Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Konec mobilních operátorů: Budoucnost je internetový telefon zdarma

Kdo někdy volal přes internet - třeba z hor v Guatemale do Poličky u Svitav - zadarmo, neomezeně a ještě s videopřenosem, ten si musí automaticky položit otázku: Proč ještě platíme mobilním operátorům? Odpověď je jednoduchá, není zatím vůle tak jednoduchou věc zařídit. 

Ne proto, že by to nešlo, ale prostě to jen nikoho nenapadlo. Nemluvím teď o pokrytí městských částí pomalou Wi-fi. Ta vychází stále vstříc lobby telefonních operátorů a internetových připojovatelů, kteří se bojí o zisky.

Řeč je o celostátním pokrýtí České republiky vysokorychlostním internetem, který by byl schopný kvalitně přenášet i telefonní hovory  přes internet a do budoucna také Full HD televizní přenos přes internet. 

Kdo někdy telofonoval nebo videokonferoval třeba přes Skype ví, o čem teď píšu. Provozovatelů internetové telefonie je ovšem dost a dost dalších. Jistě, trochu tu narážíme na bezpečnost státu - Skype a další internetové přenosy zatím neumí česká Policie ani soukromé agentury odposlouchávat. Nemyslím to ironicky - to je opravdu problém, ale řešitelný například vytvořením celostátní jednotné sítě k jejímuž šifrování by měla Policie nebo jiné orgány přístup.

Pro skeptiky už teď dodávám, že v první fázi musí jít kvůli volným frekvencím o kombinaci technologie Wimax a Wi-fi. Technicky je ale v podstatě bez problému taková síť reálná - v Německu ji právě budují, není-li už letos hotová. Počítá se tam s tím, že bude schopná přenášet nejen telefonní hovory, ale také video v nejvyšší kvalitě.

Co by to znamenalo? V praxi docela zásadní věc - veškeré telofonní hovory mezi účastníky sítě by byly zdarma. Zadarmo by komunikoval kraj, městské úřady, policie, školy atd atd. Úspory jsou lehce vyčíslitelné - stačí porovnat stávající náklady a místo nich dát nulu. Nulu, přestože je zřejmé, že nějaké peníze bude stát vybudování sítě.

Umím si představit, že investici by zčásti pokryly grant z EU pro jednotlivé regiony a prodej licence na provoz soukromému subjektu, vzešlému z výběrového řízení. Ten by mohl např. na přenášený internet umisťovat placenou reklamu. 

Evropská unie do ČR v současnosti investuje stovky milionů korun - většina peněz jde s prominutím nikoli pánubohu do oken, ale naprosto bezúčelně do bezedných kapes mnoha soukromých firem, které vymýšlí stovky zbytečných pseudoprojektů. Jejichž jedinou vizí je, jak vytáhnout peníze z EU.

Vybudování sítě pro internetovou komunikaci zdarma je ale právě projektem, který by granty EU měly podporovat - přinese reálné úspory všem - státu i nám občanům, zvýší životní úroveň i naši konkurenceschopnost.

A kdy se toho tedy u nás dočkáme? V tuhle chvíli už odborníci zpracovávají projekt pro dva kraje, kde chci přesvědčit radní a hejtmany, aby vyhlásili výběrové řízení na projekt bezdrátového vysokorychlostního internetu v kraji zdarma. Pokud se povedou pilotní projekty a budou úspěšné, věřím, že za pár let už laik nebude tušit k čemu je potřeba placený mobilní operátor. 

 

PS pro diskutujíci:  PC k internetové telefonii není třeba. Telefonů se zabudovanou wifi bude nejen přibývat, ale v budoucnu ji budou mit všechny telefony jako dnes PC. Kancelářské telefony mohou zůstat jen se napojí na centrálu s příjmem signálu. Všichni výrobci telefonů ovšem vyrábí už telefony speciálně pro internetovou telefonii.

Mám dnes IPhone a prakticky nerozeznám,  jestli mi někdo volá přes Skype, ICQ nebo přes mobilního operátora - pro Wi-fi ovšem musí být kvalitní signál - ten dnes chybí. 

 

 

 

Autor: Jaroslav Novák | pondělí 27.10.2008 16:38 | karma článku: 29,29 | přečteno: 6951x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury