Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konec dobrý, všechno dobré. Aneb: Na kolik nás to přijde?

Doba je zlá, Evropou zmítá krize, stejně jako s Českem. Vláda má pro nás na rok 2012 nachystané (dříve připravené a schválené) různé dárečky, z nichž však bude jen málokdo spokojen. Spíše naopak, tedy objektivně vzato, až na páněkolik stovek vyvolených mezi "zvolenými", případně nevolenými našimi spoluobčany. Neštěstím pro nás bylo, v tomto případě doslovně, úmrtí bývalého prezidenta Václava Havla. Abychom si rozuměli, i jeho úmrtí totiž ovlivnilo, kromě jiného, i finanční situaci státní pokladny. Nicméně ...

Dílo se podařilo, s nejvyššími poctami byl uskutečněn pohřeb nikoli prezidenta, ale prezidenta bývalého,Václava Havla. Masmédia si mohou mnout ruce, stejně tak řada politiků, vlivných osob, VIP, včetně představitelů církve. Čest a sláva V.Havlovi byla zajištěna. Piedestal jemu postavený však se zdá být ne z nejlepšího materiálu, ani jeho fundament (základ) nemá stoprocentní kvalitu, nicméně zatím drží. Jak dlouho, se teprve ukáže. I kolem Stalina či Gottwalda bylo nebývalé, velkolepé divadlo a kde skončili i se svými pomníky? A že ten Stalinův měl setsakramentsky pořádný nejen fundament, ale i pomník samotný – ze žuly, železa a betonu. No, třeba se mýlím, třeba ta Havlova „pravda a láska“ bude postupně expandovat a piedestal se tak bude (možná) postupně upevňovat. Kdož ví?

Nevím, zda se však najde někdo, kdo bude schopen vydat účet za oněch několik smutečních dnů. Snad se najdou novináři, kteří se toho ujmou. Jen bych chtěl v této souvislosti upozornit, že státní kasa je natolik děravá, neřku-li prázdná (a k tomu ještě zadlužená), že vláda vaří z vody, že nám pan Kalousek nejen vystavil peněžní poukázky, ale ještě nám na příští rok s koaliční vládou rozpočtové odpovědnosti připravil další pořádně super dietní menu. O čem je řeč, není třeba rozvádět. No a do toho nám umřel Václav Havel, dvojnásobný prezident, mezinárodně uznávaný (několikanásobnými čestnými doktoráty, medailemi etc.),ale také několika násobný milionář (nebo multi?).

Nikdy jsem nikomu nic nezáviděl, pokud si peníze čestně vydělal, což se ovšem o Havlových milionech říci nedá (snad kromě prezidentského platu). Ani v tomto případě nebudu rozvádět jeho majetkové poměry a jak k nim přišel, ale naváži na řádky výše. Státní kasa prázdná, po občanech se bude chtít, aby ji ze svých kapes naplňovali. Zvýšenou sazbou DPH, novými poplatky,  starými poplatky enormně zvýšenými, omezováním sociální výdajů na dávky a příplatky a celou řadu dalších opatření. Není ani podstatné, že na stav státní kasy má vliv i krize v EU či eurozóny, protože příčiny tohoto stavu se datují od nástupu V.Havla do funkce prezidenta.

Rozumím tomu, že zemřel bývalý prezident a  politik, tedy osobnost, která si jistě zaslouží „svým způsobem“ mimořádné pozornosti a úcty. Že tomu tak nebylo, je nabíledni, vždyť už samotná mše za V. Havla byl faux pas k pohledání! Nebudu už zmiňovat tolikrát kritizovanou mediální kampaň a masáž občanské psychiky a citů, vynášení jeho osobnosti do nebeských výšin, ani úklony až k zemi a bití v prsa od řady prominentních lidí (mnozí tak činících z pouhého farizejství, falešné náklonnosti, nebo z potřeby zavděčit se jiným), omezím se na konstatování, že přípravy a realizace státního pohřbu Václava Havla musely stát přijít na nemalé peníze, nebudu daleko řádově milionů korun. Ptám se, proč to má platit stát, resp. jeho občané, daňoví poplatníci? Stát řadovému zemřelému občanovi omezil či zrušil státní příspěvek na pohřebné, vše přenechal na bedrech pozůstalých. Kolik takového břemene bude přeneseno na bedra pozůstalých V. Havla? Obávám se, že ani koruna, spíše naopak se lze oprávněně obávat, že na tom ještě vydělají.Paní Dagmar tak nebude muset pustit ani korunu ze svého několika set milionového účtu, možná naopak bude ještě požadovat úhradu za zneužití některých rodinných foto a dokumentů apod.

