Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

joserpor

14. 4. 2012 1:07
Budhismus vznikl

v prostoru indoevropských dobyvatelů Indie, kteří se do Indie dostali putováním z evropské vlasti - jedná se vlastně o naše bartrance. Do Indie si přinesli náboženství podobné řeckému nebo germánskému. Pravděpodobně vlivem krutých přírodních podmínek - tropickému vedru se jejich náboženství změnilo v něco úplně jiného, v něco co je úplně protikladem evropského myšlení. Evropské myšlení značí postarat se o sebe, zajistit  si existenci, bojovat proti nepřízni osudu, zatímco budhismus ( a z něj vyplývající hinduismus) je smíření s osudem, vynakládat co nejméně  energie, vzdát se všech radostí ale i utrpení, věřit v převtělování a nakonec se rozplynout  v nirváně. Převtělování je samo o sobě paradoxní, duše putuje ze zemřelého na  zrozeného člověka, ale zrozený člověk nená absolutně žádné ponětí o svém předchozím životě.Je to  náboženství bez boha.

Budhismus se  posléze uchytil  v okolních zemích( Tibet, Barma) a v samotné Indii se rozšířil hinduismus, který z budhismu  vychází.

0 0
možnosti

Kojot

14. 4. 2012 19:26
Re: Budhismus vznikl

Člověče, co to tu plácáte za hovadiny? 8-o Buddhismus vznikl v hinduistickém prostředí, ne naopak. Jinak souhlasím, že převtělování je paradoxní, nicméně nelze říci, že by buddhistické kultury byly "mochy snězte si mě" - viz třeba Japonsko. Načtěte si základy třeba na Wikipedii. Nicméně díky za další kousek do mé soukromé sbírky bizarních komentářů.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články