Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P19e47t97r 78K45l52í11č

9. 11. 2012 19:32

Děkuji za odkaz na povídku Hermana Hesse, Jaroslave. Už jsem si jí poslechl a poslechnu si jí ještě jednou před spaním, se sluchátky na uších. Znáte Království mluveného slova?

http://mluveneslovo.chaves.cz/

1 1
možnosti
Foto

Rádo se stalo! A ano, Království mluveného slova znám. A pokládám za zcela legitimní, že si stahuje věci vyrobené Českým rozhlasem, neb poctivě platím rozhlasový poplatek :-)

1 2
možnosti
Foto

Vidíte, kojote, a já to "autore" používám dost často a ono to moc hezké oslovení není, máte pravdu. Ještě jste zapomněl na "příteli". Vzpomněla jsem si na to proto, že se takhle oslovujeme na schůzích zahrádkářů. Ale tady by to oslovení asi znělo ironicky, podobně jako "kamaráde"; po takovém oslovení může následovat  "kdes přišel na takovou blbost". Dokud ještě byly diskuze s nicky, bylo milé oslovovat spoludiskutující "kocoure" či "dva mraky". Nemohu si zvyknout na tlustě vytištěné jméno a příjmení, je to takové strojené, nelíbí se mi to.

2 2
možnosti
Foto

Pro mě je slovo "přítel" hodně spjaté s opravdovým přátelstvím, takže takové oslovení pokládám za vhodné v případě těch několika málo skutečných přátel, s nimiž mne pojí dlouholetý vztah tohoto druhu. "Kamaráde" mi připadá takové divné. I když to vlastně v mnoha jazycích znamená totéž, co "soudruhu" (např. angl. "comrade").

3 2
možnosti
Foto

J77a21k20u57b 11R54o40t17h

9. 11. 2012 19:05

A co oslovení Kolego blogere? Použití z mé strany je dle mne v pořádku, i když mi právě u vás nejde jaksi přes pysky.

3 2
možnosti
Foto

Já jsem takové oslovení nikdy nepoužil, ale připadá mi zcela neutrální. Očekával bych po něm, že se komentář bude nějakým způsobem týkat psaní blogů.

2 2
možnosti

P18e71t19r 78K25l75í52č

9. 11. 2012 18:28

Jak na vás působí oslovení "osobo"? Za mých dětských let to bylo vyjádření nejhlubšího opovržení, předstupeň fackování, a dodnes jsem nepochopil proč. :-)

1 0
možnosti
Foto

Uf, "osobo" je fakt děs! Alespoň na základě jazykového citu. Ale je zajímavé přemýšlet, proč tomu tak je, když slovo "osoba" je samo o sobě (sic!) neutrální. Budu o tom přemýšlet.

3 1
možnosti

S článkem se dá souhlasit, ale já to zde beru jako lidovou tvořivost využívající hovorového jazyka, takže bych z toho nedělal vědu.V

2 0
možnosti
Foto

Však já z toho zase vědu nedělám. :-) Ale je fakt, že se na internetu setkávám s jakousi nehezkou erozí či primitivizací češtiny a občas stojí za to jít proti tomuto proudu. Což mi připomnělo tuto báječnou povídku Hermana Hesse: http://www.uloz.to/xXSiczX/hermann-hesse-je-to-tragicke-mp3

3 1
možnosti

Sémanticky to máte dobře, "soudruhu" Kojote! ;-)

4 1
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články