Zpravodajské zlo jménem Televizní noviny

Je jisté, že se velká část především mladších lidí přesouvá od televizního zpravodajství k tomu internetovému. Je dobré poznamenat, že konkrétně TV Nova tomuto odlivu určitě napomáhá. I když vlastně počkat, zpravodajství Novy je přece nejsledovanějším v ČR. Ale proč?

Ještě nedávno jsem si říkal, že zpravodajství Novy už asi horší být nemůže. Dnes jsem na ni jen ze zvědavosti po dlouhé době přepnul a k mému překvapení byl uprostřed zpravodajské relace reklamní blok. Z ekonomického hlediska je to asi velice výhodný krok a je jasné, že čas uprostřed takto sledovaného pořadu musí stát velké peníze. Na druhou stranu je to asi poslední hřebík do rakve jakýchkoliv zbytků serióznosti, kterou TN měly.

Asi nenapíšu nic nového, ale nějak bych chtěl shrnout, co mi nejvíc vadí na hlavních zprávách Tv Nova. Především minimum zajímavých zpráv a když už něco zajímavého je, tak je ta reportáž degradovaná nějakou hudbou, technickou závadou anebo prostě jen oblečením daného reportéra.

Sám nevím co vede tvůrce zpráv k tomu, aby vykrádali filmovou hudbu, neustále zpomalovali záběry, ukazovali plakající lidi a měli neustálou potřebu citově vydírat a dojímat diváka tím nejjednodušším způsobem. Dokonce si myslím, že ta neuvěřitelná kadence špatných zpráv (osobně bych to viděl na poměr 10 špatných ku 1 dobré) je také jednou z příčin oné "blbé nálady" obyvatel ČR. Samozřejmě je to jen má teorie, ale pokud přijde unavený člověk z práce a pustí si takovéto zprávy, tak určitě nemá mnoho důvodů k radosti.

Zprávy mají i další mouchy jako třeba neustálé odkazování na zpravodajský server tn.cz, neskutečná bulvárnost všech reportáží, řazení zpráv za sebou bez jakékoliv koncepce, vysoká frekvence technických chyb (v nedávných odpoledních televizních novinách dokonce 4 z 6 telemostů nevyšly a u jednoho nebyl ani redaktor před kamerou) a samozřejmě trapný závěr s nějakým zvířátkem.

Dnes je poměrně jasné, že za sestupnou tendencí kvality stojí bývalý šéfredaktor Blesku a nynější šéf zpráv Vladimír Mužík. Mnoho chyb se dá najít i u České televize nebo Primy, přesto je Nova daleko tragičtější a prakticky neustále posunuje dno zpravodajské tvorby u nás.

Otázkou, kterou jsem si položil už na začátku ovšem zůstává, proč mají Televizní noviny dokonce dvojnásobnou sledovanost v porovnání s druhou ČT? Mají Češi rádi špatné zprávy a špatnou náladu? Nebo jim neštěstí druhých náladu vylepšuje? Na to asi odpověď nikdy nedostaneme.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jeroným Hruška | středa 8.8.2012 20:28 | karma článku: 31,01 | přečteno: 1947x
  • Další články autora

Jeroným Hruška

Sobotko, nedej se!

28.10.2013 v 9:11 | Karma: 33,66