Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem pro kvóty a žádné ale

Uprchlíci a kvóty, „zrádce Keller“, zkoumání, kdo jak hlasoval v Evropském parlamentu, toť téma přetřásání v poslední době. Také jsem zkoumal, kdo jak hlasoval, ale ne proto, abych našel zrádce, ale abych našel hrdiny.

Jeden z příspěvků na Facebooku začíná slovy „Jsem proti kvótám, ale...“ a pokračuje poukazem na skutečnost, že Západ k současné situaci vydatně přispěl aktivní destabilizací situace na Blízkém východě, což je bezesporu pravda. Jenže právě to je důvod, proč být PRO kvóty.

Ano, jsme (tj. Západ) za tuto situaci do značné míry odpovědní – ať už aktivní účastí, morální a verbální podporou této účasti, nebo mlčením k ní. Výrazně větší míra odpovědnosti pak padá na ty země, které jsou navíc členy NATO. Rakousko má v tomto ohledu mnohem větší morální právo odmítat kvóty, než my.

Za část uprchlické vlny odpovědní nejsme, týká se to především uprchlíků z Eritrey. V této zemi je ovšem jeden z nejtotalitnějších režimů na světě, režim přirovnávaný k severokorejskému. Pokládám za absurdní, že bychom měli přijímat uprchlíky z Kuby, která je rok od roku prokazatelně svobodnější a otevřenější, perzekuce disidentů tam v žádném případě nemá (a nikdy neměla) vražedný rozměr a je tam dobrá bezpečností situace, a odmítat uprchlíky ze země, která ve velkém zotročuje a terorizuje vlastní obyvatele. Předpokládám, že uprchlickou vlnu z KLDR by typický český „nejsemrasistaale“ skousl daleko lépe, protože Korejci mají pro něj přijatelnější barvu pleti.

Všichni tito lidé, ať už prchající před občanskou válkou, nesnesitelnou bezpečností situací nebo před brutálním diktátorským režimem, logicky vstupují na půdu EU ve středomořských zemích a hromadí se tam. A my jsme proti kvótám, případně zdůrazňujeme dobrovolnost (checht!). Jsme tak naprosto sobecky nesolidární s Itálií a Řeckem, přičemž si dovedu představit, že titíž politici, kteří odmítají kvóty, by po nich hlasitě volali, kdybychom si Itálií vyměnili místo.

Kvóty jsou rozumné a spravedlivé. Exponovaným státům uleví a ostatní nijak znatelně nezatíží. Konkrétně na Česko má připadnout 1300 azylantů. Slovy: Jeden tisíc tři sta. To je prosím 0,086%, tj. necelé jedno promile. Patnáct paneláků. Desetina jednoho průměrného sídliště. Pane Bože, opravdu musí být kolem něčeho takového tolik křiku?

Argument, že nemáme na vlastní chudé babičky (Krampol; proč nezmínil také vlastní chudé Romy?) a tudíž nemůžeme pomáhat běžencům, je scestný. Na vlastní chudé máme: nejsme na tom ekonomicky zase tak špatně a investice do uprchlíků by představovala ve výdajích na sociální oblast jen nepatrný zlomek výdajů. Kdyby se tyto výdaje rozpočítaly mezi důchodce, asi by to ani nezaregistrovali. Samozřejmě nepodceňuji situaci chudých lidí v Česku, ale tu je třeba řešit progresivním zdaněním, omezením daňových úniků (kolik kritiků kvót si každoročně „optimalizuje“ své daňové přiznání?), legislativním bojem proti daňovým rájům a lepším hospodařením zejména v oblasti veřejných zakázek. Nepřijetím uprchlíků se na situaci našich chudých nic nezlepší a jejich přijetím nic nezhorší.

Rovněž bezpečností otázka je populisticky naprosto nehorázně nafouknutá. Teroristé se do zemí, v nichž hodlají působit, dostávají jinak než na vratkých člunech přes Středozemní moře. Terorista je totiž pro teroristickou organizaci cenné zboží – lidí, kteří jsou ochotni riskovat nebo přímo záměrně položit život při teroristickém útoku, celkem logicky moc není, tudíž je efektivnější trochu víc zainvestovat dostat jej do cílové země bezpečnější cestou.

