Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč nemohu mít respekt k práci Respektu

Týdeník Respekt zveřejnil v pondělí 6. června článek nazvaný „Úděl Marka Dalíka“, na němž mohu ocenit snad jen jediné – a sice titulek, který implikuje souvislost Marka Dalíka s jeho PR agenturou New Deal (Nový úděl)…

Ani fakt, že jste držitelem renomovaných novinářských cen, ani to, že Vaši práci finančně podporuje jedna ze Sorosových nadací, ani pozice zástupce šéfredaktora vás neochrání od toho, abyste nedělali chyby. Čerstvým příkladem tohoto týdne je Jaroslav Spurný, který se svým článkem „Úděl Marka Dalíka“ (Respekt 23/2011) rozhodl přihřát svou naběračku polévky vytažené z panduří skříňky. 

Už před třemi lety, když poprvé psal o projektu paroplynové elektrárny v ústeckém Úžíně, jsem chtěl jej osobně a též jeho redakci upozornit na řadu nepravdivých tvrzení a nepřesností obsažených v jeho článku „Miliony pro Topolánkovy muže“. Dopis jsem sice nakonec neodeslal, ale přesto si jej můžete přečíst zde (http://www.milionovydluznik.cz/cz/dokumenty.html).

 O co šlo? Redaktor Spurný mne v souvislosti s Elektrárnou Úžín označil za klíčovou postavu, otce projektu a hlavního vyjednavače s ČEZ a s Gazpromem. Přitom je ale evidentní, že redaktor ve své investigativní nevědomosti spojil dohromady a vydával za jednu tři různé záležitosti: Palivový kombinát Úžín, Tlakovou plynárnu Úžín a projekt paroplynové elektrárny v Úžíně (vysvětlení co je co je o několik odstavců níže). Pro úplnost dodávám, že s Gazpromem jsem nikdy nejednal, jen se společností Gazinvest a to ohledně dodávek plynu. A pokud jde o ČEZ, nikdy jsem této společnosti nenabízel k prodeji projekt paroplynové elektrárny v Úžíně, nýbrž pouze odběr v ní vyrobené elektrické energie

Že Vám to připomíná vtipy o zprávách Rádia Jerevan? Mě také, jen se jim nesměji. A smát se jim asi nebude ani ministr Říman, o němž Spurný v nejnovějším článku píše v souvislosti s aliancí Dalík-Říman, která měla zpečetit 200 milionů za ruinu elektrárny Úžín. Že se redaktor Spurný u pana ministra spletl a místo Roman napsal Říman? Nebylo by to poprvé, také u ministra Grosse se v roce 2003 spletl a zaměnil jména nevěstinců Escade a Cascade… Ještě že máme internet, aby si to za nás všechno pamatoval. 

Ale to už se dostáváme k další sporné myšlenkové konstrukci redaktora Spurného, který se domnívá, že na místě, kde v Úžíně stojí ruina tlakové plynárny, má vzniknout paroplynový cyklus, který ČEZ zaplatil takzvaným Dalíkovým komplicům téměř dvěma sty miliony korun. Asi by konečně někdo měl pana Spurného vyvést z omylu a vysvětlit mu, že Palivový kombinát Úžín, Tlaková plynárna Úžín a projekt paroplynové elektrárny v Úžíně jsou tři rozdílné záležitosti, pokud to dodnes nebyly schopny učinit jeho informační zdroje nebo pokud to on sám doposud nepochopil.

Takže - projekt paroplynového cyklu v Úžíně byl plánován jako tzv. projekt na zelené louce. Nikdy v něm nešlo o pozemky pod ruinou Tlakové plynárny Úžín. A mimochodem - Palivový kombinát Úžín stále existuje jako státní podnik. Nikdy nešlo o můj, tedy „Veverkův“ projekt. Svůj podíl v tomto projektu jsem prodal jinému subjektu dávno předtím, než jej od něj koupil ČEZ. To vše mohu dokázat, na rozdíl od novináře, který ani není schopen ověřit si v obchodním rejstříku, kdy zaniklo mé členství v představenstvu akciové společnosti Elektrárny Úžín (rozhodně to nebylo v roce 2005, jak pan Spurný napsal v roce 2008 v článku „Miliony pro Topolánkovy muže“).

Nehledě na opakovanou zkušenost s redaktorem Spurným se stále domnívám, že psát o někom, aniž mu dáte možnost se vyjádřit, by mělo být typické především pro bulvární média. Pan Spurný, přestože o mně psal, mi nedal ani jednou možnost se k tomu vyjádřit. Na jeho poslední článek budu reagovat vydavateli, společnosti Economia, žádostí o odpověď, což je de facto novelizovaná podoba tiskové opravy. Uvidíme, jak se v pražské Dobrovského ulici vypořádají se zákonnou povinností uvést prokazatelně nepravdivé údaje na pravou míru.

Co myslíte, mám se o tuhle opakovanou zkušenost podělit s Georgem Sorosem, aby měl přehled o tom, v jaké kvalitě odvádějí svou práci ti, jež jeho nadace podporuje? 

Jaroslav Veverka 

PS: Nechci působit dojem puntičkáře, ale v inkriminovaném nejnovějším článku J. Spurného jsem objevil ještě jednu chybu: „Začala složitá obchodní operace, během které se stamiliony opravdu přesunuly na konta Dalíkových kompliců a ČEZ získal ruinu, o jejíž přestavbě se dodnes nezačalo ani jednat.“ Neměla by být před spojkou „a“ čárka?:-) Pokud jde o mé konto, v souvislosti s Úžínem se na něj od ČEZ žádné stamiliony OPRAVDU nepřesunuly.

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 9.6.2011 10:00 | karma článku: 12,41 | přečteno: 1143x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik