal cituji: 

"Jaká jsou pro a proti trestu smrti? Proti samozřejmě hovoří riziko justičního omylu, které zde existuje stále, byť se s příchodem nových technologií, především určováním DNA, značně zmenšilo. A proti je rovněž zneužití trestu smrti pro politické účely. V této souvislosti není od věci zmínit, že případné vystoupení Česka z EU by v reálu znamenalo menší právní zemětřesení a ideální příležitost pro zastánce trestu smrti.

Jasně pro trest smrti jsou výjimečně brutální trestné činy, jako byl naposledy masakr na pražské filozofické fakultě. Pokud by v takových případech byl pachatel dopaden živý, majorita společnosti by nepochybně dala trestu smrti zelenou"

Mimochodem v současné době sleduji na platformě Voyo skvělý retro seriál "Metoda Markovič: Hojer", který byl natočen jako velká pocta bývalému šéfovi pražské mortdparty. Ladislav Hojer byl sadistický sériový vrah a kanibal, který mezi lety 1978 až 1981 zavraždil na území Československa celkem 5 žen. Za tyto činy byl odsouzen k trestu smrti a dne 7. srpna 1986 byl popraven v pankrácké věznici. Trest smrti oběšením.

Podle mého názoru trest smrti není přežitek a myslím si, že byla chyba, že byl zrušen. A dovedu si představit, že většina lidí by s trestem smrti pro masového vraha Davida Kozáka, který nedávno spáchal masakr čtnácti lidí na Filozofické fakultě UK v Praze, souhlasila.

A jak to vidíte vy milí čtenáři? Jste pro nebo proti?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | sobota 3.2.2024 8:56 | karma článku: 25,16 | přečteno: 737x