Poněkud odbočím, abych na jiném příkladě ukázal, jak se vyhodnocují jisté škody, které vzniknou při nutných omezeních např. ve veřejné dopravě. Proběhne-li nějaká demonstrace či manifestace, neopomenou někteří „pozorovatelé“, případně novináři, vyčíslit škody, způsobené např.odkloněním dopravy či uzávěrem tras, ulic nebo prostranství, kde tyto události probíhají. Pravda, nevím, že by tyto finanční ztráty byly někomu dány k úhradě, nicméně bývají zpravidla zveřejňovány. V případě nejen samotného pohřbu V. Havla došlo k uzávěru ulic a omezení dopravy, ale rovněž k jistému omezení letového řádu, dopravy při příletu a příjezdu hlav či představitelů států, účastnících se na pohřbu V.Havla. Mám-li alespoň zhruba sumarizovat zabezpečení tohoto aktu (bez finančního vyjádření), pak jsou to stovky mimořádně nasazených policistů, vojáků, záchranářů, technické zabezpečení (auta, vrtulníky, audiovizuální technika, použití lafety, koňského spřežení, květinová výzdoba) a jiné úkony a služby s pohřbem související. Jak jsem již zmínil, jsou to náklady, jdoucích do milionů korun. Na konec několik faktických otázek: kolik stály smuteční dny, kolik stál samotný pohřeb V. Havla, kdo to zaplatí a na kolik se na tom budou podílet (jistě ne chudí) příbuzní Václava Havla? Jsou toto důvody, abych věrolomně sdílel smutek a žal nad jeho úmrtím? Odpověď na tuto otázku ani nehledám, jsem přesvědčen, že nikoliv!

 

 

26. prosince 2011                                                                                                  Jiří  B a ť a

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jiří B a ť a | středa 28.12.2011 13:42 | karma článku: 21,88 | přečteno: 1381x
  • Další články autora

Jiří B a ť a

Některé blbé věci se nám staly, praví Schwarzenberg.

V rozhovoru pro BLESK se K. Schwarzenberg mj. vyjádřil, že koaliční vláda, ve které působil jako ministr zahraničních věcí „ ...svou rozhádaností v koalici a případy korupce si získala horší pověst, než by si zasloužila... to co dělala, nebylo tak blbé, ale ztratila image a respekt.“ Dokonce přiznal, že: „ Dělali jsme chyby, o tom není pochyb. Některé blbé věci se nám staly!“ Škoda, že pan Shwarzeneberg, když už ty „blbé věci“ zmínil, alespoň některé nepojmenoval. Chápu, je toho hodně trapného a na dlouho, takže raději taktně pomlčel a jen konstatoval. Trapné už je i to, že to musí takto komentovat.

19.9.2013 v 14:03 | Karma: 44,68 | Přečteno: 9062x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Třicet pět korun pro důchodce = psovi kost.

Nedávno jsem psal na stejné téma jen s tím rozdílem, že se to ještě jednalo o „ubohých“ 65 korunách coby přidání na důchodech. Dnes to má být, podle nejnovějších informací jen 35,-Kč. Jestliže jsem na částku 65,- Kč reagoval s názorem, že by se taková nízká částka neměla vůbec vyplácet, dnes na to reaguji znovu a mnohem důrazněji. Při vědomí, že ekonomika a celková situace v ČR mi připadá jako hostinec „U snědeného krámu“, pak částka 35 korun mi připadá jako ohryzaná kost psovi. Jinými slovy, jsem proti tomu, aby takto nízká dávka byla vůbec reálně vyplacena. Jako důvod zopakuji obsah mého předchozího článku, ve kterém uvádím abstraktivnost výplaty tehdy ještě původních 65 korun, což pro novou situaci platí dvojnásob. Tedy:

16.9.2013 v 23:00 | Karma: 16,36 | Přečteno: 809x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

„Šláfenbergovo“ pozdní odpoledne.

„ Někdo se mi nedávno zeptal, z čeho mám největší strach. Zda z dnešní pololegitimní vlády, z prezidenta, nebo z vlivu nějaké mocnosti. Z toho všeho strach nemám. Obávám se, že se zase rychle a ohebně přizpůsobujeme nové moci. Mám v této souvislosti na mysli určitou českou s prominutím „předposranost“ a té je potřeba se postavit. My jsme se zaměřili na dlouhodobé směřování této země. Česká republika musí existovat jako stát, který hájí svobodu a právo lidí!“

15.9.2013 v 17:54 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1382x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Exministerský nevzdělanec,versus „problematický“ náměstek.

Neznám nezávislého novináře Jozefa Bartoška, ale to neznamená, že bych jeho sdělení neměl respektovat. Tady totiž nejde jen o pouhé respektování, ale vzhledem k tomu, že uvádí, resp. potvrzuje některé již dávno známé fakta, beru jeho sdělení jako relevantní. K tomu také navazuje moje poznámka.

13.9.2013 v 15:57 | Karma: 26,30 | Přečteno: 1190x | Diskuse| Ostatní

Jiří B a ť a

Jak to vidí jeden z těch horních desetitisíců – co k tomu dodat?

Záměrně nebudu jmenovat a nechám čtenáře trochu hádat, kdo vyřknul následující věty: „ Psaním a moderováním vydělám asi sto tisíc měsíčně. Mám poměrně vysokou daňovou zátěž. Nikdy jsem si nestěžoval, ale vím, že ty idioti přijdou a budou škrtit malé a střední podnikatele, živnostníky jako já.“ Tak co, už jste na to přišli? Nebudu vás trápit, řekl je „protekční spratek“ Pavel Novotný. O Pavlu Novotném je však méně známo, že je „zarytým“ členem ODS. V té souvislosti si dovolím několik poznámek k jeho slovnímu „perlení“ o politice a situaci ve společnosti:

4.9.2013 v 22:36 | Karma: 20,31 | Přečteno: 1692x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

  • Počet článků 117
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1565x
Důchodce, snažící se udělat pro rodinu sc je v jeho silách a možnostech,ale zabývající se také stavem společnosti se snahou podpořit síly o zkvalitnění života občanů v ČR.

Seznam rubrik