O boji proti odvolání ředitele Psychiatrické nemocnice

Poslední dobou se poměrně zhusta řeší v médiích odvolání ředitele v Havlíčkově Brodě a mě už trochu iritují některá vyjádření, která používají jeho předchozí podřízení k vyvolání celospolečenského tlaku na ministra zdravotnictví.

Hned na úvod bych chtěl říct, že poprvé v médiích sleduji nějakou kauzu, o které mám alespoň nějaké povědomí. No a jestli je to tak vždycky, tak už raději nebudu dávat na první dojmy. To bych si totiž myslel, že nějaký panák tam nahoře vyhodil skvělého ředitele jenom protože upozorňoval na zjevné nedostatky v zavádění nedomyšlených nesmyslů. Jenže...

Pan Mašek a celý jeho tým "advokátů" složený z bývalých podřízených, kteří si pravděpodobně také nechtějí zvykat na myšlenku, že i duševně nemocní mají právo na normální život používají velmi zavádějící argumentaci. Těžko říct, zda vědomě lživou nebo nevědomě nepřesnou. Ono vzhledem k tomu, že se jedná o reformu, která se jich bytostně týká těžko říct, co je vlastně horší. Tak například často zaznívá, že Centra duševního zdraví (CDZ) jsou financovaná z evropských peněz a vůbec není vyřešené jejich financování po konci dotačního programu. V realitě je už 6 CDZ plně financovaných zdravotními pojišťovnami.

Pan Mašek sám o sobě, i zaměstnanci o něm hovoří jako o člověku nakloněnému reformě. Jen v ní poukazuje na nedomyšlená místa. Důkaz? Vždyť hned mezi prvními zřídil CDZ!!!! Praxe? Toto své slavné příkladné CDZ v lednu tohoto roku sám pohřbil, když přesunul ambulanci psychiatra do léčebny a zrušil terénnost služby, na které je celá myšlenka postavená. K tomuto kroku se rozhodl ke dni ukončení financování z evropských peněz. Všechna ostatní CDZ, kterým tato dotace skončila dokáží ve své službě pokračovat, protože financování je aktuálně vyřešené.

Smyslem dotací pro CDZ jistě bylo jejich nastartování, nikoli jejich rozjetí a následné zrušení. Jak by to asi dopadlo, kdyby nebyl okamžitě odvolán? Obával bych se toho, že i ostatní ředitelé PN se mohou zachovat podobně "proreformě".

Takové jednání je spíše v souladu se slovy pana Maška: "Celá myšlenka center duševního zdraví mi přijde zvláštní a skoro bych řekl i vadná...", která pronesl v roce 2013 v rozhovoru na YT s Ivanem Davidem. Můžete si o reformě myslet cokoli, ale slova o tom, že pan Mašek by reformu rád naplňoval, kdyby to jen bylo možné jsou těžko uvěřitelná. O ostatních důvodech odvolání nedokáži polemizovat. Mě osobně připadají jako zástupné - ještě k tomu něco dejme, ať to dá dohromady větší balíček a s tím sympatizovat nechci. Nicméně reforma péče je pro mnoho lidí šance jak se dostat zpátky do normálního života a pro mnoho dalších šance, jak se do ústavní péče vůbec nedostat.

Jen pro běžného čtenáře bych rád zmínil, že duševně nemocní mají na svědomí menší množství násilných trestných činů než normální lidé, takže jejich držení za zdmi ústavů nečiní tento svět nějak bezpečnějším. Prakticky se dá říct, že z čistě bezpečnostního hlediska by bylo lepší udělat to opačně :)

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jindřich Jašík | neděle 23.2.2020 22:17 | karma článku: 13,64 | přečteno: 758x
  • Další články autora

Jindřich Jašík

O naší slavné psychiatrii

11.10.2022 v 22:14 | Karma: 15,14

Jindřich Jašík

Konat nebo nechat plynout?

28.1.2020 v 22:20 | Karma: 13,61

Jindřich Jašík

Léčitelé a schizofrenie

26.6.2019 v 21:57 | Karma: 14,49