9x Brno v HDR (fotografie)

HDR neboli High Dynamic Range je technologie, která umožňuje větší dynamický rozsah expozice (mezi nejsvětlejším a nejtmavším bodem) scény než je u normální snímací techniky. Používá se ve fotografii, počítačové grafice a zpracování obrazu.  

V praxi to znamená několikanásobné nasnímání dané scenérie při různých expozičních časech, a následné zpracování snímků pomocí příslušného softwaru. Výsledné obrázky se vyznačují větší živostí, v případě snímků krajiny vynikne ta část fotografie, která by byla jinak buď příliš tmavá (například v případě krajiny při západu slunce) nebo příliš světlá (obloha při snímcích krajiny bez filtrů), a mohou být také různě výtvarně stylizovány.

HDR se setkává s rozporuplnými názory. Některým lidem se líbí, jiní tuto metodu odmítají s tím, že kazí fotografii. Osobně si myslím, že je to prostě jeden z možných nástrojů, jež jsou fotografovi k dispozici, a jako takový není ani dobrý, ani špatný, záleží na jeho použití.

S HDR jsem začal experimentovat před pár dny a vytvořil jsem několik scenérií, o něž bych se s čtenáři rád podělil, aniž bych si přitom kladl nárok na nějakou objevnost či podstatnější uměleckou hodnotu těchto výtvorů; jedná se zde z mé strany především o testování možností této technologie.

Stejně jako mé ostatní fotografie byly i tyto zveřejněny pod licencí Creative Commons a jsou k dispozici zdarma pro nekomerční použití (na blogu, na webové stránce, která nic neprodává a není na ní reklama), podmínkou je pouze uvedení autora. V ostatních případech je třeba to se mnou projednat.

Vzhledem k množství detailů stojí za to si fotografii, která vás zaujme, rozkliknout a podívat se na ni ve větší velikosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jaroslav POLÁK | pondělí 16.9.2013 11:01 | karma článku: 12,22 | přečteno: 746x
  • Další články autora

Jaroslav POLÁK

Horizonty událostí (skica)

6.4.2022 v 11:11 | Karma: 7,75

Jaroslav POLÁK

Její krásný oči (skica)

4.4.2022 v 21:58 | Karma: 13,27

Jaroslav POLÁK

Názorové bujení

9.2.2022 v 10:00 | Karma: 6,73

Jaroslav POLÁK

Kratochvilné vyprávění

7.2.2022 v 18:56 | Karma: 10,62