Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zastánci „komunismu“ kontra fenomén „závist“!

Jsem daleko tomu, abych někomu bral názor, nicméně mám také právo se k němu vyjádřit. Zájem vyjádřit se u mne vyvolal článek od L. Vojtekové „Čím je komunismus tak přitažlivý“ ( http://blog.idnes.cz/oper/uvod2.asp ) Autorka je mladá, sympatická a pohledá žena (viz foto), ale pochybuji, že názor, o kterém píše, je výsledkem jejích vlastních životních zkušeností. Nemohu se však zbavit dojmu, že její názor, resp. obecné  konstatování je až příliš subjektivně paušální a postrádá  onu všeobecnou, reálnou a doložitelnou opodstatněnost. Zde bych spíše respektoval její mládí a životní nezkušenost než vědomí, že to o čem píše, má racionální základ. Autorka ve svém perexu si klade otázku a  hledá pochopení, proč se vůbec někdo toho „komunismu“ zastává?

Především bych chtěl mladou autorku zbavit omylu když píše o existenci „komunismu“, což ji poněkud diskvalifikuje vzhledem k tomu, že jak o sobě píše, je velmi sečtělá a bylo by možné se domnívat, že má poměrně velký přehled. Překvapuje mne proto, že ve svém blogu zmiňuje existenci komunismu, který nikdy a nikde na světě (zatím) neexistoval. Jde totiž o častou (mnohdy úmyslnou) záměnu státního systému či režimu s ideologickým zaměřením toho kterého politického subjektu, který vládne a má moc ve státě. V tomto případě to byli komunisté což ovšem ještě neznamená, že to byl komunismus, ale pouze režim, ve kterém  vládli komunisté. Autorce bych chtěl jen tak mimochodem připomenout, že by možná byla velmi překvapena, kdyby se onen dnes kritizovaný komunismus skutečně realizoval. Nechci a ani nebudu rozvádět toto sci-fi téma, je to na dlouho a bude-li mít autorka (či kdokoliv jiný) o toto téma zájem, je dostatek literatury, kde se o komunismu jako takovém dočte mnohem víc. Ale k věci.

Nosnou páteří kritického pohledu na zastánce „komunismu“ je prý jejich pohled na  trestně právní akt, zvaný krádeže a zisk z nich pocházející. Do pojmu krádež autorka zahrnuje vše, co bylo jinému nějakým způsobem odňato, vzato, zabráno, nebo znárodněno apod. Podivuje se nad tím, proč tito lidé (zastánci komunismu), na jedné straně odsuzují současné krádeže a korupci a na straně druhé jim jiné krádeže („spáchané“ za totality) nevadí  (znárodňování, resp. konfiskace majetku, zde  má zřejmě na mysli církevní majetek, což je podle ní taky krádež). Netrápila se však dlouho, protože jak sama píše: „A pak mi to došlo. Těmto zastáncům komunismu nevadí krádeže jako takové, nejsou to žádní zastánci mravnosti ani spravedlnosti... Jim vadí jenom to, že oni z těch krádeží nemají vůbec nic. Jejich motivací je jenom čistá závist.!“

No a je to venku! Takže lidé kterým dnes vadí korupce, krádeže za bílého dne, vyvádění financí do daňových rájů, rozkrádání finančních prostředků, tunelování, snad i restituce jsou zastánci komunismu a  nejde jim o nic jiného, než o závist, že zatímco jiní z této nekalé činnosti tyjí, tak oni ne! Tak to je opravdu pozoruhodné odhalení charakteru lidí, kteří jen proto, že vidí něco pozitivního na neexistujícím komunismu, ale připusťme v bývalém režimu, jsou tak bezcharakterní. Závist, no samozřejmě, co jiného může být důvodem ke kritice současného stavu společnosti, nespokojenosti s vládou a s politiky, kteří krádežemi způsobili černou díru ve státním rozpočtu ve výši 1,6 bilionu korun, aniž by oni, tedy „zastánci komunismu“ z toho také něco měli! Tato nesmírná „závist“ je vede k tomu, že obhajují komunismus, kde prý když se něco ukradlo, tak z toho vždy něco také měli. A teď? Nic, nikdo jim nic nedal. No není to k vzteku? Řeknu vám, ta závist, to je jak se říká lidově, „hrozná sviňa“!

Upřímně, paní autorko, to jste hodně hluboko klesla, když jste schopna takto uvažovat, to je přímo úlet století! Kde se ve Vás vzala ta ujetá myšlenka, že je to „závist“, která je příčinou obhajoby komunismu? Lepší důvod a příčiny „obhajoby komunismu“ by se nenašel? Vás skutečně nenapadá, že to může být ten hlavní důvod nespokojenosti těchto lidí se současným režimem a stavem společnosti když všichni víme , že příčina je právě v rozkrádání státních financí, které se na druhou stranu nedostávají potřebným  občanům?

Vážená autorko, je mnoho důvodů, proč si někteří, podle Vašeho soudu „obhájci komunismu“ myslí, že bylo i něco dobrého za komunistického režimu. Což ovšem neznamená, že nutně musí vychvalovat komunistický režim! Vy to asi budete dost těžko chápat, vy jste to neprožila a  to, co zesměšňujete či trapně bagatelizujete, mělo pro tyto lidí také svůj význam.  Je od Vás velmi ubohé, když o lidech vyjadřujete své domnělé myšlenky typu: „Minule jsem něco z rozkradeného majetku měl i já. Teď nemám nic a to mě štve!" To už urážíte ne jednoho ale tisíce lidí, kteří takto zdaleka neuvažují a Vy přesto jste ochotna vyjádřit toto ničím nepodložené tvrzení! Jenom jako příměr si dovolím položit otázku: „Neštve to náhodou i Vás, že z těch rozkradených miliard nic nemáte?“ Možná že se budete nad touto otázkou na mne pohoršovat, co že si to o Vás dovolím myslet, ale je to totéž, co Vy si myslíte o jiných lidech, aniž byste k tomu měla nějaké relevantní důvody! Nebo jste snad slyšela od desítek nebo stovek lidí, že je to opravdu štve? Že z ukradeného nemají nic? Nepřišla jste náhodou na to, že je více štve, že na ty rozkradené miliardy musí nyní tisíce, ba miliony lidí doplácet a že jim ani náhodou nepřišlo na mysl, že by někomu ty miliony měli závidět? Víte co lidi štve? Že ti „úspěšní“ mají peníze a majetky, ke kterým přišli nečestně, bezpracně, mnohdy nezákonně a co horší, na úkor ostatních. Myslíte si, že to je závist, co lidi a nejen ty, co podle Vás „obhajují komunismus“, skutečně štve? Zkuste se prosím, nad touto otázkou hlouběji a hlavně zodpovědněji zamyslet, než budete někoho takto křivě soudit, jste-li toho schopna.

Také bych se rád vyjádřil k Vašemu  pozoruhodnému „návodu“, jak lze rozpoznat komunistu (mezi ostatními lidmi):

- opěvuje Rusko a komunistické země jako jsou Kuba, Severní Korea, Čína (i když se mění v tržní ekonomiku) Kudy chodím slyším samé opěvování Ruska, Kuby, Severní Koreje, Číny, prostě fakt, je to samý komunista
- používá často slovní spojení "zlatí komunisti" Když už si to myslíte tak Vás mohu ubezpečit, že to především říkají lidé, kteří v KSČ nebyli, takže jimi být ani nemohou! - nemluví o obětech komunismu (ani minulých ani současných) Máte pro toto tvrzení nějaký relevantní důkaz? Které současné oběti máte na mysli?
- popírá zločiny proti lidskosti spáchané komunisty v Katyni a na dalších místech Dtto
- zlehčuje zločiny páchané na německém obyvatelstvu při divokých odsunech po II. světové válce I zde platí, máte pro toto tvrzení nějaký důkaz (nemám na mysli individuální názor, ale obecný fakt)
- používá častěji slova: "mamon", "kapitalismus", "hrůzovláda" Kam na tyto odposlechy chodíte, pane autorko? Apropo, ta slova jsou snad zakázaná?
- často jsou to prostořecí lidé Umíte skutečně skvěle hluboce urážet obyčejné lidi!
- o znárodňování komunisty ve Venezuele mluví jako o "odkupu" Opět platí, máte proto to důkazy?
- nemluví o znárodňování v naší zemi Zřejmě máte na mysli znárodňování za totality, ale  proč o tom mluvit, je-li to všeobecně známá věc? Neznám lidi, kteří by tuto skutečnost popírali! Vy je znáte? Je to snad trestné o tom nemluvit?
- nemluví o vraždách spáchaných komunisty v naší zemi Proč si myslíte, že nemluví? Zatím co v ostatních položkách víte skoro o všem o čem mluví, v tomto případě víte že nemluví? A to by jako měli? Co tím vlastně sledujete?
- nemluví o popravách spáchaných komunisty v naší zemi Dtto
- nemluví o špiclování a donášení v naší zemi Dtto
- nemluví o zničené krajině v roce 1989 Dtto
- nemluví o zaostalosti země v roce 1989 Dtto
- nemluví o chátrání památek v naší zemi za komunistické totality Dtto
- nemluví o práci na sklady za komunistické totality Dtto
- nemluví o nesvobodě cestování Dtto
- nemluví o nesvobodě vzdělání Dtto
- nemluví o nesvobodě náboženského vyznání Dtto
- nechce za téměř nic platit To už je urážející ubohost, paní autorko!
- nepřeje si pokračování Ústavu pro studium totalitních režimů Zatím co Vy ano!
- haní úspěšné lidi Máte důkazy, které úspěšné lidí haní? Třeba Krejčíře, Koženého?
- nemluví o okupaci Československa v roce 1968 Zde se mohu jen dotázat, k čemu bude asi dobré, když o tom všem výše uvedeném  budou mluvit? Chcete snad, aby se zavedly nějaké besedy nebo debatní kroužky a tam by o tom měli mluvit?
- haní úspěchy České Republiky mimo období 1948-1989 To už je ta Vaše třešnička na tomto hodně nepodařeném dortu , vážená autorko. Použité ingredience mají v sobě hodně, ale opravdu hodně  jedu!

Je mi Vás líto, když dáváte na odiv tolik nenávisti a zloby vůči lidem jenom proto, že se třeba otevřeně prohlašuje za komunistu. Většina z nich ani zdaleka  neudělali tolik špatného, jako dnešní politici. Tím nemám na mysli lidi, kteří se podíleli na nezákonných věcech, na které výše poukazujete. Jenže těch bylo asi tolik, jako dnešních politiků, takže je nelze házet do jednoho koše stejně, jako nemůžeme tvrdit, že všichni v ODS, TP09 nebo VV jsou stejnými darebáky, jako  jejich stranické špičky. Udivuje mne však, jak jste schopna ventilovat tolik křivdy a pomluv jen proto, že nenávidíte komunisty bývalé a zcela jistě i současné. Udivuje mne to o to víc, že s bývalým režimem nemáte osobní zkušenosti. Předpokládám proto, že nejspíš  budete mít tyto informace zprostředkované od lidí, kteří asi mají s komunisty z bývalého režimu špatné zkušenosti. Nic proti tomu, to je realita, to Vás ovšem neopravňuje k Vašemu veřejnému ostouzení v  návodu, který v blogu předkládáte, tj. jak poznat mezi sebou komunistu?

Paní autorko, je mi Vás moc líto, ale musím konstatovat, že už dlouho jsem se s podobnou ubohostí nesetkal. Vy jste dokonce přetroufla i samotného senátora Štětinu! Ale protože máte právo na svůj názor, máte ho mít. Jen bych rád věděl, kolika lidem se tímto článkem zavděčíte. Těm, co uvažují stejně jako Vy, zcela určitě.

10. dubna 2012                                                                                                Jiří  B a ť a

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | středa 11.4.2012 10:50 | karma článku: 20,58 | přečteno: 1229x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem tři lidi

26. května 2024  17:33

Tři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Antikoncepce emancipovala ženy, snížila i počet rakovin, říká onkogynekolog

26. května 2024  17:24

V roce 2030 bude podle onkologů rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V oblasti...

Další let hrůzy. Turbulence zranily v letadle z Dauhá do Dublinu 12 lidí

26. května 2024  16:29

Dvanáct zraněných si v neděli vyžádaly turbulence v letadle společnosti Qatar Airways z Dauhá do...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  16:24

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik