Komu slouží Miloš Zeman

  Dle svého prezidentského slibu všemu lidu České republiky. Ale je tomu tak skutečně?

  Miloš Zeman nás ve svém vánočním poselství i odpovědi senátorům opakovaně ujišťuje, že mu jde pouze o blaho prostých občanů této republiky. Velmi mu leží na srdci nezaměstnanost, a proto naší republice otevřel cestu na velký čínský trh. Ve své odpovědi senátorům přímo uvádí: „Například má poslední návštěva Číny umožnila otevřít prostor českým firmám pro obrovský čínský trh a vedla k zahájení prvních přímých čínských investic na území České republiky“.

  Že je čínský trh velký, asi ví každý. Co mi není jasné, jak ho může otevřít návštěva prezidenta maličkého státu z druhého konce světa. Taková návštěva má ceremoniální a diplomatický význam, ale s čínským trhem sotva pohne.

  Ale pozor. Zatímco vstup na cizí trhy by byl pro ČR jednoznačně pozitivní krok, zdaleka to neplatí o další Zemanově argumentaci. A to, že přínos cesty se již začíná projevovat čínskými investicemi v České republice. Představě, že by zde Číňané vybudovali výrobu, jejíž produkty by pak vozili na čínský trh, asi uvěří málokdo. Přínos jakýchkoliv jiných investic je pak velmi, velmi diskutabilní. Česká republika nedokáže smysluplně investičně využít ani nevratné finance nabízené Evropskou unií. Investice zahraničních firem (podnikané samozřejmě  za účelem zisku) pak velmi často stát spíše poškodí.

  Uvedu jako příklad investici americké firmy Amazon – internetové distribuční sítě.

  Zaměstná zde sice několik stovek lidí (za nepříliš lidských podmínek), ale ve svém důsledku připraví o práci zaměstnance v kamenných obchodech, českých distribučních firmách  i u českých výrobců. Takže na zaměstnanost to bude mít právě opačný důsledek. Poplácávání se po ramenou těch politiků, kteří se o tuto investici zasazovali,  opravdu není na místě.

  Ani skupování nemovitostí či firem občanům této země nic dobrého nepřinese. Příkladem budiž ČSA a  „investice“ Korean Air do této firmy. Firma nejenom, že dále upadá, navíc ji Korean Air dostal pod přímý majetkový vliv jejího největšího konkurenta.

  Zatímco ale s čínským trhem M. Zeman sotva pohne, na otevřenost ČR vůči čínským investicím může mít (a zjevně již také má) podstatný vliv.

  Co bylo v Číně dojednáno skutečně se asi nedozvíme. Určitou představu si ale lze udělat z některých informaci, které jsou k disposici. Osobní schůzky dvou prezidentů se účastnil P. Kellner, soukromá osoba, které se obvykle na této úrovni státnických schůzek nevyskytují. Následně bylo třeba mít dost času a soukromí na jednání (hlavně mimo dosah novinářů). Cesta prezidenta Kellnerovým letadlem k tomu byla ideální. Údajná úspora dvou hodin času prezidenta k podobně nestandardnímu kroku opravdu neopravňuje. A nakonec úmyslné vyvolání aféry s Pussy Riot prezidentem. Tato aféra zájem veřejnosti i novinářů odvedla zcela jiným a nepodstatným směrem.

  Jednalo se tedy patrně  o dohodu, na níž byl P.K. zainteresován, ale kterou  nebylo vhodné zveřejnit. Taková dohoda by mohla vypadat třeba takto. Home Credit P.K. bude mít v Číně volné pole působnosti, na oplátku bude mít Čína volné pole působnosti pro investice v České Republice. Miliardy, které  by to přineslo P. Kellnerovi jsou jasné, stejně jako to, že občanům této republiky  to v lepším případě nepřinese nic, v horším  je to poškodí dosti zásadním způsobem. To ostatně naznačuje již první uvažovaná investice Číny v ČR – čínská bankovní instituce. Opravdu zde potřebujeme další zahraniční vysavač na peníze občanů?

  Je opravdu náhoda  vstřícný postoj M. Zemana k Rusku a Číně, dvěma zemím, kde mají jisté finanční skupiny největší (a nejrizikovější) investice?

Není už na čase se ptát, komu opravdu slouží prezident této republiky?

 

Autor: Jindřich Tůma | čtvrtek 1.1.2015 13:20 | karma článku: 25,89 | přečteno: 1565x