Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Buranské počínání PČR během muslimských modliteb je nepřijatelné

Vím, že to bude nepopulární článek, ale někdo jej napsat musí. „Hrdinná“ PČR uskutečnila razii během muslimských modliteb a chovala se přitom, k idiotské radosti hýkajících islamobijců, zcela nepřijatelně.

Oč tu běží? Na webu ČT se dočteme: „Kriminalisté z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu zasahovali v objektech Islámské nadace nedaleko Václavského náměstí a na Černém Mostě v Praze, kde se scházejí muslimové. (…) Razie začala před začátkem páteční modlitby, na kterou se v centru sešla asi stovka lidí. Někteří návštěvníci modlitebny si na zásah policie stěžovali. Nechovala se prý podle řádu modlitebny a na místo vtrhla i v botech.“

Člověk by si představil, že tam museli muslimové přinejmenším schovávat plutonium, zasloužili-li si takové jednání, ale není tomu tak. „Důvodem je podezření z vydání a distribuce knihy, která šíří rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. Údajně by mohlo jít o knihu Základy tauhídu – Islámský koncept Boha.“

Okamžitě jsem zalovil ve vodách internetu, během minuty si knihu objednal na Knihy.abz.cz a zjistil, že byla i v distribuci Kosmasu a jiných knihkupectví. Strašlivý zločin tedy spáchali nejen lidé právě přítomní na půdě Islámské nadace, ale i internetoví distributoři knih. Skandál!

A protože se mi nechtělo čekat na objednaný výtisk, zalovil jsem podruhé a stáhl jsem si oskenovanou knížku z Ulož.to (ano, je tam; patrně se právě dopouštím nějakého strašného zločinu, když o tom informuji a napomáhám tak šíření oné knihy srovnatelné s Mein Kampfem, ale risknu to).

Tak si knihou procházím a hledám tam ty zločinné rasistické myšlenky. A místo nich tam najdu jen takové banality, jako že lidé, kteří neuctívají jediného Boha a věnují se magii, a to včetně Židů, pakliže provozují kabalu, skončí v pekle, protože dle autorova výkladu Koránu se takové počínání Pánu Bohu nelíbí v míře větší než malé. A že muslimové mají mezi lidmi výjimečné postavení, protože jejich víra je ta jediná opravdu ryzí a Bohu milá.

Co na to říci? Nemám rád, když někdo své bližní straší peklem a mám o Pánu Bohu lepší mínění, než autor zmíněné knihy, ale pokud jsou taková tvrzení trestná, bylo by záhodno udělat nějakou razii i u některých vydavatelů křesťanské literatury, zvláště pak těch konzervativně-fundamentalistického ražení, a posvítit si na mnohé diskutující na křesťanských diskusních fórech. Proklamování exkluzivity vlastní víry a řeč o neblahém posmrtném osudu těch, kteří ji nesdílejí, je možné považovat za mravně nepřijatelné, ale rozhodně nikoli za trestné.

Kromě toho jsem v knize objevil pasáž obhajující tradiční islámské tresty jako je sekání rukou zlodějům, na kterou upozornil časopis Reflex. Autor nicméně nevolá po zavádění takových trestů v ČR, pouze píše, že by takové tresty by se muslimům neměly eklovat, protože je předepsal Bůh a basta. Důraz v té pasáži (na str. 44) není kladen na tresty, ale na propagaci heteronomní etiky (etiky, která vyvozuje mravnost z příčin nezávislých na vůli člověka, v tomto případě na vůli boží) proti etice autonomní (jež vysvětluje mravní závaznost jako znak mravních norem samých, vyplývající z lidského subjektu). S tímto pojetím osobně principiálně nesouhlasím, ale nedomnívám se, že se trestného činu dopouští člověk, který něco takového hlásá. Ostatně jsem měl tu čest s křesťany, kteří otevřeně tvrdili, že od Francouzské revoluce a osvícenského konceptu lidských práv je všechno špatně a obhajovali středověké křesťanské myšlení včetně dnes mravně obecně nepřijatelných věcí jako jsou křížové výpravy či upalování čarodějnic a kacířů. Jsem rád, že takových lidí mezi námi mnoho není, ale jsem si jist, že se žádného trestného činu nedopouštějí. Pokud jde o výzvu (na str. 27), že muslim má pohrdat neislámskou vládou a nenávidět ji, pak je to sice nenávistné tvrzení, ale rozhodně ne rasistické a vážně pochybuji, že by zakládalo podezření z trestného činu, protože vláda není skupina obyvatel podle zákona.

Nicméně knihu jsem pouze prolistoval, takže jsem možná nějaký ten zločin přehlédl. A je také možné, že se ve skutečnosti jednalo o jiný spis než „Základy tauhídu“, byť (dle jeho vlastního vyjádření) právě tuto knihu bývalý muslimský exhibicionista a současný islamobijecký exhibicionista Lukáš Lhoťan nabonzoval. I tak by bylo počínání PČR z mého pohledu nepřijatelné. Nelze předpokládat, že by se podezřelí postavili na ozbrojený odpor, brali rukojmí nebo se dopustili jiného násilného jednání, jež by opravňovalo k policejní razii. Dávalo by třeba smysl, kdyby do prostor Islámské nadace a do modlitebny Blatské ulici přišli policisté v civilu a někoho zatkli při předávání „závadné literatury“, ale razie? To si dělají srandu?

Závěrem přikročím k obecnější rovině týkající se svobody slova. Jsem hluboce přesvědčen, že zakazovat publikování názorů je z pragmatického hlediska kontraproduktivní a z morálního nepřípustné. Jakýchkoli názorů, tedy i extrémistických a hloupých. Zbytečně jim to dává punc zakázaného ovoce a zvyšuje jejich popularitu. Proti hloupým myšlenkám je třeba bojovat moudrými myšlenkami (a to nejlépe navíc s humorem), nikoli pendrekem. V dnešní době není možné jakoukoli myšlenku zcela zcenzurovat a vymazat; nebylo to snadné ani v dobách minulých, kdy byly zakázané myšlenky šířeny cyklostylovými samizdaty, jak by to pak mohlo být možné v době internetu?

Jsem hluboce přesvědčen, že by se PČR měla za svou hulvátskou razii omluvit a to bez ohledu na to, zda byl na půdě Islámské nadace spáchán trestný čin (o čemž osobně dost pochybuji) či nikoli.

---

EDIT: Přidávám odkaz na video natočené během razie. Přestože je z videa zřejmé, že tam nikdo neklade žádný odpor, policista na konci hrozí přítomným lámanou angličtinou zastřelením! Ale hlavně že mluvčí ÚOOZ ujistil, že policisté konají "s nejvyšší možnou ohleduplností proti zúčastněným osobám a respektováním jejich svobody vyznání". No comment. :-/

---

EDIT 2: "Hanták také popřel, že by při prohlídkách policisté objevili zbraně a výbušniny, jak informovala některá média." (viz) Tolik k těm xxx (doplňte libovolný úderný vulgarismus), kteří mi předhazovali "věrohodné" zpravodajství TV Prima.

Autor: Jaroslav POLÁK | pátek 25.4.2014 23:04 | karma článku: 26,57 | přečteno: 4112x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Etické závazky superhrdinů… a potažmo i nás samých

Herec a popularizátor filosofie Oliver Thorn si v jednom z videí na Philosophy Tube klade sugestivní otázku Who should Superman save? Neumírá v příbězích u Supermanovi až příliš mnoho lidí zbytečně v důsledku jeho nečinnosti?

21.9.2018 v 12:27 | Karma: 13,24 | Přečteno: 409x | Diskuse| Kultura

Jaroslav POLÁK

Několik postřehů křesťana k aféře kolem hry Naše násilí, vaše násilí

V současné době jsem tak přetížený prací, že už nemám sílu na další věci, třeba na chození do divadel v rámci úžasného festivalu Divadelní svět. Ale měl jsem ještě vyhrabat nějaké vnitřní zdroje a na inkriminované představení jít.

30.5.2018 v 13:33 | Karma: 25,02 | Přečteno: 1922x | Diskuse| Společnost

Jaroslav POLÁK

Sex na švédský způsob aneb kterak se překladatelská „perla“ stala memem

Lidská blbost nezná mezí. Například co se týče nové švédské definice znásilnění. Tedy její české interpretace.

25.5.2018 v 22:27 | Karma: 37,46 | Přečteno: 7080x | Diskuse| Politika

Jaroslav POLÁK

Posmrtný život

Lidé si od pradávna představují posmrtný život. Ve skutečnosti neexistuje, tedy kromě vlastní smrti, způsob, jak zjistit, zda něco takového vůbec je – a, pokud ano, jaké to je. Rád bych se však s vámi podělil o jednu představu.

5.4.2018 v 12:30 | Karma: 15,69 | Přečteno: 1042x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav POLÁK

Znovuobjevení křesťanství

Tradiční křesťanství v Evropě upadá. To je neoddiskutovatelný fakt. Ale současně také příležitost k jeho znovuobjevení v původních intencích.

1.4.2018 v 11:11 | Karma: 14,45 | Přečteno: 700x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

  • Počet článků 606
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1349x
Narodil jsem se 5. března 1975 v Brně, kde také žiji. Zajímám se o pravoslaví, filosofii, religionistiku, fotografování a literaturu. Politicky jsem demokratický levičák. Nenápadně jurodivý.

Kontakty:
- jaroslavpolak1975@gmail.com
- Twitter
- Facebook
- Flickr (fotografie)

Seznam rubrik

Oblíbené knihy

Co právě poslouchám

Oblíbené stránky

Oblíbené články