Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pivo do škol: Na cestě je Ozzákovo dětské pivo

 Lobistům se už podařilo prosadit leccos - výrobce nápojových krabic proloboval na spousty let akci "Školní mléko". Ta spočívala v tom, že stát připlácel výrobcům 4 až 5 korun na čtvrtlitrovou krabičku plnotučného slazeného mléka. Asi neuhodnete kolik byla cena krabičky - ano 4 až 5 korun. Akce měla jistě příjemný efekt pro mlékárny a školní lékaře. Mléčný tuk je pro choroby srdce a cév jednoznačně nejnebezpečnější - navíc spolu s cukrem v ochuceném mléku byl výtečnou podporou rostoucí dětské obezity. 

 

Další populární akcí byl "Internet do škol". Internet a počítačová gramotnost do školy patří. Mnohonásobně předražené počítače a připojení sloužilo k rozkradení peněz, které by bez oné akce mohly onu počítačovou gramotnost podpořit s daleko větším efektem.

Stojí za zmínku, že současná internetizace má obrovsky negativní vliv na schopnost dětí číst delší texty a na schopnost posuzovat informace v souvislostech.

Je to proto, že v drtivé většině jsou Informace na internetu zkratkovité - heslovité a převažuje tu samozřejmě jednoduchý líbivý bulvár.

 

Bez větší pozornosti se do škol nastěhovaly také limonádové firmy - tedy limonádové v úvozovkách  - kolové nápoje s citronovou limonádou nebo malinovkou z našeho dětství nemají nic společného. Ve školách se bez problémů množí automaty na kolu. Kolové nápoje jsou plné cukru a kofeinu. Krom velkého přínosu pro choroby srdce a cév, obezitu a kazivost zubů mají nezanedbatelný vliv i na hyperaktivitu dětí. 

Myslím, že nadešel čas návratu ke kořenům. Aby děti četly opravdové papírové knihy a naučily se pít čistou vodu. A začaly zase odmala pít pivo.

Ještě před dvěmi sty se ve středo a severoevropských rodinách snídalo ohřáté pivo a pilo horké pivo s medem nebo smetanou. Jan Amos Komenský napsal, v kapitole "Kterakž mládež v zdraví svém šetřena a cvičena býti má": "Poodrostou-li od mléka, zůstávati však sluší při věcech podobných mírně temperovaných, chlebu, máslu, kaši nějaké, vodě a pivu: tím porostou jako byliny při tekutých vodách.". 

V Británii ještě v minulém století se vařilo pro děti speciální školní pivo. A v Japonsku se dětské pivo vaří a prodává dodnes.

Laik bude žasnout - a člověk bez schopnosti uvažovat v souvislostech bude dokonce protestovat. Propagovat alkohol? U dětí to přece není možné.

Je to nejen možné, ale je to správné a to nejlepší pro naše děti.

1) Pivo bez alkoholu je tím nezdravějším, co dítě může dostat - obsahuje přes 2000 zdraví prospěšných látek, včetně minerálů a stopových prvků ve formě, které tělo umí využít. Např. využitelný vápník na rozdíl od mléka, které podle posledních zjištění naopak způsobuje vyplavování vápníku z těla a mléčný tuk navíc spolus cholesterolem a mléčným vápníkem zacementovává cévní stěny.

2) Dětské šampaňské nikomu nevadí - víno je přitom daleko nebezpečnější alkohol než pivo. Škodlivé je přitom i samotné dětské šampaňské - obsahuje barviva, konzervanty, cukry anebo umělá sladidla, což je vše prokazatelně zdraví  neprospěšné.

3) Alkohol zabije řádově desítky lidí ročně - a není to pivo, co zabíjí. Alkoholik je člověk s dědičnou dispozicí k závislosti.

Mléko, bílá mouka a cukry zabijí asi 70 procent populace v civilizovaných zemích. 

4) Alkohol ovšem způsobuje v mnoha rodinách sociální problémy. Tady je ale důležitá výchova. Lidstvo alkohol zná a užívá co je lidstvem. Njevětší škody alkohol působí na ta etnika, která nemají s alkoholem historickou zkušenost.Alkohol decimoval indiány - ano ale jen severoamerické kočovné kmeny. Indiáni ze zemědělských civilizací - Aztékové, Mochikové nebo Inkové s pitím problém nemají a neměli - protože alkohol k jejich civilizci patřil odpradávna a uměl jeho užívání kontrolovat. Asi také hlavně prot,o že uměli pití piva (kukuřičného octli nebo čiči) dát smysl. 

Na každé škole by se proto mělo učit společenské pití - umění pít alkohol s vědomím jeho potenciální nebezpečnosti i jeho velkého přínosu zdraví, kultuře, sociálním vazbám.

Všichni víme, že automobil umí škodít víc než alkohol  - a prokazatelně statisticky škodí víc. Přesto ho nikdo nezakáže. Nikdo neposadí dítě za volant, ale bezesporu je prozíravé děti odmala učit bezpečnosti silničního provozu a připravovat je na to, že jednou budou samy automobil řídit. 

Stejně tak jednou budou pít pivo, případně alkohol. I na to je musíme připravit. Musí vědět, že alkohol může škodit. Ale taky, že třeba dvě piva denně znamenají o sedmdesát procent snížené riziko kardiovaskulárních onemocnění. A že pravděpodobnost, že někdo z jejich třídy umře na alkohol je prakticky nulová. Ale, že na důsledky nadměrného jídla a pití limonád a mléka jich umřou tři čtvrtiny.

 

Je to demagogie? Je to statistika. 

K výše uvedenému ještě komerční dovětek:

Minulý týden mě Martin Dejdar oznámil: "Budeme vařit "Dětské pivo". Děti milujou Ozzáka, tak ať taky něco od Ozzáka maj". To bylo moudré - A navíc je jasné, že Ozzák a Večerníček musí přece nejlépe vědět, co dětem z ječmene navařit.

Objednali jsme u firmy Pivo Praha zkušební vzorky - tento týden už jsou hotové. Pivo bude mít nula procent alkoholu (na rozdíl od standardních nealkopiv, které mají až 0,6 procent alkoholu).

Pivo bude bez konzervanů, barviv a umělých sladidel nebo cukru. Bude to nápoj splňující nejpřísnější kritéria zdravé výživy. Ať zkusí někdo reptat. Pošlem na něj Upíra - a to už není žádná sranda - co ho znám, vaří jenom z vody.

 

 

Autor: Jaroslav Novák | středa 27.5.2009 14:26 | karma článku: 36,70 | přečteno: 7848x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

ČT naplno dezinformuje - tají naše odposlechy pro USA

Rozběhla se mediální válka s čínskou Huawei, protože její technologie pomáhají čínské špionáži. S nadějí jsem čekal, že třaskavé téma média zanalyzují a zveřejní informace o tom kým a jak jsme sledovaní a to ze všech stran.

14.1.2019 v 11:50 | Karma: 43,97 | Přečteno: 4993x | Diskuse| Média

Jaroslav Novák

Co spojuje vraždu Sauda a Čecha? Stát, kterému nesmrdí peníze od vrahů je špatný

Řeč je o českém státu. Další český voják byl zavražděn. Současně se lámou ledy a svět přiznává že Saudská Arábie podporuje terorismus, včetně Tálibánu. Největší odběratel zbraní z ČR byla roku 2014 Saudská Arábie.

23.10.2018 v 12:06 | Karma: 36,99 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Se Staníkem byla také k smrti odsouzená svoboda slova a názoru

Bývalý vedoucí brněnské kriminálky a extajemník SPD byl odsouzen pro podezření, že v parlamentní hospodě na otázku jaké menšiny mu vadí, prý odpověděl: “cikání, buzeranti a židi do plynu".

1.8.2018 v 16:16 | Karma: 39,65 | Přečteno: 1680x | Diskuse| Společnost

Jaroslav Novák

Díky Ameriko, za kolony a manifestaci tvé síly a moci.

Americký konvoj se dva dny okázale ploužil po českých dálnicích a silnicích. Mnozí lidé průjezd ocenili: "Konečně spojenec, který nenapadá své spojence, jak to má Rus ve zvyku”. To je hezký.... Mýtus.

3.6.2018 v 19:01 | Karma: 40,37 | Přečteno: 2252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je Okamura větší hrozba než viditelný nástup totality?

Okamura je hrozba. Takové titulky nad zprávou ČTK obletěly republiku. Odborníci v návrhu výroční zprávy ministerstva vnitra o extremismu napsal,i že SPD jsou radikálnější než radikálové.

31.5.2018 v 16:44 | Karma: 39,50 | Přečteno: 1281x | Diskuse| Občanské aktivity
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Volby by s přehledem vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a lidovci

2. května 2024  8:17

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Kyjev na Rusko vyslal drony, balistická raketa v Oděse způsobila požár

2. května 2024  7:20

Sledujeme online Ukrajinské drony v noci na čtvrtek poškodily energetickou infrastrukturu v západoruské Orlovské...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury