Výzva blogerům – nepodporujte teroristy a extremisty

  V souvislosti s nedávným teroristickým útokem ve Francii se zde objevilo množství blogů odsuzujících tento odporný čin.

  Copak o to, aby ho soudný člověk odsoudil, nepotřebuje snad nápovědu. Problém je v tom, že řada blogerů (ne všichni!) si neopomněla přihřát svou ideologickou polívčičku nebo se prostě předvést. A tak se v textu  objevovaly úderná hesla typu „Evropo, už se konečně probuď, Evropo braň se“ apod. A samozřejmě kritika na USA, Evropskou unii, evropské i naše politiky a vůbec na všechny, kdo se  s jejich jednoduchým pohledem neztotožňují. A protože naprostá většina lidí nemá ráda teroristy, tak těmto článkům tleskají.

  Tak uniklo jejich pozornosti, že kromě líbivých hesel a neadresné kritiky  tyto články vůbec nic nenabízejí.

  O tom, že terorismus je zvěrstvo a že je třeba se mu bránit, snad nikdo nepochybuje. Že projekt multikulturní Evropy skončil fiaskem, se také ví delší dobu. Problém je, co s tím.

 Ptal jsem se dotyčných blogerů, co navrhují. Vystěhovat desítky milionů muslimů z Evropy? Kam? Zavřít je do lágrů? Potápět lodě běženců na moři? Postavit Čínskou zeď kolem celé Evropy? Obnovit drátěné zátarasy na hranicích a nedovolit volný pohyb osob? Zrušit svobodu náboženského vyznání? Zakázat Korán? Prověřovat občany, jestli náhodou nekonvertovali k islámu? Udělat z celé Evropy policejní stát, kde bude na každém rohu ozbrojenec se samopalem? Dělat domovní prohlídky, jestli nemáte doma náhodou modlící kobereček? A co, když ano? Zavřít, deportovat nebo rovnou zastřelit?

  Asi nepřekvapí, že žádné smysluplné odpovědi jsem se nedočkal. Vlastně vůbec žádné odpovědi. Problém je velmi složitý a  jednoduché řešení prostě neexistuje.

  USA si neví rady s migrací mexického obyvatelstva již desítky let. A to je v mnohem jednodušší situaci než Evropa. Jak charakterem hranic, tak jednotným zákonodárstvím i jednotným zájmem. Tato migrace přitom USA časem zničí (či spíše demograficky přetvoří) stejně spolehlivě, jako migrace islámu do Evropy.

  Uvedené články mají ještě dva a to zásadní aspekty. Není náhodou, že pocházejí nebo jsou podporovány lidmi z kraje politického spektra. Ať už prokomunisticky (prorusky) nebo naopak nacionalisticky zaměřeného. Není žádným tajemstvím, že podobné teroristické činy vždy vedou k posílení extrémistických hnutí a názorů ve společnosti.

  Ještě horší je skutečnost, že články strašící nebezpečím islámského terorismu, tomu terorismu vlastně pomáhají. Cílem teroristů není zabít nějaké novináře či podříznout rukojmí. Tak hloupí zase nejsou. Cílem je vytvořit v naší společnosti strach. Destabilizovat ji. Rozbít demokratický politický systém, rozdělit společnost a umožnit nástup extremismu. Příkladem budiž útok 11. září. Lidské i materiální škody (při vší hrůznosti) byly zanedbatelné s tím, co tento útok udělal s naší civilizací.  

  Problém terorizmu před Evropou nepochybně stojí, stejně tak problém muslimské migrace.

Nevyřeší ho ale šíření strachu ani podpora extremismu.

Autor: Jindřich Tůma | pátek 9.1.2015 14:15 | karma článku: 17,07 | přečteno: 1479x