Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Radek John musel být zhulený, nebo co.

Podle očekávání (a již tradic této profláknuté vlády), byl touto smečkou lačných politiků, tedy vlády, přijat, resp. (kladně) potvrzen osud církevních restitucí. Katastrofa v podobě pádu vlády se nekonala. Jako vždy, díky VV. Z jistého pohledu se ani nic jiného nedalo očekávat. Věci veřejné (VV) opět prokázali (pokolikáté už?) věrolomnost svých slov, zbytečnost svého „zabejčení“, že v této podobě církevní restituce nepodpoří. Jen se potvrzuje, že jsou (ne)schopni všeho, jen ne něčeho rozumného

Stran církevních restitucí bylo již popsáno mnoho, ohlasů, vesměs negativních byla přehršel, přesto se na rozhodnutí vlády nic nezměnilo. K rozhodnutí vlády však je třeba poznamenat, že je to rozhodnutí nesprávné, nespravedlivé a nezákonné a ani odborné posudky nejsou z pohledu zákona i historie jednoznačné, spíše značně protichůdné. Prohlášení např. odborníka na církevní dějiny Jaroslava Šebka, že „církve od reforem Josefa II. na konci 18. století měly majetek pouze ve správě, takže za komunismu neměly o co přijít, o čemž se vedly diskuse i v období první republiky,  není pravda. Josefinismus vlastnická práva církví sice omezil, ale nezrušil" nemůže být rozhodující pro jednoznačnou oprávněnost církve na restituci v podobě, jaké je zpracována a předkládána. (Zdroj:(http://zpravy.idnes.cz/uspech-pro-cirkve-stat-i-obce-restituce-v-otazkach-a-odpovedich-pvf-/domaci.aspx?c=A120111_101533_domaci_jj).
Proti tomu stojí řada i jiných argumentů a faktů, ale zřejmě jisté “vedlejší“ zájmy vlády (případně některých dalších lidí) nedovolují jejich akceptaci, protože by to mohlo zhatit rozhodnutí, které vláda (ne snadno) učinila!Není proto od věci projevená spokojenost představitelů církví, které rozhodnutí vlády potěšilo. "Česká biskupská konference s povděkem kvituje, že kabinet podpořil zákon o narovnání vztahů mezi státem a církvemi a že nedošlo k rozpadu vládní koalice. Rovněž si velmi váží toho, že koalice dodržela slovo dané 17 církvím a náboženským společnostem," uvedla biskupská konferenci v reakci na rozhodnutí vlády.(Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/veci-verejne-ve-vlade-podporily-cirkevni-restituce-koalice-pokracuje-1ke-/domaci.aspx?c=A120111_085839_domaci_kop)Nicméně, ať už tak či onak, je rozhodnutí o navrácení majetku a finančním vyrovnáním především nespravedlivé. Má to několik dimenzí.
Především, že není zcela věrohodně prokázán nárok církví na majetek, potažmo na nárok na finanční vyrovnání (viz výše). Třeba jen proto, že nebyla provedena inventarizace majetku přesto, že se o církevní restituci mluví více jak dvacet let. Za tu dobu se mohla, hlavně ze strany církví, zpracovat inventarizace, která se dnes, pod tíhou kritiky, odmítá pro časovou a finanční náročnost. I v tom je možné spatřovat jistý úmysl, učinit majetek nepřehledným a položky určovat „střelbou od pasu“. Z toho vyplývá, že  není známa skutečná (samozřejmě s jistými odchylkami) hodnota majetku a uváděná hodnota je jen hrubým odhadem přesto, že rozdíly mohou činit řádově i desítky miliard korun. Není divu, vždyť „odhad“ byl proveden ministerstvem kultury a zemědělství s přispěním církví a expertů v r. 2007, tedy v době rozkvětu svérázné korupce v Česku, což nedává jistotu, že cena majetku byla či mohla být nadhodnocena, nebo jinak zkreslena.Nicméně však i nadále jde jen o odhad.
V rámci církevních restitucí budou vypláceny částky podle předem schváleného harmonogramu. Jak již bylo zmíněno, částka byla stanovena odhadem, tedy s možností značných odchylek od skutečné či reálné výše nároku finančního vyrovnání. Co je však zarážející, že již dnes se ví, že finanční vyrovnání obdrží i církve, které o nic nepřišly a tudíž nemají na nic nárok. To přiznává i sama katolická církev, jenže to zdůvodňuje svou „solidárností“. Solidárností, která jde na vrub českých občanů, kteří nemají žádný vztah k církvi, tím méně k církvím, které vznikly de facto až po roce 1989. Těmto novým „církvím“ pak v rámci katolické solidárnosti připadne „pouhých“ 10 miliard korun. Opravdu křesťanský přístup ke spravedlnosti, chudým brát a cizím ( zda potřebným toť otázka), dávat!  To vše v době, kdy si nelze ani náhodu myslet, že za pár let bude domácí ekonomická krize vyřešena a že by se těch deset miliard nedalo použít např. pro nemocné, nezaměstnané, sociálně slabé  a nemluvě o tom, jakou nám vláda předkládá katastrofickou vizi s financováním důchodů v budoucích letech.
