Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Izrael 2014 - vzpomínka pátá, poslední - možná

Na co se budeme  těšit, když ne  na Izrael?   Kde najdeme ten mír a zázrak, když ne  v Jeruzalémě, který  není jen město,  ale  dar, nezávislý  na  konkrétní víře.....  Už se tam nepodíváme ?  Tak  alespoň pár vzpomínek...

Když spolu lidé s větším či menším zájmem o věc, kvůli které se sešli na poznávacím zájezdě do Izraele, stráví 11 dní, z toho nemalou část v těsné blízkosti na sedadlech autobusu, nezažijí pouze dech beroucí pohledy na biblickou krajinu a fascinaci biblickými místy, jejichž názvy jim vždy zněly jako z pohádky. Zažijí také situace a příhody, které mají daleko do vznešenosti jejich výletních cílů, zato mohou posloužit jako zdroj veselí při vlastních vzpomínkách na zájezd a při  vyprávění přátelům. A právě těmto příhodám  zkusím  poslední vzpomínku na Izrael věnovat.

Přestože se  v roce 2014 cestovalo  prakticky po celém světě a lidé, kteří se  před dvěma desítkami let  rozhodovali mezi  Lipnem  a Máchovým jezerem,   v lepším případě mezi Balatonem a Baltem, zasvěceně hovořili o řeckých ostrovech a thajských plážích,  nezůstal náš výběr dovolené bez udivených komentářů   přátel a známých.  „ Do Izraele ?  Proč ?  A to se nebojíte ? „  Proč jsme věděli,  trochu jsme se báli   a   jednalo  se  o  nejvzdálenější místo, kam jsme v životě letěli. 

Ale také jsme se nesmírně těšili a byli plni očekávání. S koktejlem popsaných pocitů  v hlavě stojíme na letišti před odbavením, kolem nás defilují ortodoxní Židé s pejzy a  v černých kabátech a kloboucích, kteří se  vracejí  do vlasti  a přítel prohlásí: „Máme poslední možnost se rozhodnout.  Buď nastoupíme do letadla, nebo ti tady vyfotím  pár Židů a pojedeme domů.  Vyber si.“ Jak vyplývá  z tohoto textu, vybrala jsem si první možnost a za   několik    hodin   se  můj izraelský sen stal skutečností.

Pohodička  na balkóně (Jeruzalém)

První den pobytu byl nejnáročnější.  Hned po příletu  po 5 hodině ranní  (v letadle se  toho moc nenaspí) jsme vyjeli na  Olivovou horu  s výhledem na Jeruzalém, pak následovala  zastávka na atraktivní vyhlídce do hlubokého kaňonu Wádi Quelt, snídaně v Jerichu, výstup  na horu Pokušení, kde Ježíš čelil satanovým nástrahám (my bychom jim okamžitě podlehli, jak jsme byli unavení)  a  dále  Mrtvé moře.  Když  jsme po koupání v Mrtvém moři  zastavili u dalšího cíle, domnívali  se někteří  napůl spící a naprosto vyčerpaní „účastníci zájezdu“, že  konečně dorazili  do  hotelu  a dožadovali se ubytování.   Nebylo však možné jim vyhovět, neboť se jednalo o Nabi Musa,  mešitu  vybudovanou uprostřed Judské pouště, s hrobem Mojžíše a  Aišy (Mohamedovy milované manželky).  Obávám se, že jejich zklamání a  ztráta naděje na okamžitý odpočinek  byly  silnější než touha po poznání a toto poutní místo beduínů  mají ve spánkovém  oparu dodnes.

Mešita Nabi Musa (tak tohle hotel asi nebude...)

