Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lidovec versus charita

Složme se všichni na ty nebohé, kdož se po volbách již nedostanou do parlamentu. Amen.

 

Těžko pro blaho národa

soudí se Cyril Svoboda.

Byla by velká rarita,

kdyby jej obrala charita.

 

 

Však v hmotné nouzi není zbytí,

pro peníze má on lepší využití.

Kristovi klaněl se již dosti,

přišel čas sloužit hamižnosti.

 

 

Vysvětlení

Cyril Svoboda, bývalý a nynější předseda KDU - ČSL, si krom činnosti politické vydělával i jako právník. Zastupoval například Marii Kaprálkovou a pomáhal jí uplatňovat její restituční nároky. Za jeho služby mu výše zmíněná odkázala v závěti z roku 1992 činžovní dům v pražských Dejvicích v ceně zhruba 50 milionů. Zbytek dědictví tento dokument neřešil. Nicméně v roce 2004 se však tehdy dvaadevadesátiletá Kaprálková rok před svou smrtí rozhodla sepsat závěť novou, v níž vyřešila všechen svůj majetek. Rozdělila jej mezi mezi charitativní organizaci Domov svaté Rodiny, Nadaci Jedličkova ústavu a své vzdálené příbuzné, manžele Aloise a Boženu Kopecké. Svoboda měl podle nové závěti dostat "jen" milion korun.

S tím evidentně spokojen nebyl, jelikož novou závěť napadl u soudu. Snažil se neúspěšně dokázat, že Kaprálková před svou smrtí nebyla k právním úkonům duševně způsobilá a k sepsání nové závěti jí donutili Kopečtí. Nicméně spor o majetek s charitou jemu ani straně v předvolební kampani příliš nepomáhal, proto veřejně prohlásil, že se nebude odvolávat. Nebyl by to však Cyril Svoboda, bývalý předseda Legislativní rady vlády, který za poslední roky seděl snad ve vládách všech, ať již byla u moci pravice či levice, aby něco lišáckého nevymyslel.

Nesnížil se však na úroveň Petra Nečase a jiných, aby lhal v přímém přenosu. Koneckonců lhaní je v politice i mediální sféře pro nemotorné amatéry. Opravdový mistr dokáže přijít s takovým řešením, aby se Penc nažral, ale koza zůstala celá. Jako vedlejší účastník řízení tu je totiž ještě Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových, jemuž Svoboda svým souhlasem přes advokáta odvolání umožnil. Kdyby totiž byla druhá závěť neplatná, připadl by zbytek majetku Kaprálkové státu. Vyhraje-li tedy stát, vyhraje i Svoboda a prohraje charita samozřejmě.

Předseda lidovců se tedy zachoval jako taková Chytrá horákyně. Soudí se, nesoudí se, odvolává se a zároveň i neodvolává. Tím však náš dobrodružný příběh plný zvratů a právních kliček zdaleka nekončí. Na Cyrila Svobodu jsou totiž i chytří novináři krátcí. Když Právo odhalilo jeho mazaný postup, ohradil se, že jde o pokus poškodit KDU-ČSL a svůj souhlas demonstrativně stáhl. Na první pohled to vypadá, že je sporům konec, ale pouze na první pohled. Zákon totiž výslovně říká, že odvolání vedlejšího účastníka není přípustné pouze v případě, že se hlavní účastník vzdá práva na odvolání nebo s odvoláním vyjádří nesouhlas. Ani jedno z toho však Svoboda neudělal. On pouze nejdříve vyjádřil souhlas a pak jej stáhl.

Soudci si tedy budou muset poradit s tím, jak si vlastně takové chování vyložit. A nejenom soudci, měli by se nad tím zamyslet i voliči. Třeba Bible zase výslovně říká "Tvá řeč budiž ANO ANO NE NE." Cyril Svoboda však zvládne ANO i NE najednou a zároveň ani jedno. Opravdu virtuózní právnický výkon, ale...u všech rohatých Kalousků...jestli je tohle křesťanská politika v praxi, pak nás všechny chraň ruka Páně, neboť to budeme potřebovat.

Autor: Benešjan Beneš | sobota 15.5.2010 14:00 | karma článku: 15,37 | přečteno: 829x
  • Další články autora

Benešjan Beneš

Politické zpívánky - Běží Chovanec z Lán

V dnešní hektické době je dvojnásob třeba spojovat (příjemné s užitečným, příjemné s příjemným, neužitečné se zábavným etc, ale hlavně kumulovat, protože času je čím dál méně). Já na to šel pedagogicky. Politika je dnes čím dál nepřehlednější, takže k orientaci v ní je třeba děti vychovávat již od raného věku. Také kvůli youtube, MTV etc poněkud ubývá tradičních lidovek, což je dokonce ještě horší, než když ubývají (tradiční) lidovci. Zpívánky na ČT jsou k uzoufání nudné, tak jsem se rozhodl pokusit se spojit výchovu k občanství, výuku lidových písní a zábavu do jednoho celku, z něhož by měli něco i dospělí (dost možná víc než ty děti).

18.11.2013 v 12:50 | Karma: 12,14 | Přečteno: 644x | Diskuse| Politika

Benešjan Beneš

Mé odvody, část II.: A přišel důstojník

V minulé části naši hrdinové v poměrně rozhádané náladě šťastně dorazili na odvody, kde se podrobili velmi důmyslným metodám psychologického zpracovávání lidí, poznali nové přátelé, dověděli se něco o sobě a v závěru si sáhli až na samé dno. To však ještě netušili, že to nejhorší má teprve přijít, neboť Abakovo temné proroctví se v této části naplní. Nejlepší zpráva nakonec: žádné další díly již nebudou.

16.9.2012 v 16:30 | Karma: 9,32 | Přečteno: 906x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

Mé odvody, část I.: Teletubbies

Pokud Vás název náhodou zmátl, tak jsem Vám povinen sdělit, že nejde o zdravotní či sociální pojištění, desátky církvi, výpalné, alimenty a podobné příjemné povinnosti. Řeč bude odvodech do armády, mimořádně zábavné události, kterou si u nás donedávna užívali pouze dospívající chlapci a dnes již ani ti ne. Velká škoda, hlavně pro dívky a hned vám povím proč.

14.9.2012 v 19:07 | Karma: 12,24 | Přečteno: 774x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

O relativitě literárního talentu a traktorech

Fejeton na jedno, jak věřím, nepřepoužívané téma. Říká se, že všechno je relativní. Tvrdí to obvykle lidé, kteří si kvůli své děravé paměti nikdy nedokáží vybavit přesná čísla. Věřte mi, něco o tom vím. Patřím totiž mezi ně.

11.9.2012 v 8:45 | Karma: 7,52 | Přečteno: 516x | Diskuse| Poezie a próza

Benešjan Beneš

Politika v heslech a symbolech

Politiku je nutno brát vážně ale s nadhledem, jinak by se z ní alespoň průměrně rozumný člověk mohl zbláznit nebo začít vraždit...popřípadě obojí. Po předchozím epigramu o barvách politických stran jsem zkusil to samé s jejich slogany a symboly. Jak se mi to povedlo, posuďte sami.

10.9.2012 v 14:00 | Karma: 8,37 | Přečteno: 615x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Policie v pohotovosti kvůli hrozbě terorismu. Zadržela podezřelého cizince

8. června 2024  23:01,  aktualizováno  9.6 12:41

Policie dopadla cizince podezřelého ze zvlášť závažného zločinu, po kterém vyhlásila pátrání v...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Dar pro Ukrajinu prostřednictvím Čechů vyvolal na Tchaj-wanu bouři

10. června 2024

Premium Dar, který má pomoci Ukrajině s obnovou tamního zdravotnictví, způsobil na Tchaj-wanu politický...

Volby vyhrálo ANO před SPOLU. Stačilo! i Přísaha mají dvě křesla, propadli Piráti

9. června 2024  20:29,  aktualizováno  10.6

Volby do Evropského parlamentu vyhrálo v Česku hnutí ANO. Od voličů získalo 26,14 procenta hlasů,...

Policie prověřovala nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu. Zajistila 300 milionů

5. června 2024,  aktualizováno  8.6 21:12

Premium Česká policie v tichosti prověřovala třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní...

V Klatovech nad ránem hořel byt, hasiči v něm našli mrtvého člověka

14. června 2024  8:03

V Klatovech dnes časně ráno hořel byt ve výškové budově, hasiči v něm našli jednoho mrtvého. Požár...

Vul-check, Hoo-ree? Komentátorům radí manuál, jak vyslovovat české fotbalisty

14. června 2024  7:46

UEFA připravila pro komentátory fotbalového Eura manuál, jak správně vyslovovat jména hráčů. Ze...

Ministr Síkela jako hlavní favorit na eurokomisaře? Nerudové i Kolajovi asi odzvonilo

14. června 2024  7:38

Jestli se někdo může osobně radovat z výsledků eurovoleb, tak je to ministr průmyslu a obchodu...

Po žhářském útoku ze msty přišla rodina o dům. O pomoc pro kolegyni žádá i Jurečka

14. června 2024  7:17

Po žhářském útoku na konci května na Karvinsku přišla rodina o střechu nad hlavou. Podle policie se...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1063x
Amatérský (ve významu neplacený) básník, žurnalista a filosof života. Momentálně pod pseudonymem Augustus působím jako autor různě publikující povídky, fejetony i básně.