Každá svatá kniha se dá zneužít, včetně Bible a Koránu

Každé učení, každá svatá kniha se dá zneužít. Dobře známe křesťanské svaté války i inkvizici a v současnosti hodně patrné násilí, plynoucí ze zneužití myšlenek islámu..

Bývá mi moc smutno, když vidím, jak se k sobě navzájem dokážeme chovat. Moc bych si přála, abychom si všichni dokázali uvědomit, že my i ostatní jsme především lidé se vším, co k tomu patří. Tedy že každý z nás dokáže i milovat a cítit. A je jen na nás, jestli to využijeme pro lidi nebo proti nim.

 

Když už je řeč o islámu:

 

Víme vůbec, co znamená slovo Alláh? Že je to nejvyšší existence, prvotní a věčná? Tedy to samé, co Bůh v křesťanství, Hospodin v judaismu i totéž, co Absolutno, Vědomí, Nadjá, Brahma, Tao i například Buddhova Prázdnota?

 

Víme, že v Koránu slovo "káfer", které se překládá jako "nevěřící", znamená nitro člověka, které je sobecké (egoistické) a díky tomu se on sám ve svém jednání odchyluje od principů etiky a morálky? A že zabít nevěřícího znamená totéž, co smrt nebo rozpuštění ega (podle různých duchovních učení) anebo taky smrt ukřižováním v křesťanské mystice či (řečeno čistě laicky a ateisticky) nastolení rovnováhy rozumu a citu?

 

A že Korán, stejně jako i Bible, je kniha určená k zamýšlení se nad jejími slovy, abychom se z nich naučili citlivě milovat sami sebe i ostatní a mohli tak šířit porozumění, soucit a vzájemnou sounáležitost?

Autor: Jindřiška Vlčková | čtvrtek 8.1.2015 8:23 | karma článku: 16,38 | přečteno: 1662x