Kdo z nás by neznal výraz Lazar. Leží jako Lazar, je z něj  Lazar, nebo  lazaret -název pro nemocnici.   Je to výraz známý a stále používaný. Lazar je jedna z biblických postav,  jejíž jméno  se stalo  symbolem nemocného člověka.   Svatý Lazar je ovšem spojován nejen s nemoc,  ale hlavně s uzdravením  a neuzdravil, lépe řečeno nevzkřísil, jej nikdo  jiný  než Ježíš Kristus.  Věty, které Ježíš pronesl  před vzkříšením Lazara k jeho sestře Martě jsou také velmi známé, a  dodnes  slouží jako motta na úmrtních oznámeních a náhrobcích  :  „Já jsem  vzkříšení i život. Kdo  věří ve  mne, i kdyby umřel, bude žít. A každý, kdo žije a věří ve mne , neumře navěky.  Věříš tomu?“  (Bible , Evangelium  podle  Jana 11,25 -26)

Lazarův hrob v Betanii  byl naším dalším cílem hned následujícího dne po výše popsaném maratonu při příletu do Svaté země. Od tohoto dne už se ale naše poznávání konalo v tempu rozumném a pro většinu z nás přijatelném.  Zcela po rozumu se však  v místech  Lazarova hrobu  všichni  nechovali.  Sestoupali jsme po schodech  do  stísněného prostoru pod zemí, kam se vešli tak 4 lidé a  který ústil  do   dalšího malého prostoru, což byl právě Lazarův hrob.  Zatímco nás ostatní nenapadlo nic jiného, než  do  tohoto prázdného místa vytesaného ve skále nahlédnout, naší kolegyni  Evy  se zmocnila touha po poznání tak silná, že nehledě na svou korpulentní postavu  vlezla do hrobu, a to dokonce i s velkým batohem na zádech. A byl tu problém. 

Ačkoliv tam se ocitla tak rychle, že jí to nikdo ani nestačil vymluvit, zpátky to nešlo. Vyplnila i s batohem praktický celý  Lazarův hrob  a  nezůstal jí žádný manipulační prostor, aby se z jeho sevření vymanila.  S pomocí ostatních se to však díky Bohu po  delší době nakonec podařilo, takže tento příběh skončil šťastně , stejně jako ten Lazarův.

Hurá do Lazarova  hrobu

Můj přítel, kromě výše uvedeného návrhu na vyfocení ortodoxních Židů na letišti a následného   předstírání pobytu v Izraeli,   má  ještě dvě příhody týkající  se focení.  V Chrámu Božího hrobu  nikde zákaz fotografování uveden nebyl  a proto nás velmi překvapil  zuřivý útok maličkého ortodoxního řeckého mnicha,  který  se  náhle vyřítil s válečným pokřikem na zkoprněného, téměř jednou tak vysokého  přítele, který se právě chystal zmáčknout spoušť. Těžko říci, co měl tento ochránce Golgoty v úmyslu, ale při jejich výškovém rozdílu to vypadalo, že se jej nejspíš chystá kousnout do břicha. To jsme nechtěli riskovat a dali se na ústup.  V druhém případě šlo o focení v klášteře Svatého Sáby,  kde byl zakázán jak přístup ženám, tak focení.  Fotil tedy tajně, kvůli mně, abych o nic nepřišla, a byl za to vykázán.   Ještě   na něj prozradím, že po návštěvě u Zdi nářků (Židé používají raději označení Západní zeď) nevrátil zapůjčenou jarmulku, bez které nemají muži na toto nejsvětější místo Židů přístup.  Neudělal to úmyslně, prostě zapomněl tuto pokrývku hlavy, která svědčí o respektu a bázni před bohem,  po návštěvě zdi odevzdat.  Není divu, nejedná se vůbec o jednoduchou akci, po přísné prohlídce se muži a ženy rozdělí, muži dostanou jarmulku, ženy se musí zahalit a až poté smí všichni přistoupit ke zdi.  Zpátky je nutné couvat, neobracet se ke zdi zády…..   Takže věřím, že mu to Jehova odpustil, ale nejsem si jistá, zda odpustil již výše zmíněné kolegyni Evě její názor, že mikve (rituální očistná lázeň)  před Západní zdí asi  slouží k výplachům  nosních dutin,

Působiště zuřivého mnicha (Chrám Božího hrobu)

Na závěr vzpomínek na pobyt v Izraeli musím zmínit naše další kolegy - dvojici přátel z Moravy, neustále popíjejících slivovici nezávisle na tom, zda se nacházíme v autobusu nebo v hotelu a zda se navštívené památky vztahují ke Starému či Novému zákonu. Zde je na místě upřesnit, že chlapci ne vždy tyto památky poctili svou přítomností, občas na nás čekali před branami s nezbytným doplňkem slivovice – plechovkou piva. Do konce pobytu jsem nepochopila, co pohledávají na tomto zájezdu nebo snad „proč a kdo je vyslal na tuto misi“ ? Ale boží cesty jsou, jak je známo, nevyzpytatelné. Rozhodně ale s nimi byla legrace. S „Moraváky“, nikoli s božími cestami, na ty pozor. 

Novokřtěnci v řece Jordán ( tak do toho jsme nešli...)

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jarka Jendrisková | středa 11.11.2020 23:01 | karma článku: 11,40 | přečteno: 284x
  • Další články autora

Jarka Jendrisková

Vzpomínka na (ne)jednu venkovskou zabijačku

Únor je měsíc divný, někdy už ani není zimní a jaro přitom také v nedohlednu... Jediné, co je na něm zajímavé, je masopust a zabijačky.

5.3.2024 v 21:23 | Karma: 29,82 | Přečteno: 2731x | Diskuse| Poezie a próza

Jarka Jendrisková

Zapomenuté české filmy

Také už jste několikrát viděli téměř vše, co dávají v televizi na všech programech, pokud to ovšem nejsou úplné stupidity? Máte rádi české filmy a jste přesvědčeni, že je už všechny znáte ? Může a nemusí to být pravda.

30.1.2024 v 15:43 | Karma: 23,40 | Přečteno: 759x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Jak jde kroj, tak se stroj… aneb módní hity a módní úskalí

„Jak jde kroj, tak se stroj“, říkávala máti, když jsem se v pubertálních letech bláznivě smála modelům a účesům na fotkách z jejího mládí. "A neškleb se, jak potrhlá, však ty tvoje mini a grisle (rifle) taky nejsou žádná krása. "

10.1.2024 v 22:30 | Karma: 15,00 | Přečteno: 331x | Diskuse| Ona

Jarka Jendrisková

Jsou světla, která nevidíme a seriály, které vidět nemusíme.

Kniha Anthonyho Doerra Jsou světla, která nevidíme mě uchvátila a potěšilo mě, že bude převedena na filmové plátno, lépe řečeno na seriálovou obrazovku, nicméně těšení bylo provázeno obavami, jak to dopadne...

14.11.2023 v 18:16 | Karma: 11,90 | Přečteno: 452x | Diskuse| Kultura

Jarka Jendrisková

Kdo se bojí klasiky aneb Karel Čapek se na nás dívá…

Ten, kdo se bojí klasiky, určitě není členem našeho čtenářského klubu, neboť na přání jeho členek jsem si na příští setkání připravila Karla Čapka. Tak proč se nepodělit i s vámi...?

31.8.2023 v 9:16 | Karma: 10,23 | Přečteno: 218x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Orlům volavým hrozí vyhynutí, kvůli válce na Ukrajině změnili migrační trasy

22. května 2024  6:34

Orli změnili své migrační trasy vedoucí přes Ukrajinu tak, aby se vyhnuli oblastem bojů. Některá...

V Trumpově videu se objevuje odkaz na německou říši, všimla si média

22. května 2024  6:17

Na profilu amerického exprezidenta Donalda Trumpa na jeho sociální síti Truth Social se objevilo...

Vláda bude jednat o návrhu na vznik nových sousedských dětských skupin

22. května 2024  6:06

Návrh ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky z KDU-ČSL, který počítá se zřizováním...

Poslanci budou rozhodovat o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55

Sněmovna bude schvalovat zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 29,82
  • Průměrná čtenost 712x
Často se mi stává, že vidím věci trochu jinak, než je běžné...

 

 

Seznam rubrik