Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Neskutečné, ale je to tak!

Málokdy se v současné psychopatologické situaci vyskytne pozoruhodnost formátu, který představuje majitel AGROFERTU Andrej Babiš. Pozoruhodnost, která není, z pohledu postavení tohoto člověka, běžná.

Sobotní PRÁVO (29.10.2011) uveřejnilo rozhovor redaktora Jiřího Vavroně s podnikatelem Andrejem Babišem. Obsah rozhovoru se zdá být na naše poměry až neskutečný, nicméně považuji vyslovený názor pana Babiše jako naprosto nestandardní  kritický pohled člověk, který požívá pověst jednoho z nejbohatších lidí v ČR. S ohledem na obsah bych to dokonce považoval za „hrdinský čin“ (na rozdíl od řady pravicových politiků a jim podobných podnikatelů), protože to, co vyslovil Andrej Babiš, dosud nevyslovil žádný z jemu podobných superboháčů. Optika kritiky a názorů pana Babiše je v tomto případě nejen perfektní, ale také mimořádně přesná a otevřená. Je za tím jeho registrace na ministerstvu vnitra „ANO 2011“ jako občanské sdružení. Ke své iniciativně A. Babiš říká :

„ Ekonomické a politické poměry v české republice kritizuji už dlouho, ale stejně jako většina lidí jsem neměl odvahu říkat je veřejně. Žijeme v nefunkčním státě a sociální rozdíly se prohlubují. Každý den se v novinách píše o obrovské korupci, přitom se stát stále zadlužuje. Podle průzkumů si přes 80 % občanů myslí, že politické strany jsou zkorumpované a o názory lidí se zajímají jen v době voleb“ a dodává:

„ Jedním ze zásadních impulzů  pro takovéto mé vystoupení byl pak rozhovor pana prezidenta o korupci se studenty v Brně. Když jednoho ze studentů zajímal názor na problém úplatkářství a vznik Nadačního fondu proti korupci, který letos založil podnikatel Karel Janeček, řekl náš prezident: „ Kvazinadační fondy považuji za politické agitky. Doufám, že nikdo z vás na to nenaletí!“ To mě dostalo!“ říká A. Babiš.

K samotnému občanskému sdružení ANO 2011 pak A. Babiš říká:

„ V případě úspěchu se sdružení může transformovat v politickou stranu, kterou budou reprezentovat ti, kteří nepotřebují v politice zbohatnout nebo se zviditelnit či léčit si komplexy. Měly by to být osobnosti, které v reálném životě něco dokázaly a chtějí naši zemi posunout dopředu. Takoví, kteří dokážou přesvědčit masy k sjednocení a aktivitě. Je to velké riziko, lidi jsou už hodně apatičtí a pro většinu slovo „politik“ je identické s korupcí, nedůvěrou, rezignací. Pro většinu je to těžká bezmocnost.“

Na otázku, co se musí stát, aby si třeba za pár let řekl: Ano, pustit se do veřejné kritiky poměrů a založit sdružení stálo za to, Andrej Babiš odpověděl:

„ Starší lidé si musí uvědomit, že změny budou dělat pro své děti a mladí pro svou budoucnost. Vykašlat se na současné poměry  a vystěhovat se může každý, já taky. Ale nechci to udělat. Patřím sem, mám tady kořeny: rodinu, svoje firmy a „svoje“ zaměstnance. Záleží mi na nich. Změnit společnost potrvá léta, lidi mohou akceptovat i krizi, pokud uvěří v lepší budoucnost. Za stávajících poměrů by to nemělo smysl“, uzavírá své úvahy o současnosti i budoucnosti Andrej Babiš.

Ohlédneme-li se k některým vyřčeným myšlenkám či názorům pana A. Babiše, nelze než s ním souhlasit. Především samotný fakt, že A. Babiš nevstoupil do politiky, ale do boje s ní. U člověka jeho formátu je to akt zcela neočekávaný už jen proto, že je zatím jediný z řady superbohatých podnikatelů. Jiní, např. pan Bakala, bude podlézat V. Havlovi, utrácet své miliony za zcela nepotřebnou Havlovu knihovnu, jiní miliardáři sice zakládají či založili a podporují nějaké nadace či dělají jinou „dobročinnost“, nicméně se osobně nepostavili s otevřenou kritikou ekonomické a politické situace v ČR. Chápu, nemají to zapotřebí, jak si myslí, jenže na rozdíl od A. Babiše se mýlí a sice v tom, že pan Babiš mluví např. o „svých“ zaměstnancích, na kterých mu záleží! Slyšel někdo z vás, že by něco podobného vyslovil jiný podnikatel, notabene velkopodnikatel? Sotva! Pokud současnost v ČR dovede „vytočit“ člověka, jakým je A. Babiš znamená to, že opravdu je něco špatného ve státě českém!

Jak dobře víme, ke každé smysluplné a poctivé aktivitě, která by se měla dotknout  a účinně zapůsobit  na cílené změny vrcholné politiky, jsou kromě čestného a poctivého přístupu, zapotřebí peníze. Ty pan Babiš má. Nechci však, aby to vypadalo, že s vizemi pana Babiše lze souhlasit jen proto, že má peníze, to ani náhodou, jeho vize jsou dostatečně relevantní, aby byly podpořeny, nicméně „bez peněz do hospody nelez“ platí v tomto případě stejně, jen s malou změnou, že ne „do hospody“, ale „do aktivity!“

Otevřenou však zůstává otázka, jak se k iniciativě pana Babiše budou stavět již dnes na stovky existujících sdružení, aktivit, iniciativ a jiných spolků a společností, jejichž představitelé velkou chuť k integraci těchto složek nemají. Každý se totiž vidí jako „lídr“  a jen málokterý je schopen se oprostit vidiny velké politiky a potažmo i velkých peněz. Oni v tom, na rozdíl od A. Babiše,  totiž vidí svou „osobní“ šanci, a to je to nejhorší. Nechme se tedy překvapit, jak tyto stávající a problematicky funkční aktivistické subjekty přijmou vyslovený názor A. Babiše: Cílem sdružení totiž je spojení existujících iniciativ a všech lidí, kteří chtějí poměry v naší zemi změnit!

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | čtvrtek 3.11.2011 22:25 | karma článku: 19,83 | přečteno: 1238x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Opozice vytýká Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno  10:20

Přímý přenos Poslanci opozičního ANO se přou s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

Hořící harvestor zaměstnal hasiče, požár způsobil škodu za 1,8 milionu

29. května 2024  10:19

K hořícímu harvestoru do Jindřichovic pod Smrkem vyjížděli v úterý po půl desáté večer...

U Cholupického tunelu hořela dodávka, požár omezil dopravu na Pražském okruhu

29. května 2024  10:09

V blízkosti Cholupic na Pražském okruhu hořela ráno dodávka. „Plameny máme pod kontrolou, v době...

Meta začíná trénovat svou AI na lidech. Omezuje to ochranu dat, říká právnička

29. května 2024  9:22

V Evropské unii (EU) budou od konce letošního roku platit nová pravidla o regulaci umělé...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik