Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Děkuji i za ty raubíře

S Davidem jsem se nedávno bavil o žácích, kteří po letech příjdou do školy a tváří se jako přátelé, přestože nás v každé hodině vyrušovali a obtěžovali. Já mám v tomhle špatnou paměť a na nikoho se neumím dlouho zlobit. Mám tedy radost, když se za mnou příjdou podívat třeba i bývalí neřádi. Mám radost, že jim stálo za to přijít, že nemají jenom negativní vzpomínky.

Ďábelské dítěhttp://snitchcentral.com/index.php/2010/07/signs-kid-nefarious/
Ve škole pozoruji zjednodušeně tři skupinky dětí. Průměrní, kterých si nikdo nevšimne, “nadprůměrní” a “podprůměrní”. Nejtěžší je být určitě průměrný. To je to obvykle hlavním cílem nejen školy, ale také jednotlivých žáků. Vybočování představuje více rizik než výhod. Každé vychýlení od průměru je trestáno - jedno záměrně druhé nechtěně.[1] Když je žák nepozorný, snažíme se ho motivovat případně donutit, aby byl pozornější. Když má naopak někdo úžasné výsledky, tak ho dáváme za vzor, čímž může být toto dítě poškozováno ve svém společenském postavení třídy. Setkal jsem se již s mnoha dětmi, které přiznaly, že nechtějí vybočovat z řady. Nebo se nechtějí učit, protože to pak od nich někdo opíše.
 
Já jsem se snažil po dětech chtít nějakou kreativitu - jistě s touto myšlenkou přišlo nesčetně učitelů přede mnou -pokud ne všichni. Tím však žáky obvykle pletu. Nevědí, co po nich přesně chci, aby splnili svoji povinnost. Výhružkami nám děti moc kreativity neposkytnou.
 
Když dětem slibuji na další týden test, tak to zpravidla po týdnu zapomenu, přestože to mám řádně  poznamenané. Děti se obvykle samy prozradí, jak se pečlivě o přestávce připravují - to je mi vždycky podezřelé. Nebo se některé z nich prořekne, za což pak dostane od ostatních nakládačku, většinou “jenom” psychickou. V každém případě nemám radost, že jdeme psát test. Je to zpravidla tupá činnost. Písemky píšeme v podstatě jenom proto, aby mě děti nerušily. Samozřejmě, abych mohl udělit známky, ale ty jsou v podstatě také jenom jako zbraň proti dětem. V hudební výchově navíc nikoho nepřekvapí, mají-li všichni známku za 1. Mně připadá celkem překvapivé, že by se všichni pečlivě připravili. Naopak pravděpodobnější výsledek, že třebas alespoň jedno dítě dostane známku horší, překvapuje do té doby nazapálené rodiče, třídní učitele a vůbec všechny zúčastněné i nezůčastněné. V případě ne-jedniček je tedy potřeba mít pečlivě v pořádku veškeré formality, což znamená další tlak na spoustu jinak zbytečných testů. Ke známkování mě tedy de facto nutí neukáznění žáci.  Kéž bych mohl já nebo i nespokojený student ukončit naši spolupráci. K tomuto boji jsme však nuceni oba. Žákovi zase nezbývá v podstatě jiná možnost jak vyjádřit nespokojenost, nežli vyrušováním. Minimálně se jedná o nejjednodušší řešení v obou případech. Mockrát jsem se snažil najít nějaký kompromis, nějak se domluvit, abych se mohl věnovat raději žákům, kteří mají zájem. Žáci mohou respektovat moje požadavky nebo se bouřit. Můžu být jakkoliv mírný - pořád jsem v dominantní pozici. 
 
Dneska tyto “rušitele” paradoxně částečně obdivuji. Oceňuji jejich živelnost, odvahu vystoupit z řady. Samozřejmě, obvykle to dělají, aby získali ve třídě body, za to jak to učiteli “nandali”. Nemám rád, když se děti chovají neslušně, když nevyjadřují svůj názor ale jenom slepě a bezmyšlenkovitě se bouří. Jsou to však také oni, kteří mi dávají upřímnou zpětnou vazbu. Jsem rád, že vyrůstá více a více dětí, které mají svůj názor. Jestli se ho naučí také kultivovaně podat, tak to bude dobré. Škoda, že se učí tomu hněvu.
 
 
________________
 
[1] Překvapuje mě, jak dnes ještě některé učitelky pohoršuje skutečnost, že se holky líčí. Osobně na tom nespatřuji nic vkusného, ale nevidím důvod je v tom nějak omezovat.
 
Článek vyšel původně na mém osobním blogu http://hynjin.blogspot.com/

Autor: Hynek Jína | pátek 11.5.2012 11:29 | karma článku: 8,34 | přečteno: 1219x
  • Další články autora

Hynek Jína

Jak funguje demokratická škola

Na Neue Schule Hamburg jsem byl po dobu tří měsíců. Během toho jsem myslím zapustil velmi silné kořeny a věřím, že se do školy zanedlouho přijedu opět podívat. Slíbenou mám zároveň návštěvu ostatních u nás v Čechách. Velmi otevřeně se mnou komunikovali všichni lektoři, děti, ale také zakladatelé a rodiče dětí. Účastnil jsem se všech akcí a po čase realizoval vlastní "kurzy". V tomto článku se snažím přinést svědectví, jak taková škola bez povinných předmětů a donucování vlastně funguje.

25.7.2014 v 10:18 | Karma: 10,84 | Přečteno: 1265x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

První zprávy z demokratické školy

Když vidím moderní dětské hřiště, cítím závist, že jsem se nenarodil později. V mém věku vypadá hloupě prolézat všechna ta udělátka. Mnohem víc bych ale nyní mohl záviděl dětem, které vyrůstaly na Neue Schule Hamburg!

26.6.2014 v 8:32 | Karma: 7,87 | Přečteno: 491x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dilema pedagogovo

Věnuji se výuce různých hudebních nástrojů a trápí mě jakési dilema. Baví mě učit, ale nebaví mě, když učí někdo mě. Dokonce se obávám, že mě ani nikdo nic naučit nemůže, přestože mě může téměř každý inspirovat, ukázat cestu nebo motivovat. Jsem obklopený lidmi, který jsou pro mě obrovským přínosem. Proč se tedy snažit někoho učit v klasickém slova smyslu, když to ve výsledku může udělat jen on sám? Domnívám se, že nejlepším učitelem bude ten, který v podstatě neučí. Například, že nebude dávat nikomu více rad, než kolik si daný jedinec vyžádá nebo alespoň přislíbí vyslechnout.

20.3.2014 v 9:23 | Karma: 9,23 | Přečteno: 568x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Zákon, který změní svět

Domnívám se, že každý zákon mění svět. Některý blbě, jiný hůř. Tak mi alespoň káže moje aktuální ekonomická víra. Pokud chceme, aby zákon změnil svět co nejvíce lidí, měl by být plošný a v co největším rozsahu. Ideálně tedy s platností na celý svět. Takový zákon by měl podporovat nějakou formu rovnosti, aby ho lidé přijali a odpůrce bylo možné snadno označit jako nemorální. Napadá mě jako příklad garance jedné láhve vody denně každému člověku na světě. Kdo by mohl být tak sobecký, aby neobětoval třebas 5Kč denně a všichni lidé na světě by měli co pít?

20.2.2014 v 8:32 | Karma: 6,82 | Přečteno: 347x | Diskuse| Společnost

Hynek Jína

Dechové Dílny II

Koncem října, konkrétně od pátku 25. do úterý 29. téměř nebylo možné v Košťálově neslyšet hřmící plechy. Stejně jako v minulém roce se zde sešlo na třicet muzikantů, účastníků Dechových Dílen II.

22.1.2014 v 10:35 | Karma: 6,94 | Přečteno: 258x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Trump se vidí jako disident, soud je pro něj marketingová sklizeň, tvrdí expert

2. května 2024

Premium Pokud dojde na televizní debatu Donalda Trumpa a Joea Bidena, jako jednoznačný vítěz z ní vzejde...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:55

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  19:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 26
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 876x
Učitel hudebních nástrojů...
Absolvent VŠE

Seznam rubrik