U dotací vždycky platí, že jsou pro bohaté

Obecně je to v podstatě známá pravda - pokud se přerozděluje, je to sice obvykle prezentováno, jako pomoc spíše těm chudším nebo jako sociální krok, ve skutečnosti z toho ale mívají větší prospěch ti, kdo jsou na tom spíše lépe.

Klasickým příkladem je školství zdarma: Z různých důvodů povětšinou děti ze vzdělanějších a sociálně silných rodin studují déle, než jejich vrstevníci z rodin sociálně slabých. Výsledkem je, že při principu školství zadarmo čerpají tento sociální benefit bohatí více než chudí.
Poslední americké studie ukazují, že s dotacemi na energie je to vlastně podobné. Vědci z Kalifornské university zjistili, že sociálně slabších 60 procent rodin získalo na dotacích pro zelenou energii, nákupy hybridních vozů či na solární panely na střechách domů pouhých deset procent z celkového objemu vyplacených peněz.
Těžko říci, proč to ovšem vědce z university tolik překvapuje. Ve skutečnosti je to naprosto logické a poměr zjištěný ve Spojených státech je ještě pořád v podstatě celkem dobrý. Důvody nerovnosti? Není to nic takového, co by zavánělo diskriminací, upřednostněním bohatých ve frontě na dotaci ani nic podobného. Jsou daleko prostší a logičtější. Především k tomu, aby člověk nějakou dotaci získal, je obvykle potřebné uskutečnit  nějakou svojí vlastní investici. Bohatí k tomu mají samozřejmě blíže. Také jsou informačně blíže k tomu, aby se vůbec dozvěděli o možnosti dotace, mají povětšinou také větší zkušenosti a schopnosti ke splnění administrativních podmínek.
Takže podle amerických vědců jsou ekologické dotace nesociální a nespravedlivé. Nu, to je zajímavá interpretace, jenže platí o všech dotacích naprosto z principu a bez rozlišení země původu, bohulibosti účelu a podobně.
Pokud jsme v takovém duševním rozpoložení, že chceme podporovat ekologickou energetiku, pokud je to politické rozhodnutí akceptované většinou voličů, pak se musíme smířit s tím, že neumíme definovat plošnou dotaci, ke které by byl zároveň přístup bez omezení příjmů a která by zároveň nepřinášela větší užitek bohatým než chudým. 

 

Autor: Jaroslav Veverka | pátek 23.10.2015 12:33 | karma článku: 31,90 | přečteno: 1984x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90