Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S ropou je konec, jen Češi to nechtějí vidět

Konec masové spotřeby ropy a dalších uhlíkových paliv je na dohled. Vidí ho ovšem jen ti bystřejší anebo ti zasvěcení - producenti ropy. Vyspělé země plánují nebo už realizují velkorysé energetické revoluce.  

Budoucnost vidí v (dnes) alternativních technologiích založených na obnovitelných zdrojích. Pro USA to je věc strategického významu – morálně s ropou skončily už pře několika lety. Británie vyhlásí příští týden 12ti letý program energetické revoluce. Bude stát 100 miliard eur. Švédsko program budoucnosti bez ropy a uhlíkových paliv realizuje. Mercedes končí během několika let s výrobou aut na ropné produkty.

Češi v klidu - ropa je přítel náš

Šéfredaktor motoristického magazínu nevidí alternativu k ropě, ekonom předvídá zlevnění ropy, protože o ni v budoucnu opadne zájem a prezident prohlašuje, že ropa nikdy dojít nemůže. Ani naše německá škodovka alternativu k ropě nehledá. Nevidí důvod, její auta mají malou spotřebu. To jsou vize „odborníků“ naší země.

I politici mnoha zemí jsou relativně v klidu. Keňa, Rumunsko, Zimbabwe nebo Česká republika žádné výrazné změny v energetice neplánují. Pravda ČEZ a na něj napojení politici v České republice plánují rozšíření Temelína. Tady ovšem nejde o energii, jen o dobrý kšeft – ČEZ, betonáři i strojaři (Škoda Praha) by rádi ukousli pár miliard na úkor státního rozpočtu.

Alternativu k ropě v ČR žádný politik vážně nehledá. Klausovo tvrzení, že ropa nikdy nedojde má svou logiku a je pravdivé. Ano, čím méně jí bude tím bude dražší, takže poslední tuny budou tak drahé, že je nikdo nekoupí. Ale je jasné, že pro masovou spotřebu ropa skončí. A je čím dál zřejmější, že to bude brzo.

Připomeňme, že ani Bursíkem propagovaná bionafta není řešení – jde jen o další velkorysý kšeft pro výrobce. Sama bionafta – rostlinný olej je neefektivní. Její produkce vyžaduje jen o málo méně energie než vydá. Abych nebyl pesimista – čeští vědci nakročili správným směrem – naučili např. baktrie rozkládat odpad, včetně plastů a výrábět líh anebo spalitelné plyny.

 

Arabové vidí budoucnost v slunci

Zlom v těžbě ropy u největšího producenta světa – Saudské Arábie předpověděl v roce 2005 bankéř a specialista na investice do těžby ropy Matthew Simons. Tvrdí, že Saudská Arábie je za vrcholem těžby – dosáhnout stejné produkce ji stojí stále více úsilí a peněz. A pochopitelně je to i důvod proč nechtějí Arabové zvýšit těžbu.

Saudští ropní magnáti jeho tvrzení odmítají, podle nich je ropy dost, jen chybí zpracovatelské kapacity.

Pokud se dnes podíváte do Saudské Arábie uvidíte, že v posledních letech se tu masivně investovalo. Nikoli ovšem do nových rafinérií, ale do budouvání umělých ostrovů podél saudského pobřeží. To se má stát v budoucnu světovým megacentrem luxusní turistiky. Mimochodem umělé ostrovy jsou přecpané supermoderními technologiemi, žádnou z nich ovšem nebude v budoucnu pohánět ropa. Jen slunce, vítr, mořské vlny. Myslím, že to celkem jasně odpovídá, čemu Saudové věří. A je trochu paradox že zatímco ropná supervelmoc se nejdůkladněji chystá na konec těžby ropy, s Čechy bez jakýchkoli vlastních významějších zdrojů to ani nehne.

Na rozdíl od zmíněné Keni nebo jiné rozvojové země, má přitom ČR mnohonásobně vyšší spotřebu. Navíc oněm zemím možná křivdím. Na mnoha místech Afriky se plánují gigantické sluneční elektrárny a přeci jen tu lze čekat objevy nových ložisek ropy a zemního plynu pro místní spotřebu. 

