Grafická analýza politického spektra, aneb proč Zemana nevolili pouze levičáci

Média a politologové se nám snaží namluvit, že pana Drahoše volili lidé vzdělanější a mladší, zatímco současného prezidenta volili nevzdělanci a důchodci. Jenže je to opravdu tak?

Namísto sáhodlouhých politologických rozborů jsem si na papír nakreslil dvě osy. Vodorovná osa (x) představuje klasické pravolevé rozdělení společnosti, zatímco delší svislá osa (y) představuje rozdělení na velkoměstské, od běžné reality odtržené intelektuály, chcete-li pražskou kavárnu a na ty vlastenecky smýšlející, kteří bývají druhým táborem často označováni jako nacionalisté a xenofobové. Když tam pak vměstnáme politické strany, vyjde nám asi něco takového.

Politické spektrum v ČR

Z diagramu je přitom patrný vztah

x < y

Možná se mi to jen zdá, ale mám pocit, že se dneska poměr y vůči x postupně zvětšuje. Zatímco byl cca před 20 lety ve společnosti jasně patrný střet mezi pravicí a levicí, dnes je naopak zřetelný velký příkop mezi tzv. provincionalisty, (pejorativně označováni jako "zaprdění čecháčci") a městskými intelektuály.

Pojďme si ještě do stejného diagramu umístit Miloše Zemana a Jiřího Drahoše. Když mezi nimi narýsujeme dělící linii, vzniknou nám dvě přibližně stejně velké oblasti. Dělící linie protíná tábor socialistů, babišovců, ODS a Svobodných. Prakticky všichni voliči TOP09 volili pana Drahoše, stejně tak komunisté jednoznačně volili současného prezidenta. Rozhodně to ale není tak, že by měl prezident Zeman voliče pouze v řadách příznivců SPD a KSČM. Najde se celá řada pravicových voličů ODS i Svobodných, kteří volili Zemana coby menší zlo. A už vůbec neplatí, že Zeman rozděluje společnost, to bychom ho poněkud přeceňovali. Společnost už totiž rozdělená je, nezávisle na tom co říká ten, či onen prezidentský kandidát.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jindřich Hradecký | středa 7.2.2018 8:20 | karma článku: 36,50 | přečteno: 2623x