Samozřejmě nelze zcela vyloučit, že mezi přijatými uprchlíky bude nějaký ten náboženský radikál, nicméně předpokládám, že ten by nejspíš cestoval na území ovládané Islámským státem než do EU. Je samozřejmě třeba, aby byla v této oblasti činná BiSka, od toho si ji přece sakra platíme.

Pokud jde o ono halasné pomáhání přímo v zemích, odkud uprchlíci přicházejí: Ano, jistě, zvláště tam, kde jsme se na vzniku situace podíleli, by to bylo vhodné, ale současnou situaci uprchlíků v nouzi to v žádném případě neřeší. Je to investice do budoucna, nicméně říci „Teď vám nepomůžeme, ale za deset let (možná) zlepšíme situaci ve vaší vlastní zemi!“ je absurdní. Nehledě na to, že netuším, jakým způsobem chceme zlepšovat situaci třeba v té Eritreji. V současné době považuji taková prohlášení za alibistická a populistická.

Proto pokládám za ostudné, že čeští levicoví poslanci Evropského parlamentu (pravicové neřeším...), včetně Jana Kellera vystoupili proti kvótám, a že část z nich, především všichni poslanci za KSČM, se ohledně usnesení zdržela hlasování (alibismus – stejně tak by mohli být proti). Jak se to slučuje s typicky levicovým požadavkem spravedlnosti a solidarity opravdu netuším. Zato tuším, jak se to slučuje s touhou po znovuzvolení a s bedlivým studiem vývoje volebních preferencí.

Shrnuto: Kvóty jsou spravedlivé a neměli bychom je odmítat jen proto, že se praotec Čech nevydal jih. 1300 imigrantů nepředstavuje žádnou podstatnou zátěž pro náš sociální systém ani pro společnost jako celek. Populistické chování levicových politiků je odsouzeníhodné.

* * *

 

Autor: Jaroslav POLÁK | čtvrtek 18.6.2015 15:21 | karma článku: 23,91 | přečteno: 6644x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Povídání o hodinkách - jaké si pořídit, jak se o ně starat a čeho se vyvarovat

Už dlouho chci napsat něco nového na blog, napadají mě samá vážná témata, ale nedaří se mi je uchopit. Proto – abych se rozepsal – jsem se rozhodl napsat o něčem, co zásadní není, ale co mě baví. Takže – hodinky...

8.3.2018 v 11:29 | Karma: 27,06 | Přečteno: 5252x | Diskuse| Hobby

Jaroslav POLÁK

Jak bude vypadat svět, až budu umírat?

Myslím, že 42 let je poměrně příhodný věk pro kladení existenciálních otázek. A stejně tak doba, v níž žijeme.

25.5.2017 v 17:11 | Karma: 19,48 | Přečteno: 869x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Hodnota věcí a budoucnost kapitalismu

V březnu mi dorazilo do schránky vánoční číslo časopisu Chip. Kdysi jsem jeho vydavateli sdělil svou adresu a od té doby mi čas od času pošlou nějaký ten přebytek doufajíce, že mě přesvědčí k objednávce...

9.5.2017 v 7:30 | Karma: 24,05 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ekonomika

Jaroslav POLÁK

Nepřekonatelná partie

Mám babičku v LDNce a chodím ji několikrát týdně navštěvovat. A už dřív jsem si tam všiml jedné moc sympatické sestřičky.

6.5.2017 v 19:04 | Karma: 34,06 | Přečteno: 5346x | Diskuse| Osobní

Jaroslav POLÁK

Computer Chess – pozvání do subžánru numblecore

Mám rád podivné a bláznivé filmy, zvláště pokud jsou inteligentní a rafinované. Snímek Computer Chess (2013) k nim bezesporu patří jak svým námětem, tak zpracováním.

17.1.2017 v 18:37 | Karma: 13,75 | Přečteno: 513x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články