Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Řešení konfliktu ve svobodné společnosti

Co je cílem? Svoboda ve smyslu absence násilí. Proč? Protože mi připadá špatné a nežádoucí.


Nemůžeme obecně přijmout ani “přiměřené” násilí, i kdyby skutečně mohlo bránit vzniku dalšího násilí. Pro usnadnění interakcí s ostatními si mezi sebou můžeme vytvářet pravidla chování. Tyto pravidla však nemáme právo přenášet na třetí osoby. Právo znamená, že nám nikdo nesmí bránit ve vykonávání takové činnosti, na kterou máme právo. Vůbec to však neznamená, že by měl někdo povinnost nám takovou činnost umožnit vykonávat. Všechny takové práva jsou vlastnická a ty jsou odvozeny od vlastnictví sebe sama, které nejspíš také nevzniká automaticky. Nemá žádný smysl vyčleňovat například právo na internet, neboť by to znamenalo buď zbytečné tvrzení, že kdo vlastní internet, tak ho může používat. Nebo násilnické tvrzení, že každý může používat internet, který pokud nemá, tak mu musí být poskytnut tím, kdo ho má. Analogicky u jiných nárokových "práv".

Jak bude ale takové právo vymáhané, když nedovolujeme použít násilí například na vybrání daní, ze kterých bychom zaplatili policii a třebas soudy?

Především budeme řešit pouze situace, které má smysl řešit. To jsou dle mého soudu ty, ve kterých existuje spor mezi dvěma subjekty. Takovým subjektem může být klidně skupina lidí. Představme si, že existuje Adam, kterému vadí, že mu Bořivoj šlápl na nohu. Můžeme univerzálně konstatovat, jestli se jedná o násilí? Existuje objektivní odškodnění Adama? Pokud je to Adamovi nepříjemné, jedná se o násilí minimálně z jeho pohledu. To však neznamená, že mu vzniká automaticky nějaký nárok na odplatu nebo kompenzaci.Má Bořivoj zájem konflikt řešit? Pokud chce být nadále Adamovým kamarádem, tak jistě ano. Obě strany poté musejí hledat adekvátní odškodnění stejně jako u jakéhokoliv obchodu. Pokud Bořivoj nemá zájem konflikt řešit, může Adam začít poškozovat Bořivoje, dokud nezíská Bořivojovu pozornost a chuť spor řešit. Je to také situace, kdy dochází k trestu. V prvním případě není trest na rozdíl od odškodnění příliš rozumný.Pokud nemá Adam nikoho, kdo by se ho zastal, a sám nemá sílu bojovat o své místo, jeho právo nemusí být respektováno. Pokud právo považujeme za něco nadlidského nebo univerzálního, může nám takový závěr připadat nešťastný, přestože se jeví jako logický. Pokud je vám nyní Adama alespoň trochu líto, znamená to, že byste patřili mezi ty, kteří by se mu snažili pomoci. Pokud je vám to jedno, tak by vás takový závěr neměl znepokojovat.Článek vyšel původně na http://hynjin.blogspot.cz/

Autor: Hynek Jína | čtvrtek 15.11.2012 15:58 | karma článku: 7,45 | přečteno: 907x
  • Další články autora

Hynek Jína

Jak funguje demokratická škola

Na Neue Schule Hamburg jsem byl po dobu tří měsíců. Během toho jsem myslím zapustil velmi silné kořeny a věřím, že se do školy zanedlouho přijedu opět podívat. Slíbenou mám zároveň návštěvu ostatních u nás v Čechách. Velmi otevřeně se mnou komunikovali všichni lektoři, děti, ale také zakladatelé a rodiče dětí. Účastnil jsem se všech akcí a po čase realizoval vlastní "kurzy". V tomto článku se snažím přinést svědectví, jak taková škola bez povinných předmětů a donucování vlastně funguje.

25.7.2014 v 10:18 | Karma: 10,84 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

První zprávy z demokratické školy

Když vidím moderní dětské hřiště, cítím závist, že jsem se nenarodil později. V mém věku vypadá hloupě prolézat všechna ta udělátka. Mnohem víc bych ale nyní mohl záviděl dětem, které vyrůstaly na Neue Schule Hamburg!

26.6.2014 v 8:32 | Karma: 7,87 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dilema pedagogovo

Věnuji se výuce různých hudebních nástrojů a trápí mě jakési dilema. Baví mě učit, ale nebaví mě, když učí někdo mě. Dokonce se obávám, že mě ani nikdo nic naučit nemůže, přestože mě může téměř každý inspirovat, ukázat cestu nebo motivovat. Jsem obklopený lidmi, který jsou pro mě obrovským přínosem. Proč se tedy snažit někoho učit v klasickém slova smyslu, když to ve výsledku může udělat jen on sám? Domnívám se, že nejlepším učitelem bude ten, který v podstatě neučí. Například, že nebude dávat nikomu více rad, než kolik si daný jedinec vyžádá nebo alespoň přislíbí vyslechnout.

20.3.2014 v 9:23 | Karma: 9,23 | Přečteno: 568x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Zákon, který změní svět

Domnívám se, že každý zákon mění svět. Některý blbě, jiný hůř. Tak mi alespoň káže moje aktuální ekonomická víra. Pokud chceme, aby zákon změnil svět co nejvíce lidí, měl by být plošný a v co největším rozsahu. Ideálně tedy s platností na celý svět. Takový zákon by měl podporovat nějakou formu rovnosti, aby ho lidé přijali a odpůrce bylo možné snadno označit jako nemorální. Napadá mě jako příklad garance jedné láhve vody denně každému člověku na světě. Kdo by mohl být tak sobecký, aby neobětoval třebas 5Kč denně a všichni lidé na světě by měli co pít?

20.2.2014 v 8:32 | Karma: 6,82 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dechové Dílny II

Koncem října, konkrétně od pátku 25. do úterý 29. téměř nebylo možné v Košťálově neslyšet hřmící plechy. Stejně jako v minulém roce se zde sešlo na třicet muzikantů, účastníků Dechových Dílen II.

22.1.2014 v 10:35 | Karma: 6,94 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 876x
Učitel hudebních nástrojů...
Absolvent VŠE

Seznam rubrik