Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rozkaz, paní generálko!

Pod slovem "feministka" se leckomu vybaví podoba nepohledné ženštiny, ve jménu emancipace veřejně pálící svou podprsenku. A prohlašující, že se nejenom ve všem vyrovná mužům, ale docela dobře se bez nich i obejde. 

Já ono slovo nemám ráda, hlavně proto, že jeho význam je často chápán pejorativně. Pokud vím, feministické hnutí vzniklo jako boj za práva, která by měla být stejná jak pro muže, tak pro ženy, a v tom nevidím nic špatného. Vždyť proč by příslušnice něžného pohlaví nemohly studovat na vysokých školách, pracovat v jakémkoliv oboru, nebo - a tady nechci slyšet žádné nejapné poznámky - řídit auto?

Pamatuji doby, kdy ženám bez pánského doprovodu byl do hospody (pubu) vyhražen zvláštní vchod. Kdy mi zákazník dal předem nepokrytě najevo své pochyby, že jeho otázku technického rázu budu schopna zodpovědět. A kdy jsem od banky nedostala půjčku, protože doklad o zaměstnání a výši platu nestačil. Požadovali i podpis od manžela, jenž půjčku schválil, a kterého jsem zrovna neměla.

Kozí stezka k rovnoprávnosti je strmá, křivolaká, kamenitá, a nekonečně dlouhá. Sotva přejdeš jedny hory, hned se najdou jiné, a kolik balvanů je třeba cestou odvalit! Z těch, které se nedaly odradit a úspěšně po ní doklopýtaly do pro ně kdysi nedostupné, mužské domény, jsou dnes pilotky, profesorky, hasičky, prezidentky, manažerky a generálky, i když ty existovaly už dávno před feministickým hnutím. Akorát neměly na ramenou generálské epolety.

Výjimkou je politika, do níž se - přes veškerou emancipaci - ženy zrovna moc nehrnou. Můj selský rozum praví, že do ní asi nechtějí, a možná i vědí, proč. A tak teď jenom čekám, kdy zodpovědné orgány vytáhnou na tenhle balvan páku, a v zájmu vyváženosti pozic ho odvalí pomocí kvót.

Jenže co si budem namlouvat. Ustálený stereotyp je v byznysu a politice doposud pevně zakotven, a určitá předpojatost vůči ženám ve vedoucích postaveních zde vždycky byla, a vždycky bude: On je důkladný v detailech, ona je puntičkářka. On ztratí trpělivost, ona je popudlivá. On věci dotáhne do konce, ona neví, kdy přestat. On je sebejistý, ona je domýšlivá. On stojí pevně na svém, s ní je nemožné se dohodnout. On uplatňuje autoritu, ona zneužívá pravomoc. Vážení, s tímhle nehne ani samo Ministerstvo pro genderovou rovnost.

Je veřejným tajemstvím, že i sumy na výplatních páskách se značně liší, a to téměř v každém odvětví. O vyrovnání výdělků se například dlouho snaží i sportovní aktivisté, ale myslím, že v tomto případě střílí vedle. Proč by tenistky, hrající tři sety a nikoliv pět, měly brát stejné peníze, jako muži? Podobně je tomu v golfu, kde vzdálenost od odpaliště k jamce je pro ženy kratší. To mi prostě nesedí, a Martina ať si říká, co chce.

Současné události však naznačují, že kyvadlo vnímání práv žen se zhouplo daleko na druhou stranu. Genderová rovnost zjevně není to pravé ořechové bez unisex záchodů, genderově neutrálních slov a jiných prkotin, nad nimiž jeden nestačí kroutit hlavou. Zasvé vzaly soukromé pánské kluby, neboť dámy spustily randál o nehorázné diskriminaci. A co ty urážející obrazy od starýho sprosťáka Rubense, kde nahaté boubelky zobrazují ženu jako sexuální objekt? Ze všech muzeí a galerií okamžitě odstranit! V této souvislosti mě napadlo, jakou má Mona Lisa kliku, že se jenom tajemně usmívá.

Ne, nejsem jako muži. Na rozdíl od Honzy neunesu pytel mouky, a že mohou čůrat vestoje jim nezávidím; konec konců, k tomu stačí si pořídit speciální trychtýř (a.k.a. FUD, neboli čurokap). Gentlemanům, kteří mi pomohou do kabátu, nebo podrží dveře, s úsměvem poděkuji, ale kdyby jeden z nich byl mým kolegou, a za stejnou práci dostával víc, než já, to bych se neusmívala. Protože to by mi vadilo.

Hodně. 

Autor: Jarka Jarvis | středa 7.8.2019 17:00 | karma článku: 16,22 | přečteno: 627x
  • Další články autora

Jarka Jarvis

Když se Šípková Růženka probudila...

Zpravodajství televizní stanice Al Jazeera, 14. listopadu 2045. Aktuality dne: Bývalý vévoda ze Sussexu (a.k.a. princ Harry) a jeho druhá manželka se ucházejí o pozice údržbáře / uklízečky ve Westminsterské mešitě.

14.11.2021 v 16:00 | Karma: 18,39 | Přečteno: 408x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Babičko, buď moderní

Jó, chlapče, tobě se to řekne, když pod iPadem si představuji izolační podložku pod hrnec! BlackBerry je pro mne stále ostružina, a empé trojka vylepšená Tatra 603, v níž si kdysi vozili hýždě komunističtí pohlaváři.

27.10.2021 v 15:00 | Karma: 20,97 | Přečteno: 376x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Pro dceru kus jater, zejtra jede do Tater

Zajímalo by mě, jestli se pořád jezdí do Tater. Teď, když jsou v cizině, do Alp to je skoro stejně daleko, a k moři jenom o kousek dál?

8.10.2021 v 15:00 | Karma: 15,15 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Podvodníci, povaleči a nadvodníci

Tři malé rybičky vypluly ven, s úsměvem vítaly zářivý den. Nejstarší sluníčku zpívala, ploutvemi do taktu si mávala. Rýbaróba rýbaróba rýbaróba čuču,

18.9.2021 v 15:30 | Karma: 11,65 | Přečteno: 251x | Diskuse| Ostatní

Jarka Jarvis

Stromy neobjímám, ale...

Kam se poděly ty zelení hájové, co bejvaly mého srdce potěšení? Jsou pryč, a mizí rychleji, než ledovce v Patagonii. Neboť dnes je v módě vyasfaltovávat ráje, a na jejich místě stavět obchodní střediska a parkoviště.

31.8.2021 v 15:30 | Karma: 13,42 | Přečteno: 259x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 143
  • Celková karma 12,38
  • Průměrná čtenost 441x
Píšu blbě, ale píšu ráda. Navíc jsem politicky nekorektní, nevlastním chytrý telefon, a v důchodu mám tolik času, že absolutně nic nestíhám.

Seznam rubrik