Jen na okraj - zmíněné ostrovy buduje i jedna česká firma - staví tu ekologické čističky odpadních vod. Jejich převratná technologie se obejde bez vnějších dodávek energie a s minimem betonu. Na povrchu jsou vidět jen malé zahrádky. Tyhle čističky jsou navíc tak levné, že v ČR je nikdo nechce. Lobby výrobců čističek v Česku tuhle firmu vyhnala ze země. Kdo by také kupoval levnou čističku za levné peníze - čím menší nákup, tím menší provize zastupitelům.

Bohatý Arab to vidí jinak - chce to nejlepší, nejekologičtější za nejmíň peněz. Inu Arab.

 

Proč producenti ropy lžou

Problémy s těžbou ropy dnes na odborných konferencí přiznávají i řadoví saudští inženýři.  Přestavitelé producentských zemí ovšem projevují mix starostí i optimismu. Je pro ně dobré udržet vysokou cenu, ale svět nesmí zachvátit panika. Naopak je třeba ho udržovat v domnění, že ropa tu bude stále. Čím později se ta která země od ropy odvrátí, tím více producentům za svou spotřebu zaplatí.

Jak vidíme – bohaté země si to uvědomují a hledají řešení. Chudé země včetně Česka se ničím netrápí. Budujeme dálnice, tunely obchvaty aniž bychom se trápili čím se po nich bude jezdit.

Mrzuté je to hlavně pro nás - obyvatele ČR.  Před námi jsou dvě varianty budoucnosti – ta česká je jasná – dražší ropa, více výdajů na dopravu s tím spojené služby – od rohlíku až po ledničku. Vzšší výdaje na zdravotní problémy spojené s ropným automobilismem - od alergií a astmata přes neurózy z hluku až po rakoviny, kardiovaskupární choroby a tisíce mrtvích díky přehuštěné silniční dopavě.Pod tlakem EU a ekonomiky nakonec stejně přejdeme na nové technologie, podpoříme hromadnou dopravu, železnici atp. Jen to bude stát daleko víc než dnes.

Anebo se začneme osamostatnovat hned. Čím dříve budeme nezávislí na ropě tím lépe. A efekty nelze jen krátkodobě počítat na peníze.

 

Z ropy žijí ruští generálové a musilmští teroristé 

Ropa má i geopolitický efekt. To, že nám Rusové v minulých dnech po podpisu smlouvy o radaru zaškrtili kohoutky, není náhoda. Ropa a plyn jsou jednou z nejmocnějších zbraní Ruska a dnes a denně ji vůči svým bývalým i současným vazalům používá.

Ropa stojí za ekonomickým růstem Ruska v posledních letech. Nic proti, kdyby to znamenalo demokratizaci a pokles mezinárodního napětí. Posilování ekonomiky ovšem Ruspvé vnímají jinak – a nejen Putin. Rusové mají staletí pocit, že jsou vládcové světa a kdykoli posilují a bohatnou, posilují se i jejich velmocenské choutky. Od cara Petra Velkého se v hlavách většiny Rusů nic nezměnilo – Rusko je třetí Řím.

Kupovat Ruskou ropu a plyn znamená kromě závislosti také financovat si nebezpečného nepřítele.

 O muslimském světě to platí dvojnásob – ropa ze Sudánu, Íránu, Iráku nebo Arábie financuje také a mimo jiné nákupy zbraní proti Evropě a Americe. Financujeme také školy islámských fanatiků, financujeme nedemokratické režimy, které udržují svou stabilitu rozséváním nenávisti proti euroamerické civilizaci.

Bez ropy bychom neznali Saddáma a neřešili dnešní problémy v Iráku. Peníze za ropu živí Usámu bin Ládina, ropa živí i tisíce palestinských teroristů.

Ropa přinesla mnoho dobrého. Zlo ale dnes už jednoznačně převažuje. I proto je skvělé, že končí. Otevírá se nám nejen čistší, zdravější budoucnost, ale taky budoucnost bezpečnější.

   

Autor: Jaroslav Novák | úterý 22.7.2008 12:05 | karma článku: 20,21 | přečteno: 2617x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury