O naší slavné psychiatrii

Na co by se nemělo zapomínat v kauze kurtování, které trvalo 12 let téměř bez přerušení je zejména to, že ačkoli máme omezovací prostředky definované zákony, tak nad dodržování těchto zákonů neexistuje prakticky žádný dohled..

..což dokazuje právě to, že v zákoně se mluví o maximální délce kurtování 12 hodin, což je trošku rozdíl mezi 12cti lety. To je snad pádný důvod k pochybnostem o slovech odborníků snažících se uchlácholit veřejnost zákony, které nikdo nekontroluje a často bohužel ani nedodržuje.

V tomto případě, který jsem ohlásil na policii nedošlo podle slov personálu ani k jedné návštěvě od soudu za celých 12 let. Když někoho zabijete, tak za Vámi do 24 hodin přijde advokát. Reálně. Je naprosto běžné, že na psychiatrii za Vámi nikdo nepřijde, ačkoli v zákoně je daná lhůta 48 hodin. To je jako kdyby o uvěznění do vazby rozhodoval soudce čistě jen na základě zprávy od policie. Bez jakékoli možnosti na obhajobu. Přeci jen policie je odborník a kdo by poslouchal nějakého zločince.

Znám mnoho lidí nedobrovolně hospitalizovaných, ale jen málo těch, které by navštívil advokát. Nad tím, co se děje za zdmi psychiatrických zařízení jednoduše neexistuje žádný dohled a žádná inspekce, která by měla možnost udělovat jakékoli sankce. I proto, že chybí jakýkoli efektivní způsob stížností jsem ze zoufalosti podal trestní oznámení na Opavskou PN, ačkoli jejího současného ředitele považuji za možná toho nejlepšího, kterého v ČR máme.

Na závěr bych rád dodal, že většina lidí pracujících na psychiatrii jsou fajn a dělají skvělou a náročnou práci. Ty špatné věci jsou zkrátka vidět víc. Zrovna v Opavě se děje hodně dobrých věcí a znám tam hodně dobrých lidí a byl bych velmi nerad, aby současná kauza dopadla na ty, kteří ji vyřešili, nikoli zavinili. 

A možná malá výzva na závěr. Kdo jste prožili bezpráví na psychiatrii, posdílejte svoji zkušenost v diskuzích pod aktuálními články například na seznamu, irozhlasu nebo i tady a "lajkujte" příspěvky těch, kteří už to udělali. Díky. Vaše zkušenost je potřebná, aby se o ní veřejnost dozvěděla...

 

Autor: Jindřich Jašík | úterý 11.10.2022 22:14 | karma článku: 15,14 | přečteno: 399x