Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Němci nechtějí atom, nechtějí uhlí a ani dráty u domu

Putování obřího transformátoru kolem Evropy z Itálie přes Hamburk do Hradce u Kadaně se dostalo i on-line na internet. Obr vážící 300 tun přitahuje pozornost. Ostatně je částí projektu za dvě miliardy.

A dvě miliardy jsou jistě peníze, které už za to stojí.

Investorem celé věci je Česká energetická přenosová soustava (ČEPS), ale tyto transformátory ve skutečnosti nepotřebujeme. Přesto byla jejich instalace naprosto nutná a nezbytná – ochrání nás totiž před poněkud nekoncepčním rozvojem obnovitelných zdrojů v Německu.

I když jsem přesvědčen, že z hlediska nákladů a řady dalších důvodů – mimo jiné kvůli rovnováze sítí – musí zůstat základem evropského energetického systému jádro a po jistou dobu také uhlí, obnovitelné zdroje jsou nesporně pro budoucnost světa nezbytné a jejich podíl nutně poroste. Jenže Německo při svém rozvoji větrné energetiky jaksi pozapomnělo, že elektřina má svoje zákonitosti a že tyto fyzikální danosti nelze měnit vyhláškou a dokonce ani zákonem. I kdyby ho přijal Deutscher Bundestag.

Obrovské lesy větrných elektráren na Baltu a po celém severním území Německa jsou fascinující. Někoho děsí, jiného mohou inspirovat téměř k poezii. Ostatně lopatky větrných mlýnů, které zaplavily Evropu někdy od 12. století (zbytky nalezených horizontálních mlýnů na severu Evropy jsou datované údajně kolem roku 1180), možná také některé současníky děsily, připadaly jim odporné, braly lidem práci a určitě se našlo mnoho dalších důvodů, proč je nemít v oblibě. Konec konců – blouznící Don Quijote se vrhá na větrné mlýny jako na obry.

Když se ale vrátíme k oněm větrným elektrárnám: jejich instalovaný výkon je obdivuhodný, jenom v Německu je to 45 GW (přesně 44 946 MW to bylo na konci roku 2015). Tyto elektrárny vyrobily za rok 2015 dohromady 78 terawatthodin energie, což údajně postačuje pro 20 milionů domácností. Nebo také 12 procent spotřeby v Německu. Nebo také produkce pěti JE Temelín.

Zní to skvěle. Tak proč stavíme za dvě miliardy korun v Hradci u Kadaně ty obří transformátory?

Protože naši sousedé mají podstatně větší chuť čerpat benefity spojené s obnovitelnými zdroji a nechce se jim nést všechny náklady.  Potíž je v tomto – hlavní oblast produkce větrné energie v Německu je na severu země. Tam vzniká více než osmdesát procent takto vyrobené energie. Ale klíčovým spotřebitelem jsou Bavorsko a Severní Porýní – Vestfálsko se svým Porúřím. Bavorsko je z hlediska Německa jih, Porúří západ. V Bavorsku jsou jedna po druhé odstavovány jaderné elektrárny, v Porúří končí tepelné zdroje na hnědé uhlí. A přivádět proud ze severu, to by znamenalo postavit tisíce kilometrů vedení vysokého napětí.

Když fouká a větrníky se rozeběhnou na vysoké výkony, jejich produkce narazí na kapacitní možnosti sítě. A pak nastupují ty fyzikální zákonitosti – tento proud směřuje do Polska a také k nám, vystavuje naše sítě vážnému nebezpečí, nutí dispečery k rychlým opatřením. To všechno něco stojí, ale hlavně – je to velmi riskantní.

Německé vedení sever – jih je v nedohlednu. Nikdo nechce mít u domu obří stožáry, nikdo nechce bydlet nedaleko vysokonapěťového vedení. Němci nechtějí atom, nechtějí uhlí, ale nechtějí ani dráty u domu. To je situace, jakou dobře známe z mnoha projektů v České republice. V obecné rovině každý řekne, že dálnice jsou potřeba a že už jich dávno mělo být dvakrát tolik. Ale když by se i jen na kilometr přiblížila k domu, každý začne protestovat a dělat živé hradby.

Polsko i my tedy děláme opatření proti přelévání německého nadbytku na naše území. Je to legitimní a za dvě miliardy nákladů to stojí. Navíc se na energetické mapě střední Evropy objeví systém, který donutí naše sousedy přijmout i negativa větrné energie. Pro budoucí fungování ekologicky čistší soustavy je to jenom dobře.

Autor: Jaroslav Veverka | pátek 1.7.2016 8:00 | karma článku: 37,48 | přečteno: 1462x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska
Pronájem bytu v Čáslavi, ulice Aloise Jiráska

Al. Jiráska, Čáslav - Čáslav-Nové Město, okres Kutná Hora
17 000 Kč/měsíc

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik