Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Opět mohu říci, že jste vytvořil pozoruhodnou úvahu.

Pokud se však pozastavím nad tou výzvou "Vědci proti strachu a lhostejnosti", pak lze tuto Vaši úvahu použít právě pro kritiku této výzvy. 

Ta výzva vědců se totiž nevyjadřuje k nějakému vědeckému problému, ale k morálnímu problému. Morálnost této výzvy je pak zdůvodněna (posvěcena) akademickými tituly jejích signatářů. Jenže akademické tituly nejsou zárukou morálnosti – to dobře známe z historie. Za druhé světové války se do rozvíjení rastistických teorií, do "lékařských experimentů" v koncentračních táborech a dalších hrůz všeho druhu zapojil nespočet vědců. Také zcela obecně můžeme říci, že vývoj zbraní nemá stejnou morální kvalitu jako vývoj léků. Kvalita vědy není dána jen vzděláním vědců, ale také osobní vírou (morálkou) oněch vědců. 

Někteří vědci se rozhodli, že když jsou vědeckou autoritou, tak jsou automaticky i morální autoritou. Jenže to se pletou. A řada dalších vědců se k této tezi přidala právě pro "lahodnost" této "morálky elit". Z hlediska vzdělání se jistě nemají za co stydět, ale z hlediska morálky nemohou být arbitrem sami sobě ani druhým. Vědci a morálka jsou ve stejném poměru jako onen kuchař k lékaři. Ta "vědecká výzva" nejenže rétoricky opakovaně zdůrazňuje vzdělání jejích signatářů, ale obsahuje také doslova deptavou kritiku české společnosti. Za tím je vidět jasná snaha zdůraznit přímou úměru – čím vyšší vzdělání, tím vyšší morálka a tím vyšší právo na kritiku "ostatní" společnosti. Už z principu není tento postoj morální – je elitářský. Proto se tato výzva stala sama předmětem kritiky.

Není možné na někoho morálně působit tím, že o sobě nejprve prohlásím, že já jsem ten lepší.

Z hlediska morálky je pro mne zajímavější názor dobrovolníka, který skutečně něco morálního dělá, než akademika, který o morálce jen hezky hovoří. Což je, myslím, v dokonalém souladu s tím, co napsal Sókratés.

0 0
možnosti
Foto

Jak je uvedeno v článku, vidím autoritu v tom, že vědci jsou cvičeni v kritickém myšlení a v racionálním nakládáním s fakty. To sice automaticky neznamená, že by nebyli schopni menoráího jednání, ale rozhodně to zakládá právo na komentování aktuálních témat. Nehledě na to, že aktuální témata komentují i lidé, kteří nemají ani zdaleka takovou kompetenci, jako signatáři petice.

1 0
možnosti

J31a18r70a 85R67a37n32k

30. 8. 2015 21:39

R^vybral jste vynikajici klip.

1 0
možnosti
Foto

Díky. Ano, Milan SObotka studuje německé filosofy celý svůj profesní život a dokázal zde vystihnout Kantovu etiku stručně a přitom bez jakéhokoli zjednodušování.

0 0
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články