INFARKT? Co s ním?

Infarkt. Onemocnění srdce, které nejčastěji potkává muže ve zralém věku. Dnes už se ale nevyhýbá ani ženám a zalaškovat si s dvacetiletým člověkem pro něj není problém. Co to vlastně je, jak ho poznáte? Dá se mu nějak předejít? Když už přijde, můžete s ním bojovat? Kdo souboj vyhrává? A můžete po infarktu normálně sportovat nebo mít plnohodnotný sexuální život?

Když se řekne infarkt, všichni přibližně víme, o co jde. Laicky řečeno se ucpe (zúží) tepna, která přivádí do srdce krev. Dnes se u lékaře často setkáte s pojmem akutní koronární syndrom a s desítkou podrobných diagnóz, kterým stejně rozumí jen doktoři. Typickým pacientem je kuřák, diabetik, který má rád tučnou stravu a minimální pohyb a jeho vášeň je na něm vidět na první pohled.

Co vzniku infarktu napomáhá?

  • konzumace velkého množství nasycených (živočišných) tuků,
  • kouření a nadměrné požívání alkoholu,
  • nedostatečný (skoro žádný) pohyb,
  • zvýšený nebo nízký cholesterol,
  • zvýšený krevní tlak,
  • obezita,
  • stres,
  • věk nad 45 let,
  • mužské pohlaví,
  • rodinné dispozice.

Je to vážně infarkt?

Ne každé píchnutí a zadýchání hned znamená, že skončíte na operačním stole. Jak tedy poznáte, že se o vás pokouší infarkt? Pacienti často popisují kruté, svíravé bolesti za hrudní kostí, které trvají 30 minut až několik hodin (netrvají déle než půl dne). Mohou vystřelovat do horních končetin, krku, čelistí nebo zad. Někdy infarkt doprovází úzkost, pocení, dušnost nebo zvracení.

Léčba? Pár dnů hospitalizace a pak se starej sám!

Samotná hospitalizace dnes trvá jen velmi krátkou dobu. Pacienta, který je bez komplikací, pustí domů za šest sedm dnů. Alespoň za pobyt v nemocnici tolik nezaplatíte (každá noc je za 100 Kč, když vám stačí obyčejný pokoj). Jak probíhá léčba v nemocnici? Do srdečních tepen vám nejčastěji fouknou stent – výztuž, která udrží tepny průchodné. Vybaví vás léky na ředění krve a jdete domů. Jenže tyto léky mohou mít nepříjemné vedlejší účinky. Třeba vám prokrvácí sval v pánvi a vy pak chodíte jako kohout. Následuje přesun na rehabilitace a po pár dnech zase míříte domů s pokyny: Cvičte a jezte zdravě.

Z domova docházíte na rehabilitace, většinou třikrát týdně po dobu dvou tří měsíců, začít s ní byste měli do tří týdnů od propuštění z nemocnice. Čekají vás také pravidelné kontroly u praktického lékaře (ihned po propuštění, v prvním měsíci a pak každé tři měsíce v prvním roce) a asi 3× ročně byste měli navštívit kardiologa. Hýbat se ale máte i mimo rehabilitační dny. Jak? Podívejte se do následující tabulky.

Orientační hodnoty pro individuální domácí trénink

1
2
3
4
5
6

 

Lázně? Bez bypassu? Leda za své!

Dříve po rehabilitaci přišly automaticky lázně. Vedle placatění se u léčivých pramenů a balení osamělých dam dostávali pánové (přeci jen infarkt potká v 80 % případů muže) pořádně do těla. Cvičili, učili se jíst zdravě a odvykali kouření. Dnes má na lázně nárok jen člověk, který málem umřel a má za sebou několik operací a na srdci bypass. Lázně ale měly a mají svůj nezastupitelný význam, to vám potvrdí většina lékařů. A tak, pokud se máte rádi, sáhnete hlouběji do kapsy a dopřejete si je za vlastní.

Zkrátka stát toho za vás nezaplatí víc, než musí. A pak se na řadu dostává komerční pojištění. Pojišťovny za vás sice ze životního pojištění nezaplatí pobyt v lázních (mají ho ve výlukách), ale za každý den léčení vám předem dohodnutou sumu peněz dají. Můžete si pojistit pobyt v nemocnici (hospitalizaci) nebo nemoc a za každý den inkasovat předem dohodnutou částku. Nebo si rovnou pojistit velmi vážná onemocnění (VVO) na vyšší částku – po prodělaném infarktu vám pojišťovna vyplatí jednorázovou částku a pojištění VVO vám zanikne.

Nikdo nad vámi nebdí a nenutí vás změnit životosprávu. A tak pacienti kouří dál, knedlo-vepřo-zelo si neodpustí a po nějaké době se do nemocnice zase vrátí.

Jak správně bojovat proti infarktu?

Pravidelně se hýbat. Denně byste měli alespoň hodinu chodit, jednou týdně chodit se zapojením většiny svalů (Nordic walking) a hodinu plavat, minimálně 4× týdně půl hodiny provádět protahovací cviky a 4× týdně 30 minut kolo nebo veslovací trenažér nebo běh. Pokud nemáte psychický nebo jiný fyzický problém, je zbytečné jakkoliv omezovat sexuální aktivity. Jen s  milováním podle kamasutrou pro pokročilé počkejte pár měsíců, až si trochu vylepšíte kondičku.

Zdravě jíst a udržet si váhu v normě. Podstatou je omezení živočišných tuků, jednoduchých cukrů a soli. Dodržujte pitný režim, zařaďte studené večeře a zvyšte přísun vitaminu C, antioxidantů a vlákniny. Alkohol udržujte v normě a na kouření zapomeňte.

Dopřejte si čas od času také parafínové a reflexní masáže, inhalujte a vyrazte do sirných lázní. Relaxujte a vyhýbejte se stresu, mějte na paměti, že žijete jen jednou.

Autor: Jana Jirásková | úterý 28.5.2013 13:36 | karma článku: 8,39 | přečteno: 369x