Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kam to padne?

Co se stane, když bude pokračovat úvěrová expanze? Mnoho autorů upozorňuje na hrozbu hyper-inflace, která je z minulosti velmi dobře známa a v mnoha zemích také obávána. Inflace zvýhodňuje dlužníky na úkor věřitelů. Dle mého soudu je umělá část inflace morálně neospravedlnitelná mimo jiné právě tím, že odměňuje zadlužené (často nezodpovědné) chování a trestá lidi, kteří se snaží spořit. V extrémním případě dochází ke smazání veškerých dluhů - vlivem umělé inflace navíc došlo k obrovské redistribuci majetku směrem k lidem, kteří mají nejblíže ke garantovi daného platidla. Především je pro mě však umělá inflace určitým symbolem zla, neboť jejím prostřednictvím je realizována implicitní krádež. Riziko hyper-inflace je způsobeno vynucováním zákonného platidla a zakazováním alternativních měn, čímž jsou znemožněny tržní reakce na tyto hrozby.

O čem se však už tolik nemluví ani nepíše je opačný scénář, deflace. Ekonomové často poukazují na to, že při pokroku je deflace přirozená. Přirozená je však pouze, pokud není v režii bankéřů daných vynucovaných peněz. Pokud je vyvolána uměle, může představovat ohromné nebezpečí, které zatím lidstvo snad ani nezná. Jelikož je agregátní dluh principiálně v každém okamžiku nesplatitelný, v případě důsledného vymáhání dluhů, si mohou věřitelé neomezeně diktovat podmínky původně obvykle dobrovolného kontraktu. Dokud dluh nebude odpuštěn,[1] zůstávají věřitelé v této neomezené pozici. Zde mě napadá analogie se stolní hrou Dostihy.[2] Dostanete-li se v této hře do vedoucí pozice, kdy vlastníte například většinu relevantních stájí, postupně získáváte také finanční převahu, až s vámi nikdo nechce hrát - vzdávají se. Hrát ve vedoucí pozici může být však zábavné a tak jste ochotni snižovat zadlužení protivníků, prodlužovat dobu splatnosti dluhů apod., jenom abyste si udrželi poddané. Možná takovou zkušenost nemáte a moje zákeřnost je výjimečná. Nicméně si myslím, že mezi bankéři a jinými věřiteli se najde dostatek zákeřných a moci-chtivých lidí. Ostatně teoreticky stačí jeden, a kde jinde by se takoví lidé koncentrovali.[3] Polevování ve vymáhání dluhů bývá označováno pojmem forbearance, což lze volně přeložit jako shovívavost. Cílem opět není nějaká forma dobro-srdečnosti, ale pouze nutnost zabránění nějaké formě vzpoury a udržení si svých otroků. Tento scénář je aktuální vzhledem k velmi pokročilé fázi úvěrové expanze. V systému nekrytých peněz však může být vyvolána kdykoliv prudkým navýšením hlavní úrokové sazby centrální banky.


 


Jsem celkem zásadový člověk a věřím, že by se dluhy měly splácet. V případě falešných peněz si to však nemyslím. V každém případě lidem v této oblasti hrozí dvě rizika: 1) měna bude znehodnocena a ztratí veškeré peněžní úspory a také dluhy, nebo 2) budou v určité míře zadlužení lidé zotročeni. Především riziko-averzním jedincům doporučuji vyhnout se dluhům, nebo si alespoň moudře vybrat svého otrokáře.


 


 


 


 


 


 


 


________________


 


[1] Splacen být nemůže


[2] Česká verze stolní hry Monopoly


[3] Samotná existence vynucovaných peněz je důkazem existence takových lidí “na svém místě”

Článek vyšel původně na osobním blogu: hynjin.blogspot.com

Autor: Hynek Jína | pátek 30.3.2012 10:15 | karma článku: 10,68 | přečteno: 853x
  • Další články autora

Hynek Jína

Jak funguje demokratická škola

Na Neue Schule Hamburg jsem byl po dobu tří měsíců. Během toho jsem myslím zapustil velmi silné kořeny a věřím, že se do školy zanedlouho přijedu opět podívat. Slíbenou mám zároveň návštěvu ostatních u nás v Čechách. Velmi otevřeně se mnou komunikovali všichni lektoři, děti, ale také zakladatelé a rodiče dětí. Účastnil jsem se všech akcí a po čase realizoval vlastní "kurzy". V tomto článku se snažím přinést svědectví, jak taková škola bez povinných předmětů a donucování vlastně funguje.

25.7.2014 v 10:18 | Karma: 10,84 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

První zprávy z demokratické školy

Když vidím moderní dětské hřiště, cítím závist, že jsem se nenarodil později. V mém věku vypadá hloupě prolézat všechna ta udělátka. Mnohem víc bych ale nyní mohl záviděl dětem, které vyrůstaly na Neue Schule Hamburg!

26.6.2014 v 8:32 | Karma: 7,87 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dilema pedagogovo

Věnuji se výuce různých hudebních nástrojů a trápí mě jakési dilema. Baví mě učit, ale nebaví mě, když učí někdo mě. Dokonce se obávám, že mě ani nikdo nic naučit nemůže, přestože mě může téměř každý inspirovat, ukázat cestu nebo motivovat. Jsem obklopený lidmi, který jsou pro mě obrovským přínosem. Proč se tedy snažit někoho učit v klasickém slova smyslu, když to ve výsledku může udělat jen on sám? Domnívám se, že nejlepším učitelem bude ten, který v podstatě neučí. Například, že nebude dávat nikomu více rad, než kolik si daný jedinec vyžádá nebo alespoň přislíbí vyslechnout.

20.3.2014 v 9:23 | Karma: 9,23 | Přečteno: 568x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Zákon, který změní svět

Domnívám se, že každý zákon mění svět. Některý blbě, jiný hůř. Tak mi alespoň káže moje aktuální ekonomická víra. Pokud chceme, aby zákon změnil svět co nejvíce lidí, měl by být plošný a v co největším rozsahu. Ideálně tedy s platností na celý svět. Takový zákon by měl podporovat nějakou formu rovnosti, aby ho lidé přijali a odpůrce bylo možné snadno označit jako nemorální. Napadá mě jako příklad garance jedné láhve vody denně každému člověku na světě. Kdo by mohl být tak sobecký, aby neobětoval třebas 5Kč denně a všichni lidé na světě by měli co pít?

20.2.2014 v 8:32 | Karma: 6,82 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dechové Dílny II

Koncem října, konkrétně od pátku 25. do úterý 29. téměř nebylo možné v Košťálově neslyšet hřmící plechy. Stejně jako v minulém roce se zde sešlo na třicet muzikantů, účastníků Dechových Dílen II.

22.1.2014 v 10:35 | Karma: 6,94 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 876x
Učitel hudebních nástrojů...
Absolvent VŠE

Seznam rubrik