Od katolické církve je to pak krajně  „nekřesťanské“, stejně tak je to nemorální od vlády, která o tomto postupu ví a přesto neučiní kroky, které by o deset miliard finanční vyrovnání zkrátila s vědomím, že tyto církve nemají a ani nemohu mít na jakékoliv finanční odškodnění nárok. Nečinnost, resp. souhlas vlády s takovým přerozdělováním peněz neoprávněným subjektům je v tomto případě vědomé porušení zákonů, jde proti občanům, z jejichž kapes (daní) budou finanční vyrovnání vyplácena a jde tudíž o jednání trestuhodné. Stačí,vezmeme-li v úvahu fakt, že všichni přísahali: „Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony a uvádět je v život. Slibuji na svou čest, že budu zastávat svůj úřad svědomitě a nezneužiji svého postavení.".  Vláda dokazuje, že je jim úplně lhostejné, co slíbili, hlavně že se jim daří realizovat své podvratné činy. Svědomitost zcela chybí této vládě, která tak zadluží další generace na 30 let dopředu a současně „utrhla“ sociálně slabým od úst jen aby ty peníze dala něčemu tak neadresnému, jako jsou církve! Právě to, že členové vlády porušují svůj slib, by měl být legitimní základ k DEMISI vlády, resp. na podání trestního oznámení na celou vládu.
V této souvislosti je pak až směšné (ne-li drzé), vyjádření Radka Johna, že s restitucí VV souhlasili až po osobním ujištění samotného premiéra Nečase, že peníze nebudou čerpány krácením rozpočtu jednotlivých resortů, že se nedotknou důchodů a sociálních dávek. Kdybychom neznali pana Nečase, jak umí dokonale lhát, snad by se tomu dalo i věřit, že? Zvláště cynické však bylo Johnovo prohlášení, že občané nemusí mít obavy, že  budou nějak poškozeni, protože se peníze pro církev budou hledat jinde. Kde jinde se budou hledat, neřekl. Ale i kdyby řekl, copak to zas nebudou jen naše peníze, peníze občanů? Nebo snad nemáme potřebu peněz na pokrytí jiných výdajů, notabene mnohem potřebnějších a oprávněnějších, než je církev resp. církve? Při pohledu na R. Johna, kdy tato slova v TV vyřknul jsem měl dojem, že je buďto opilý, nebo zhulený, nebo že se snad i zbláznil. Všechny varianty jsou možné, protože vyslovit takovou pitomost nemůže člověk ani normální, ani střízlivý, ani nezhulený! Po probdělé noci intenzivního (a zcela zbytečného) jednání „veverek“ bych se však nedivil, že si musel(li) nějakým životobudičem pomoci. Jakým nevím, ale že to byl od Johna blábol a pitomost  nejvyššího řádu, nelze pochybovat.
Nejsmutnější na tom však je, že realita církevních restitucí a finančního vyrovnání má i nadále platnost a občané „zatím“ nemají šanci být toho okradení ušetřeni.  Snad jen neprozřetelnost některých oddaných koaličních poslanců by mohla tuto vládní katastrofickou frašku zvrátit, protože se dá očekávat, že opozice bude zásadně proti. V zázraky nevěřím, ale co bych za to dal, aby se v tomto případě stal! Natruc nenasytné církvi a profláknutým vládním politikům.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | čtvrtek 12.1.2012 11:36 | karma článku: 26,78 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Poslanci schválili zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno 

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky, nejen pro...

Češi začali stavět mikrobyty. Paradoxně mohou prohloubit krizi bydlení

22. května 2024

Premium Češi stále častěji řeší, kde bydlet, když je to tak nedostupné. Velký byt je luxus, zájemci proto...

Soud odmítl propustit silničního piráta. Ve vězení se opil „šťávou z ovoce“

22. května 2024  12:51

Karlovarský soud zamítl žádost silničního piráta Miroslava Štíbra, který žádal o podmíněné...

Rozkol nacionalistů. S AfD nechce být ve frakci Le Penová ani česká SPD

22. května 2024  11:59,  aktualizováno  12:40

Zástupci francouzské strany Národní sdružení (RN) prohlásili, že v příštím europarlamentu nebudou...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik