Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Téma poněkud neobvyklé, avšak současné a především člověčí

Již dávno jsem uvažoval o tom, napsat či zmínit jistý celospolečensky zajímavý problém, zvící se „osobní potřeba“. Tedy abychom si rozuměli, tou osobní potřebou mám na mysli tu fyziologickou potřebu člověka v závislosti na zažívacím, potažmo vyprazdňovacím systému.

Zmiňuji dávno, protože tento problém přetrvává do současnosti, aniž by měl tendenci být nějak řešen. Nevím, zda je to z minima odezvy potřebnosti občanů, zanedbatelného počtu „postižených“ či jen proto, že je to téma poněkud nespolečenské. Jenže ono to má jak společenské, tak i osobní, někdy až psychické následky či důsledky. O čem je tedy tento problém? Zcela prozaicky řečeno, o obyčejný WC, tedy veřejný, abychom si rozuměli. Zde mám na mysli případy, do kterých se mohou, ale také mnohdy dostávají lidé – zákazníci v obchodech, které nabízejí a reklamují všechno možné  pro získání zákazníků, ale již poněkud zapomněli, že člověk je živý tvor se všemi osobními potřebami. Proto nejen potřebuje nakoupit, ale může se stát, že v době nákupu je postižen tou krajně nepříjemnou „potřebou“ si ulevit.

Ne vždy je řešení jednoduché. My muži máme sice jistou výhodu, že tu „malou“ potřebu můžeme vykonat někde v křoví či někde za rohem u popelnice či kontejneru mimo dosah veřejnosti. Byť to nepovažuji za kulturní, je to východisko. Horší to mají ženy. Pravda, mohou udělat totéž co muži, mají to však přece o něco složitější, není nutné rozebírat. Zmínil jsem tu méně problematickou potřebu, horší a mnohem složitější je řešení problému s potřebou „ na velkou“. To už odskočit někam za křoví či jinam není tak jednoduché. Nabízí se sice  jisté řešení  jak v samotném obchodě (ale to není veřejné WC, na což jsou zákazníci upozorňováni) tak např. v nejbližší restauraci či jiném zařízení (benzinová pumpa), kde je WC dostupný a veřejnosti přístupný. Zmíním však, že např. v budově MÚ či jiné instituce sice WC najdete, ale zjistíte, že je uzamčen a že v případě nutnosti lze klíče vyzvednout v té či jiné kanceláři, případně v informaci, vrátnici a pod..  No jo, ale když už člověk v jisté tělesné a kritické konstelaci zvládne jakž takž doběhnout či jinak se dostat na takové místo, pak při zjištění, že tolik toužené místo není v daný okamžik přístupné a člověku nezbývá než s jistými fyzickými problémy znovu vyhledat místo, kde se lze ke klíči domoci, má toho již tak akorát a má velké štěstí, že to „ještě (v čas) zvládnul“. Jenže to je situace, kdy to člověk zvládnul jednak proto, že nutkání nebylo až tak silné, že spásné WC se nalézalo poměrně blízko a že bylo dostupné (i když za jistých okolností).

Co ale dělat, když se takové zařízení poblíž nenachází, jiné možnosti se nenacházejí a nutkání sílí? Pak nezbývá než  absolutní „ bezohlednost“ takto postiženého člověka, kdy to prostě „udělá“ na nejbližším vhodném (z jeho pohledu) místě, ať se děje co se děje a jestli na něj někdo kouká nebo ne, je-li to „kulturní či nekulturní“ zkrátka, řeší to po svém. Co jiného mu také zbývá, když sice zlákán reklamními nabídkami zavítá např. do Billy, Penny, Alberta a jiných velkoplošných obchodů, hodlá nakoupit nabízené či jiné zboží, když na druhé straně v případě člověčího „postižení“ mu není obchod schopen zajistit takovou službu, jakou je veřejné WC. Obchodní prostory nabízejí všechno možné pro existenci člověka, tedy spotřebitele, ale na takovou „maličkost“ už manažeři jaksi z vysoka ….! A kdyby jim došlo, že právě totéž potřebuje občas vykonat i jejich zákazník (ne však z vysoka, ale zcela normálně), jistě by nebylo těžké se domyslet, jak to souvisí se spokojeností zákazníka se službami daného obchodu (resp. jejich obchodní sítě).

To vše píši proto, že jednak jsem zmínil delší dobu zájem o tom napsat, ale také proto, že mne k tomu dohnal případ, který mi sdělil soused (a s barvitostí této případu vlastní)  popsal událost, kterou touto nemilou věcí byla postižena jeho švagrová.. Popis v nás sice vyvolal jak pocit legrace, tak i bezradné bezvýchodnosti, notabene šlo-li o starší osobu, která nemá daleko do „propadnutí se od hanby“ (a to může postihnou kohokoliv z nás!) Budeme-li takovou situaci hodnotit z pohledu  úrovně vybavenosti takového slovutného marketu, je to ostuda a hanba především jeho. Nic na tom nemění fakt, že se po… zákazník a ne zaměstnanec, notabene manažer tohoto obchodního zařízení.

Tato, resp. tyto skutečnosti vyvolávají několik otázek: Je to normální (s ohledem na jinak vysokou úroveň nabízených obchodních služeb), aby takové zařízení nebylo vybaveno veřejným WC? (Poznamenávám, že řada jiných obchodních zařízení a center je tímto vybaveno). Jak je možné dosáhnout nápravy? Jak je možné, že při schvalování technické dokumentace z pohledu hygienických norem nebyly uplatněny požadavky na vybudování takového zařízení? Atd., atd. Snad by nebylo od věci na tyto nedostatky a problémy poukázat prostřednictvím SOI či hygienických (nebo jiných) orgánů, jen mne zaráží skutečnost, že tento stav existuje ve 21 století, po dvaceti letech budování vyspělého kapitalismu a téměř dvaceti letech, kdy tento problém nikdo oficiálně neřešil. Alespoň o tom nic nevím, protože  tento stav trvá a ještě nejspíše, dlouho trvat bude! Hlavně že jdou kšefty!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jiří B a ť a | čtvrtek 8.7.2010 15:20 | karma článku: 9,71 | přečteno: 846x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Ukrajinská armáda zaútočila na přístavy v Černém moři, cílila i na sklady s ropou

17. května 2024  6:42,  aktualizováno  10:19

Sledujeme online Ruská obrana v noci čelila rozsáhlému útoku dronů na Novorossijsk a další přístavní město...

Muž utekl z hořícího bytu na balkon, hasiči ho dostali dolů po žebříku

17. května 2024  10:15

Nečekaný budíček měli dnes kolem páté hodiny ráno lidé z třípatrového bytového domu v Březové na...

Fingerland: Izrael se bojí, že zabředl do válečného patu. Neví, jak z toho ven

17. května 2024

Vysíláme Válka o Gazu může skončit patem a zároveň se blíží konec premiéra Benjamina Netanjahua. V Rozstřelu...

Hádka o školních absencích skončila vraždou v rodině, hoch za ni dostal 7 let

17. května 2024  9:36,  aktualizováno  9:52

Ve čtvrtek u Krajského soudu v Liberci při neveřejném jednání padl sedmiletý rozsudek nad mladíkem,...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik