Boj s inflací Česká národní banka prohrává a líp v dohledné době nebude

Prezident republiky Miloš Zeman jmenoval novým guvernérem ČNB Aleše Michla a je velkou otázkou zda-li to povede k posílení nebo naopak k oslabení naší měny. 

Z ČNB jsem odešel před více než deseti lety a udělal jsem dobře. Už mne to tam dlouho nebavilo zejména proto, že mé názory a postoje nebyly v soulady s cíli banky. Stručně řečeno nebyl jsem dost loajální zaměstnanec. Nevadila mi ztráta banky. Naopak z posilování koruny jsem měl radost a po euru jsem netoužil.

Sloužil jsem pod Tošovským, Kysilkou, Tůmou a krátce i pod Singrem. Když byl jmenován guvernérem Rusnok, už jsem tam dlouho nebyl, ale byl jsem tím docela překvapen. Říkal jsem si, že to není dobrá volba...

O měnové politice ale nerozhoduje jenom guvernér nýbrž celá sedmičlenná bankovní rada. Jejími členy jsou kromě guvernéra dva viceguvernéři a další čtyři členové, které jmenuje a odvolává prezident republiky.

Rusnok pomalu končí a opustí banku v době, kdy jsme na tom o dost hůř než zbytek světa, a nemyslím si, že je to tím, že nemáme euro. 

V současné době jsou na tom dobře ti, co mají dluhy. My, co jsme si něco na důchod ušetřili, jsme na tom biti, protože inflace utržená ze řetězu nám ty úspory hodně rychle požírá a světlo na konci tunelu vidět není. 

Je legitimní otázkou, co s tím hodlá udělat nový guvernér a obměněná bankovní rada. Jsem zvědav koho do "nezávislé" ČNB Zeman ještě dosadí.

Realita je taková, že kdybych byl finančním poradcem, že bych svým klientům nedokázal s čistým svědomím radit, aby si spořili na důchod nebo investovali do toho či onoho...

Nejlepší investicí v současné době je investovat do sebe, do dětí nebo do vlastního bydlení a koníčků. A když něco zbyde, tak to projíst nebo propít. Prostě udělat si radost, když to ještě jde...

Nikdo z nás nevíme dne ani hodiny, jak dlouho tady ještě budeme. A odhadovat, jakou hodnotu bude mít česká koruna nebo euro za dvacet let je čirá spekulace a věštění z křišťálové koule. A mantra ČNB o cílování inflace je k smíchu. Nebo spíše k pláči. 

Mimochodem je zajímavé, že ve Švýcarsku mají inflaci téměř nulovou. Jak to tam v té centrální bance asi dělají? 

 

 

Autor: Jiří Beránek | pátek 13.5.2022 11:07 | karma článku: 17,99 | přečteno: 411x