Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

J47a95n 96R36ý41z90n50a81r

14. 2. 2013 19:30

Pokud jsem pochopil, tak meonické zlo je např.  zdrojem moci psychopata.

...

Zdrojem meonického zla by pro naši společnost mohlo být i racionálně-autoritativní křesťanství. Všemohoucí Bůh psychopat - bez jakéhokoli důvodu "dá" někomu zdravé dítě a někomu těžce postižené. Je to Jeho Vůle. Jen on ví proč - podřiď se.

...

Boha Otce psychopata dodnes generují církve - popírají zákon karmy i prokazatelnost poznání psyché.  Hřích je Boží urážkou! A strach z toho, že za jediný sex s kondomem mohou katoličtí manželé navěky do pekel.

Tyto síly se tlakují v nevědomí a pak tryskají ven.

0 0
možnosti
Foto

Díky za zajímavý a poučný článek. Nemám dostatek času studovat vše co bych chtěl ...

1 0
možnosti
Foto

Vy mluvíte o volbě menšího zla - já jsem se rozhodl raději nevolit žádné zlo, když moje kandidátka nepostoupila do 2. kola. Jinak - váš text na mne "z duchovního hlediska" působí cize. Spekulace, že za MZ a KS působily určité duchovní síly má jistě své oprávnění, nicméně šlo o lidi, nikoli o démony. Jak je známo z Bible, i špatný vládce může činit pokání, napravit se a být Božím služebníkem (viz např. Nabuchonodozor), takže bych rozhodně předem neklasal na mysli. Příští prezident potřebuje přímluvné modlitby.

0 0
možnosti
Foto

Já vím, že to působí cize. Z mé strany je to určitý, nikoli vyčerpávající, specifický úhel pohledu. 

A plně respektuji to, že se někdo rozhodl v druhém kole nevolit. Je to zcela legitimní.

0 0
možnosti
Foto

Tak jsem si článek přečetla od začátku do konce. Pěkný, i když se v těch cizích slovech příliš neorientuji. I ve mně "Karel" vyvolával určitou tíseň, strach, aniž bych dokázala vysvětlit, proč vlastně. Odpor k šlechtickému původu? Odpor k někomu, kdo není až tak Čechem? Tyto důvody mi ale příliš nevyhovovaly (i když jsem je v příspěvcích uváděla), a to proto, že bych si klidně dokázala představit za svého prezidenta jiného šlechtice, dokonce i cizince. Ale Karla ne, a proč, to jste mi vysvětlil. R^

2 1
možnosti
Foto

Díky za komentář. :-)

1 0
možnosti

Je to sice poněkud komplikovaná, ale přesto velmi zajímavá úvaha. Dovoluji si nabídnout svůj názor.

Myslím, že klasifikace zla na "hybris" a "meon" se tak trochu podobá klasifikaci na "sukuby" a "inkuby" z nechvalně proslulého Kladiva na čarodějnice (abych neurazil – to je pouze řečnické, nikoli faktické srovnání). 

Nejsou dva druhy zla. Bible totiž říká, že zlo nemá vnější původ. Zlo se rodí z nás.

Bible vpodstatě varuje, že KAŽDÝ z lidí je schopen konat jakékoli zlo. A nejen to. Bible varuje, že lidé jsou schopni vykonat tak strašlivé zlo, že toto zlo je schopno vzít víru i těm, kdo jsou Bohu ze všech lidí nejvěrnější. Dokonce se tam píše, že musí přímo zasáhnout Bůh, aby k tomu nedošlo.

Takže když lidé říkají, že nedokáží pochopit zlo vyhlazovacích táborů, tak vlastně jen odmítají přiznat si, že nejen "tamti", ale také oni sami, kdokoli z nás, je schopen takové zlo vykonat. Konat zlo je totiž mnohem jednodušší, než konat dobro a naše vlastní schopnosti ubližovat druhým lidem jsou bez hranic. Právě toto vědomí své vlastní hříšnosti by nám mělo bránit v konání zla. Zlo totiž lidé nejsou schopni napravit, můžeme ho buď odpustit (pokud se ho někdo dopustí na nás) a nebo žádat o odpuštění, pokud se ho dopustíme my sami. Skutečnou nápravu zajišťuje Bůh.

Kristus řekl: "Co vychází z člověka, to ho znesvěcuje. Z nitra totiž, z lidského srdce, vycházejí zlé myšlenky, smilství, loupeže, vraždy, cizoložství, chamtivost, zlovolnost, lest, bezuzdnost, závistivý pohled, urážky, nadutost, opovážlivost. Všecko toto zlé vychází z nitra a znesvěcuje člověka."

2 0
možnosti
Foto

Já si přesto dovolím setrvat ve svém přesvědčení o dvou druzích zla, aniž bych přitom sebeméně pochyboval o tom, že "KAŽDÝ z lidí je schopen konat jakékoli zlo". 

Co se týče původu zla, pak je to spíše otázka úhlu pohledu, tedy zda impuls ke zlu nahlížíme jako vnější (což může být v mnoha ohledech praktické) nebo jako vnitřní (což je praktické v jiných ohledech). 

On je ten rozpor vlastně už v Novém zákoně, že? Satan jako pokušitel a současně člověk jako autonomní hříšník. Já v tom ale rozpor neshledávám právě proto, že to vnímám jako hlediska.

1 1
možnosti

nakonec jsem tam nějakou myšlenku i našel a dokonce se mi i docela líbila. Proč se ale musela schovávat za tolika prázdnými slovy? Méně je někdy více. A v tomto případě uberte opravdu hodně.

2 0
možnosti
Foto

Nu, uznávám, že jsem, když píši, někdy až příliš rozšafný. V tomto případě jsem asi usiloval o co největší pečlivost v podání té věci.

0 1
možnosti

Myslím, že nechápete význam slova "duchovní", ten váš náhled bych pojmenoval nějak jinak, třeba: z hlediska magického nebo démonologického... Chodíte k psychiatrovi? Měl byste.

2 2
možnosti
Foto

Slova jsou jen slova, nikdy jsem neměl potřebu se o nich handrkovat. Smysl dávají jen v kontextu, nejsou to jednou provždy definované štítky pověšené na věci a jevy. Pojmenujte tedy můj náhled tak, jak chcete. 

K psychiatrovi chodím a nestydím se za to. A vy?

0 1
možnosti

Já nevím,ale pro mne je to nějak příliž složité..... To spíše hodilo na nějakou přednášku. Asi jsem skutečně primitivní a jsem dvě třídy intelktuálně níže nežli Vy, jak mne  nazval pod jiným Vaší blogem jistý diskutér. Ale já to pokládám za již zbytečné bláboly. Máme už jiné starosti, né........

0 0
možnosti
Foto

Já mám skrupule označovat lidi za intelektuálně níže, prostě se o tuto oblast nezajímáte a nerozumíte jí. Já také nerozumím spoustě věcí. 

Text zveřejňuji nyní právě proto, že máme už jiné starosti. Byl prakticky hotový už v posledním týdnu voleb, ale nechtěl jsem, aby byl vnímán jako součást kampaně.

0 2
možnosti
  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články