Podřadná práce

Mám pocit, že před lety se častěji mluvilo o tzv. podřadné práci. Osobně jsem si pod ní představoval v podstatě jakékoliv manuální činnosti. Jako ještě podřadnější jsem vnímal ty, které byly spojeny s nějakou nečistotou. 

Tyto práce však bývají velmi užitečné a tak jsem si říkal, že žádná práce by neměla být vnímána jako podřadná. A skutečně mám pocit, že se o podřadné práci přestalo hovořit. Zaroveň, ať už pouze jako korelace nebo kauzalita jakýmkoliv směrem, začaly vznikat dle mého soudu skutečně podřadné, zbytečné a často dokonce škodlivé “pracovní pozice”. Za takové považuji tedy ty, za které není ochotný žádný slušný člověk[1] zaplatit. Jedná se o významnou část státních zaměstnanců[2], o všechny státní i vylepšené euro úředníky. Dále sem samozřejmě řadím činnosti reagující na dotační politiky a v neposlední řadě také podporu v nezaměstnanosti.[3] Jsou to všechno pozice, za které bych se styděl brát mzdu. Neodsuzuji lidi, kteří takovou, podle mého názoru podřadnou, práci vykonávají, neboť neznám jejich situaci, jejich “práce” si ale nevážím!

  

________________

[1] Slušným člověkem myslím jednoduše takového, který nekrade a neomezuje svobodu ostatních ani aktivně ani pasivně.

[2] Neřadím sem úplně veškeré státní zaměstnance, neboť některá povolání jako například pozice učitele nebo doktora by si jistě našla své místo i ve svobodné společnosti.

[3] Název “podpora v nezaměstnanosti” mi připadá neobvykle trefný - na rozdíl od většiny zkomolených termínů jako právo, liberál, inflace,.... Nezaměstnaný je skutečně motivovaný, aby zůstával nezaměstnaným a závislým na státním aparátu.

Článek vyšel původně na osobním blogu http://hynjin.blogspot.cz/

Autor: Hynek Jína | pátek 1.6.2012 11:59 | karma článku: 6,86 | přečteno: 635x
  • Další články autora

Hynek Jína

Jak funguje demokratická škola

25.7.2014 v 10:18 | Karma: 10,84

Hynek Jína

Dilema pedagogovo

20.3.2014 v 9:23 | Karma: 9,23

Hynek Jína

Zákon, který změní svět

20.2.2014 v 8:32 | Karma: 6,82

Hynek Jína

Dechové Dílny II

22.1.2014 v 10:35 | Karma: 6,94