Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odsouzen by měl být stát

Nedávné nepravomocné odsouzení šéfky Energetického regulačního úřadu Aleny Vitáskové mne přivedlo k tomu podívat se na věc jinak. To, co bychom si měli vzít z celého případu jako poučení, je totiž něco naprosto jiného.

Tak především je vidět, v čem je zcela jistě největší problém dotačních systémů. Jsou nastavovány povětšinou politickými rozhodnutími, mnohdy bez dostatečných odborných expertíz nebo pod dojmem pouze velmi částečných podkladů. A také je zde vidět problém země, kde ve skutečnosti lobby nefunguje - jakkoliv se neustále mluví o lobbistech.

Kdybychom zde měli opravdovou kulturu lobby jako systému předkládání argumentace zájmových skupin, zřejmě nikdy by nebyla přijata podpora obnovitelných zdrojů tak, jak byla na začátku tisíciletí nastavena. A také by situace nedospěla k dramatickým posledním měsícům roku 2010 a finiši investorů za každou cenu.

Lobby totiž mají jednu velkou a významnou výhodu - jejich činnost v podstatě vede k rozpoutávání veřejné diskuse o různých tématech, v této veřejné diskusi jsou pokládány různé argumenty a rozhodování se stává v podstatě daleko transparentnějším. Samozřejmě je to výhoda pro ty finančně silné skupiny, protože si mohou najmout více a lepších odborníků, kteří dokážou dávat oné veřejné diskusi směr. Ale tím zároveň zvyšují i šance protistrany, aby byla vidět a slyšet.

Hlavní potíž je především v samotném dotačním principu. Dotace vždy nahrává bohatým (ostatně o tom jsem nedávno psal ZDE), přičemž „bohatí“ znamená většinou také „ti s informačním náskokem“. Čili jde o využití informační asymetrie. A to jak vůči ostatním, tak i vůči státu.

To se ukázalo mimo jiné právě u fotovoltaických elektráren. V době, kdy stát šlapal na brzdu a snažil se utnout dynamický růst nových zdrojů stavěných za podmínek, které slibovaly velmi krátkou návratnost a naopak vysokou ziskovost investice, mnoho a mnoho investorů už mělo dávno nakoupené pozemky, technologie, zaplatilo za zemní práce a vynaložilo významné peníze. V podstatě udělali všichni přesně to, co stát chtěl: smyslem celého dotačního projektu přece bylo dosáhnout co nejvyšší výroby energie z obnovitelných zdrojů.

Což je celé v podstatě velmi absurdní - státu se podařilo přesně to, čeho svými rozhodnutími chtěl dosáhnout, ale díky shodě okolností doslova v mnohonásobném množství.

Nechci kohokoliv obhajovat, to není smyslem těchto řádků. Podobné věci mají rozhodovat soudy a náš odvolací mechanismus je nesporně dostatečně korektní a propracovaný k tomu, abychom mohli mít důvěru k celému systému. Ale říkám, že celkové prostředí a jeho pravidla určoval stát, měnil je stát a jím určené instituce, a že je nakonec měnil takovým způsobem, který musíme nazvat zmateným a opožděným. Někteří investoři se pak mohli dostat do nezáviděníhodné situace. To nikoho neomlouvá, ale bylo by dobré tuto situaci vnímat a vidět věci v souvislostech.

Ať již fotovoltaické soudy dopadnou jakkoliv, stát by měl z „kauzy fotovoltaika“ do budoucna vyvodit zásadní ponaučení na téma dotace: Když už je jich třeba, pak jejich pravidla a podmínky mají být dané maximálně veřejně a jednoduše, po veřejné diskusi a na základě odborných expertíz.

Jinak se případ fotovoltaika bude opakovat a opakovat znovu a znovu. Než všem dojde, že na lavici obžalovaných by měl být především stát.

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 7.3.2016 11:15 | karma článku: 26,74 | přečteno: 836x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik