Mediální štvanice

Ladislav Bátora je člověk s pozoruhodnou pamětí. Vystudoval čtyři vysoké školy včetně oborů zabývajících se politikou a přesto není schopen odpovědět na zcela jednoduché otázky a nepamatuje si či nechápe naprosto klíčové věci. Pokud již se náhodou pokouší něco vysvětlit, používá k tomu úsměvné školácké výmluvy okořeněné o často dosti komické formulace. Když potom v médiích vypadá jeho obraz právem nelichotivě, hraje si na ublíženého a obviňuje je z účelové štvanice, ačkoliv mu poskytují více prostoru než kterémukoli jinému okrajovému politikovi.

Tvrdil mi jeden krákora,

že pronásledován je Bátora.

Jak trápen je vlastenec dobrácký,

že vedl kandidátku za nácky.

 

Vědět tak, že to špatné není,

dostal by i Henlein rozhřešení.

A po nedůstojnému cirkusu

pokárán by byl z nevkusu.

 

Vždyť on přece není žádný kmán,

byl přímo tuneldědkem požehnán!

 

Epilog

Pokud by někoho náhodou minul kontext, tak mohu podat vysvětlení. V roce 2006 sice jako nezávislý ale na prvním místě vedl na Vysočině kandidátku extremistické Národní strany do dolní komory parlamentu. Naštěstí pro nás všechny neúspěšně. Ostatně Bátora se tak za různé strany snažil dostat do sněmovny již počtvrté. Tentokrát si však vybral (podle svých slov) "vlastence", kteří prosluli třeba takovými perlami jako "Konečné řešení otázky cikánské". Za tuto část své politické kariery se nikdy neomluvil.

To bylo silné kafe i na jinak slabošského premiéra Nečase, takže se rezolutně postavil proti Bátorovu možnému jmenování náměstkem ministra školství. Za jmenování Bátory do této pozice se měli údajně zasazovat lidé z okruhu prezidenta Václava Klause, který se jej následně zastal. Vedení kandidátky neonacistům mu nepřipadalo jako problém, který by člověka diskvalifikoval pro práci na ministerstvu školství, ale spíš výraz politického nevkusu.

Bátora tomu pak nasadil korunu jeho oblíbenou výmluvou, že nevěděl a nepamatuje si. Strana mu nepřišla nijak neonacistická (narozdíl od autora článku, kterému stačilo podívat se do jejího programu a stranických tiskovin) a její program sice četl, ale nestudoval. Co si pod tím představit, ví snad jen Bátora.

Další komickou výmluvu použil na "vysvětlení" toho, jak se seznámil s ministrem školství Dobešem. Prý se setkali v hospodě, zcela náhodou, nikdo Bátoru s ním neseznámil, nikdo mu Bátoru nedoporučil. Sám Bátora ministra do té doby vůbec neznal, jenom si padli do oka svými názory (které přesně to byly, si Bátorá již nepamatuje) natolik, že jej Dobeš pozval na schůzi vedení ministerstva. Co tam měl dělat a jak byl představen si Bátora již tradičně nepamatuje. Ani se prý s ministrem nebavili o jeho možném náměstkování a oblasti, kterou by se v takovém případě zabýval. Nakonec se Bátora stal ekonomickým poradcem Dobeše. Tudíž takové řešení, aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Každopádně je Bátorova verze, že ministr školství sbírá své vrcholové spolupracovníky jen tak na slepo u piva v hospodě velmi podezřelá.

Podobně je na tom další Bátorova aktivita občanská iniciativa Akce D.O.S.T, které je předsedou. Dle týdeníku Respekt združuje mnohé čelné extremisty, ačkoli sama se tak programově neprofiluje. Její představitelé dané osoby buď neznají, nebo jim nevadí a Bátora se o nich rovnou odmítá bavit.

Další samo o sobě docela neškodnou ale dohromady s ostatními alarmující skutečností je Bátorova účast (v roce 2005) na uzavřené (!) přednášce   o "českém protižidovství", pořádané ultranacionalistickou Vlasteneckou frontou, na níž měl přednášet údajný bývalí mluvčí neonacistického národního odporu. Dle politologa z Karlovy Univerzity Jana Charváta je samotná Vlastenecká fronta "zcela jednoznačně fašizující organizace klasického neofašistického typu" a "patří mezi skupiny, okolo kterých se pohybují lidé jak z té fašizující české scény, tak i někteří neonacisté".

Sám Bátora potvrdil, že se přednášek této organizace účastnil a na některých rovněž vystupoval a necítí "absolutně potřebu to vysvětlovat". Momentálně je Bátora členem již čtvrté politické partaje, Strany svobodných občanů, kterou podporují kupříkladu synové prezidenta Klause. To je ten, co krade v zahraničí exkluzivní pera a pak o nich tvrdí, že to byly obyčejné propisky.

zdroje:

týdeník Respekt

http://www.lidovky.cz/batora-s-neonacisty-oslavoval-ceske-antisemity-f5u-/ln_domov.asp?c=A110430_165853_ln_domov_mev

http://www.reflex.cz/clanek/dokument/40893/ladislav-batora-hrdina-facebooku-poslechnete-si-absurdni-projev-muze-jehoz-se-zastal-prezident-klaus.html

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Benešjan Beneš | středa 4.5.2011 21:33 | karma článku: 11,43 | přečteno: 1063x