Sobotko, nedej se!

Prosadíme dobře fungující stát, říkal z billboardů vysmátý Bohuslav Sobotka. Den po volbách se zdá, že dobře fungující stát bude prosazovat někdo jiný. Blogy píšu už jen výjimečně, ale činy Haškovského křídla mě tentokrát nedaly a musím sem napsat pár postřehů.

O tom, že je v ČSSD něco v nepořádku se ví dlouho. Na volebním sjezdu po volbách v roce 2010 porazil Sobotka Haška v boji o předsednické křeslo jen o pár hlasů. O vítězi bylo rozhodnuto, ale rivalita byla na světě. Michal Hašek pak takticky na dalším volebním kongresu Sobotku podpořil, a ten získal silný mandát. Pokud měl pocit, že by byl lepší předseda, proč proti Sobotkovi nekandidoval?

Volební výsledek ČSSD po 7 letech v opozici je skutečně špatný. Na druhou stranu, při té neskutečné fragmentaci voličů, při existenci internetu a tedy i skutečnosti, že na kampaň není potřeba tolik peněz a tak se může prezentovat více stran a při nejednotnosti před volbami, je možná 20 % maximum možného. Radikálnější voliči utekli dávno ke KSČM, ti nejistí pak k ANO.

Paradoxní je, že Michal Hašek se tajně schází s Milošem Zemanem, vyzývá Sobotku k rezignaci za špatný volební výsledek (na kterém měl jako místopředseda také podíl) a už se vidí v premiérském křesle. Jakkoliv je Bohuslav Sobotka slabým předsedou, tak oproti Michalovi Haškovi má jedno obrovské plus - je to slušný člověk. Haškovci jsou přehlídkou bezcharakterních technokratů a upocených papalášů - Zdeňa "bazének" Škromach, Jeroným Tejc (který ještě nedávno stál za Sobotkou), Milanové Urban (Toskánská aféra) a Chovanec (falešný titul z Plzeňských práv) nebo kariéristi typu Rykaly a samozřejmě většina regionů. A pak Hašek s podivným právnickým titulem ze slovenské vesnice a 30 funkcemi k tomu. Opravdu ta "lepší" část ČSSD. 

Potěšila mě na celé kauze jedna věc - vzácná shoda názorů napříč internetem - od diskutérů novinek,přes idnes až po facebook. Je výborné, že voličům ČSSD není jedno, jak se vedení chová. Důkazem jsou rozhořčenými komentáři zaplavené profily Zdeňka Škromacha, Michala Haška i oficiální profil ČSSD na facebooku.

Na povrch vyplulo několik věcí - poločas rozpadu ČSSD je snad ještě kratší než u ODS, Haška nezajímají voliči ani tato země, ale pouze jeho osobní ambice a předčasné volby pravděpodobně moc nezměnily. Vlastně ano - levicoví voliči možná prozřou.

Přestože jsem pravicový volič, tak držím palce Sobotkovi, Dienstbierovi a dalším slušným sociálním demokratům. Protože i když bude kyvadlo politiky vlevo, tak bych byl rád za slušnou a poctivou vládu, což zemanovci v ČSSD nejsou a nikdy nebudou. Sobotko drž se, nechci, aby za pár měsíců Hašek klepal na základní kámen kanálu Labe-Odra-Dunaj. 

Autor: Jeroným Hruška | pondělí 28.10.2013 9:11 | karma článku: 33,66 | přečteno: 1029x