Polytraumata – častá příčina úmrtí mladých lidí

Slyšeli jste už někdy pojem polytraumata? Podle lékařské terminologie jde o postižení nejméně dvou orgánových systémů, z nichž alespoň jeden ohrožuje pacienta na životě. Nejčastěji jde o zranění způsobená nárazem při dopravní nehodě, pádem z výšky více jak čtyř metrů nebo výbuchem a u kriminálních činů a sebevražedných pokusů. Každé takto závažné zranění si vyžádá týdny a měsíce léčení. O jaká zranění jde? A vyplatí se nám být pojištění?

Z lékařského pohledu jsou polytraumata vícečetná závažná onemocnění, velmi často bohužel končící smrtí pacienta. Pojišťovny (alespoň tedy ty, které polytraumata ve svém plnění zohledňují) mají poněkud mírnější definici, říkají pouze, že jde o vícečetná poranění. Jejich závažnost je dána jednak počtem poranění, jednak průměrnou dobou vynaloženou na léčení pacienta. Většina pojišťoven vám vyplatí peníze z pojistky jen za počet dnů léčení s nejzávažnějším úrazem. Některé ale nabízejí u závažných úrazů plnění až dvojnásobně vyšší.

Podle statistik je polytrauma hlavní příčinou úmrtí lidí v produktivním věku, mladí lidé mezi dvaceti a třiceti pěti lety tvoří 40 % všech pacientů. Oproti roku 2001 počet závažných úrazů vzrostl o 80 %!

Bouraček přibývá, přeživších pacientů také

Není se čemu divit, násilí i bouraček přibývá. A takový náraz do železobetonového sloupu nebo do svodidel v rychlosti 130 km/h dokáže z auta udělat konzervu. A obsah konzervy popisovat snad ani nemusím. Medicína a lékaři ale dělají divy, a tak se dnes i takhle ošklivých bouraček nemalá část jezdců dostane. Jen to stojí spoustu času a práce. Cizí práce. Vy si toho pár měsíců moc nevyděláte.

Pak se vám a vašim blízkým bude hodit každá koruna. A jestli máte dobrou pojistku, tak bude alespoň o problém míň. Většina pojišťoven vám zaplatí vámi určenou denní dávku za dobu léčby nejzávažnějšího úrazu. Pokud tedy například ležíte v nemocnici s vymknutým ramenem, natrženým vnitřním postranním vazem v koleni a se dvěma zlomenými žebry, nejdéle se nejspíš budete léčit se zlomenými žebry a právě za průměrnou dobu léčení s tímto úrazem dostanete peníze.  

Náklady na rehabilitace jsou vysoké

Pojišťovny většinou nic neplatí donekonečna. Mají své tabulky denního odškodného (většinou je najdete na jejich webu) a v nich jsou uvedeny maximální limity plnění. Některé pojišťovny ale dávají klientům takový příjemný bonus – pokud ležíte v nemocnici s více závažnými poraněními, dostanete z pojistky v součtu víc peněz. Někde za součet tabulkového maximálního plnění pro dva nejzávažnější úrazy, jinde se sčítá tělesné poškození stejné oblasti těla.

Pokud uvažujete o sjednání pojistky, vybírejte pečlivě. Některé bonusy a výhody nejsou k zahození.

Autor: Jana Jirásková | pondělí 22.4.2013 14:39 | karma článku: 9,01 | přečteno: 1013x