Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Energetika se mění před očima

Energetická situace světa se mění tak neuvěřitelně rychle (na poměry v oboru), že jsme si vlastně přestali všímat detailů. A tak celkem bez povšimnutí proběhla zpráva o prvním tankeru vypraveném z americké Louisiany.

Ten tanker veze zkapalněný plyn z břidlic.

Amerika kdysi - v období opakujících se ropných krizí - zakázala export řady energetických surovin, především ropy. To se stalo před čtyřiceti lety. A nyní tedy vyplul onen tanker.

Nelze říci, že by to byla naprosto první dodávka na zahraniční trhy. USA dodávaly po nějakou dobu aljašskou ropu do Kanady, vyskytly se i jiné omezené kontrakty na základě prezidentských výjimek, ale z hlediska světových trhů nešlo o nic, co by s nimi mohlo i jen malinko pohnout. Nyní ale Spojené státy vstupují na trh a po zkapalněném plynu přijde i ropa. Je to pouze otázka času. Na trhu se tedy objevuje nový hráč.

Vypravený tanker s poměrně vtipným a příznačným jménem Asia Vision veze zkapalněný plyn pro brazilskou společnost Petrobras. I to je zajímavá souvislost.

Petrobras byla ještě před několika lety považována za výkladní skříň brazilského hospodářského zázraku, za vlajkovou loď země, která se vedrala mezi dosti exkluzivní skupinu BRICS a společně s Čínou, Indií, Ruskem a Jihoafrickou republikou byla považována za budoucího tahouna světové ekonomiky.

Nyní je Petrobras na pokraji krachu podobně, jako celou Brazílií zmítají sociálními problémy, ostatně jako v jistém smyslu i Rusko, jehož závislost na cenách ropy se ukazuje jako smrtící. V problémech je i Čína, když růst je nyní spíše stagnací, o indickém hospodářském nástupu se celá desetiletí mluví, ale ještě ho nikdo neviděl. A tak jediná Jižní Afrika, země s dědictvím apartheidu a kolísající mezi specifickým postavením africké velmoci a Západem, zůstává z této kdysi tak potenciálně mocné skupiny v alespoň nějaké hospodářské kondici odpovídající dřívějším předpokladům.

Co onen tanker na cestě oceánem vlastně ukazuje?

Především nízkou cenu všech prognóz. Všimněme jednoho - určitě to nebude déle než nějakých deset let, co byly velmi módní úvahy o tom, že „příští válka“ bude o suroviny a nerostné bohatství. Nyní katastrofisté změnili repertoár. Třetí světová se podle nich stane bojem o vodu a zbytky potravin.

Zatímco před oněmi deseti lety se zdálo, že ropa bude nedostatkovým zbožím, stačila tato jedna dekáda k tomu, že konstatujeme nadprodukci suroviny, obrovská nová zmapovaná naleziště a cena ropy je po očištění od inflace nemnoho nad úrovní ceny z doby před tak zvaným Prvním ropným šokem z počátku sedmdesátých let minulého století. Před 16. říjnem 1973 stál barel ropy tři dolary. To je, uvážíme-li inflaci, cena téměř srovnatelná s nynějšími zhruba 30 dolary.

Zvykejme si, že v příštích desetiletích nemůžeme očekávat nic z toho, co ještě před několika lety vypadalo jako reálné. Většina těch předpovědí a odhadů, kterými se lidstvo v podstatě řídí, je balast. Budoucnost se jen málo ohlíží na vzkazy minulosti a má tendenci se chovat zcela separátně. Ta tendence existovala vždy, ale nyní narostla do hypertrofovaných rozměrů. Spojitost mezi minulostí a budoucností mizí. Svět se mění tak neuvěřitelně dynamicky, že zdá se nemáme šanci ty změny ani evidovat, natož pochopit.

Až tak se energetika za těch několik let změnila. Zažili jsme během jediné dekády ropu za 145 i za 35 dolarů za barel. Dlouho vysmívané a proklínané obnovitelné zdroje opravdu začínají fungovat a například čínský odklon od uhlí a rychlé budování mohutných zdrojů OZE jsou svým způsobem obdivuhodné. Efektivita získávání energie ze slunce vzrostla v této době několikanásobně, náklady na fotovoltaické panely přitom klesly na pouhý zlomek nákladů dřívějších. Hubbertova křivka (popisující růst a následný pokles produkce) byla za tyto roky popřena tolikrát, že už ji smrtelně vážně bere jen málokdo.

Tanker Asia Vision otevřel dveře do další éry energetických dějin. Zajímavé je, že bez většího zájmu médií i veřejnosti.

Autor: Jaroslav Veverka | pondělí 21.3.2016 8:21 | karma článku: 21,24 | přečteno: 696x
  • Další články autora

Jaroslav Veverka

Čínský kapitál? Jednou, někdy…

Snaha o rozvíjení obchodních vztahů s Čínou je skvělá. Je to potřeba, Čína je ekonomická velmoc. Ale bylo by naivní předpokládat, že se současný stav změní během krátké doby. A současný stav je, že Čína je perspektivní partner.

28.12.2016 v 9:00 | Karma: 13,52 | Přečteno: 295x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Česko nemá vlastní dynamiku

Údaj o růstu či poklesu hrubého domácího produktu je tak trochu fetišismem ekonomie. Jeho schopnost opsat realitu dané země je ve skutečnosti dosti omezená. Tak bychom se měli dívat i na poslední odhady ČNB.

22.12.2016 v 13:00 | Karma: 18,90 | Přečteno: 393x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Jednoho dne limity padnou

Žijeme ve světě levných surovin. Není to ale „navždy“, není to „napořád“. Ekonomika má věčnou tendenci vytvářet rovnováhu. Dynamickou, stále se měnící, ale v podstatě rovnováhu. A proto suroviny nebudou levné věčně.

31.10.2016 v 13:16 | Karma: 16,52 | Přečteno: 687x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Nad ČEZ již slunce zapadá

„Vizí Skupiny ČEZ je stát se jedničkou na trzích s elektrickou energií střední a jihovýchodní Evropy.“ To napsala elektrárenská společnost ČEZ v prosinci roku 2005. A opravdu se zdálo, že nad Říší ČEZ slunce nezapadá.

26.10.2016 v 9:00 | Karma: 19,81 | Přečteno: 749x | Ekonomika

Jaroslav Veverka

Čínskou ocel opravdu ne

Obecně jsem proti obchodním kvótám, proti restrikcím, regulacím a omezování ekonomiky. Ale představa, že Evropská unie udělí Číně statut „tržní ekonomiky“, a tím otevře (nejen) trh s ocelí, mi připadá nepřijatelná.

30.9.2016 v 9:00 | Karma: 20,90 | Přečteno: 713x | Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1163x
Jmenuji se Jaroslav Veverka a bylo mi 50 let. Podnikám v oborech energetika, strojírenství a stavebnictví. Vedle práce je mým koníčkem sport, konkrétně hokej a fotbal.

Seznam rubrik