Básník, zpěvák, idealista a především antikomunista Karel Kryl

je nezpochybnitelnou morální autoritou, která ovlivnila myšlení několika generací nejenom tady v Česku ale také v Polsku. Možná víc tam než tady.    

Dnes jsem se konečně dostal k tomu, abych shlédl filmový dokument "Bratříček Karel", který nenatočil nikdo z domácích režisérů či režisérek, ale Polka Krystyna Krauze. Jak příznačné. Je ostuda, že toto dílo vzniklo v zahraničí a nikoli u nás doma. A je také příznačné, že dokument byl uveden 17. listopadu 2017 pouze na ČT2  místo aby byl uveden v hlavním vysílacím čase na ČT1. 

Karel i když byl malý postavou byl velký svým duchem. Byl člověkem, který nikdy neuhnul ze svých morálních zásad, a celý svůj krátký život mu šlo o pravdu, lásku a spravedlnost. Jedná se o dokument, který Krylovi vzdává zasloužený hold. Kristyna Krauze ho ztvárnila jako strhujícího zpěváka, bojovníka za pravdu a citově snadno zranitelného muže. Polská režisérka si všímá i Krylovy euforie po návratu během sametové revoluce a následné zklamání a zahořklost z dalšiho vývoje společnosti. Je smutné, že byl mnohdy nepochopen a vlastně se stal cizincem ve vlastní zemi.

S písničkami Karla Kryla jsem přišel do styku především díky vysílání rádia Svobodná Evropa,  ale desku "Bratříku zavirej vrátka" jsem si koupil v reedici teprve až dlouho poté co u nás poprvé vyšla, protože se stala úzkoprofilovým a hlavně zakázaným zbožím

Posledni dobou si jeho písničky pouštím nejenom z nostalgie ale především proto, že mnohé z nich  jsou nadčasové a bohužel aktuální i dnes. Karel viděl hodně dopředu a svým nezapomenutelným způsobem dokázal glosovat minulost, současnost i budoucnost.

Jenom si kladu otázku, jak by asi reagoval na současnou politickou situaci u nás v Česku. Možná by znovu nahrál legendární "Veličenstvo kat" 

https://www.youtube.com/watch?v=CJ81xkUnfUY

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří Beránek | úterý 28.11.2017 21:05 | karma článku: 22,58 | přečteno: 546x