Obnovitelný zdroj, který se vyplatí? Donedávna pouhá fikce

Není to dlouho, sotva pár let, kdy si nikdo neuměl představit, že by se nějaký zdroj obnovitelné energie (kromě velkých přehrad) mohl vyplatit, tedy že by mohl vyrábět bez státní podpory. Neuplynul žádný velký čas a stalo se to celkově skutkem.

Je to prazvláštní situace v zemi, kde se fotovoltaické elektrárny staly synonymem zla. Co se ale stalo v mezidobí, když nyní mohou vznikat fotovoltaické a bioplynové instalace bez jakékoliv státní podpory?

Je to výsledek hlubokých ekonomických změn, které probíhají s neúprosnou jistotou a probíhaly by stejně, ironií osudu ale byly urychleny právě poněkud nekoncepční politikou masivních dotací.

Především vzrostla cena elektrické energie, k čemuž napomohly právě velké výdaje na podporu obnovitelných zdrojů z dřívější doby. Cena je vždy klíčová informace na trhu (ať je jakkoliv pokroucený). V uplynulých letech se odehrály dva protichůdné jevy. První tlačil cenu dolů – to byl celkový pokles ekonomického výkonu započatý americkou hypotéční krizí a pokračující světovou finanční krizí v letech 2007 až 2010. S následky v podobě stagnace hospodářství jsme se potýkali až do konce loňského roku. K tomu se pak přidal americký břidlicový plyn jako další fenomén relativizující ceny energií.

Opačně působily výdaje na podporu obnovitelných zdrojů, které zatěžují tvorbu ceny a zdražují energie nejen v České republice, to není žádná česká specialita. Týká se to celého vyspělého světa, pouze míra se poněkud odlišuje. Nebýt toho, ceny elektřiny by nyní byly významným způsobem nižší. Pravděpodobně o více než deset procent.

Druhým vlivem byla obrovská poptávka po fotovoltaických zařízeních a zase platí, že vskutku globálně, nejen v České republice, ale v podstatě všude na světě. Tím byl iniciován výzkum a vývoj, přišly nové technologie, které vedly ke zlevnění výroby a k vyšší účinnosti zařízení. Znásobila se výrobní kapacita, s poptávkou začala dynamicky růst i nabídka.

Znovu platí, že by k technickému pokroku či spíše skoku došlo v každém případě, ale vysoké ceny a především vysoká poptávka po technologiích vedly k horečnému zlepšování, k postupům, které ušetřily materiál i další komponenty. Včetně energie potřebné na výrobu těchto zařízení.

Poptávka zdražovala produkt, zároveň se zvýšila technologická vyspělost a také účinnost panelů. Ale obrovské investice do výzkumu a výroby vedly k nasycení trhu a ceny naopak propadly. Dnes jsou tyto technologie daleko levnější, dostupné a jak vidno, také ekonomicky soběstačné.

Ke všemu tomuto by došlo v každém případě, pouze státní podpora celému odvětví sluneční energie v mnoha zemích světa tento vývoj akcelerovala.

V zemi jsou vydávány licence na desítky projektů k umístění fotovoltaických panelů na střechy domů nebo průmyslových areálů a na množství bioplynových jednotek. Jsou to malé, lokální projekty, jejichž význam pro celkovou energetickou bilanci je minimální, ale které jsou podstatné pro místní podmínky.

Je to opravdová ironie. Po období masívní státní podpory, která vedla k výsledkům zcela odlišným od toho, jaký cíl tato podpora měla, jsou nyní tyto cíle naopak plněny. Bez koruny státní podpory.

Jaroslav Veverka

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav Veverka | čtvrtek 14.8.2014 11:49 | karma článku: 16,50 | přečteno: 1103x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90