Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kauza Roztočil - vrah bez oběti

Média se už nějakou dobu věnují kauze Roztočil - dodnes si ale nikdo nedal práci podívat se na ni zblízka. Případ je totiž plný nikdy nevysvětlených záhad.

Jak k vrahovi VB přišla aneb kdo je udavač

Koncem března 1979 (podle jiné verze 1980) poslala prý manželka jednoho ze spolupachatelů (nebo take družka Roztočila) anonym, ve kterém Veřejné bezpečnosti popsala, že se jí druh svěřil s tím, že zabil cizího studenta. Podle ní měl Rostislav Roztočil s pomocí dvou najatých „bijců“ okrást studenta o peníze a zmlátit do bezvědomí kovovým nářadím. Bezvládné tělo pak s kusem železa hodili do řeky. Policie ovšem na udání nijak nereagovala.

Na počátku roku 1980 emigroval na falešný pas Roztočildo Rakouska. Ten měl právě před nástupem několikaměsíčního nepodmíněného trestu.

Teprve koncem rokem 1982 byl Roztočil v nepřítomnosti obviněn.

Připoměňme, že VB dostala anonym – ovšem podle testů DNA odhalila odesílatelku a ta nakonec svědčila. Je zázrak, jak se podařilo v 15 milionové republice odhalit autorku dopisu – bez jakékoli databáse DNA –která neexistuje ostatně dodnes.

 

Kdo je oběť?

Obětí měl být egyptský účastník postgraduálního studia jaderné fyziky jménem Nabil el Kallini Mohammed. Býval prý vždy při penězích a přilepšoval si vekslováním – což tehdy byla nelegální výměna valut za československé koruny. Ze Sinkuleho koleje odešel naposled na konci ledna 1975. Federální kriminální ústředna po něm bezvýsledně pátrala od počátku března téhož roku. Podle pozdějších spekulací rakouského tisku byl onen Egypťan příslušník tajné služby.

 

Kdo je mrtvola?

O pár měsíců později, v červnu byla ve Vltavě objevená mrtvola, zatížená závažím z železničních závor. Podle pitevního protokolu smrt nastala utonutím. Na těle nebyly zjištěny stopy násilí. Policie tehdy mrtvolu neztotožnila s pohřešovaným Egypťanem. Neznámé pozůstatky byly vzápětí spáleny.

 

Zemřel vůbec Egypťan?

První co v případu nehraje, je už oběť. Egyptská ambasáda alespoň podle Roztočila, v té době žádného svého státního příslušníka nepohřešovala.

Našel se svědek, číšník z kavárny Alfa, který potvrdil, že údajnou oběť dobře znal, a obsluhoval ji ještě v květnu téhož roku. U stolu zaslechl, že Egypťan se svými společníky hovořil o připraveném stěhování do tehdejší NDR.

Pitevní protkol – tedy hlavně ohledání lebky a zubů nepotvrdilo, že by mrtvola Vltavy byl zmizelý Egypťan. Neměla jedinou plombu. Pohřešovaný měl podle svědků naopak chrup v dezolátním stavu. Příčina smrti nalezeného byla jednoznačně stanovena jako utonutí.

 

Přesto nakonec Nejvyšší soud ČSSR v srpnu r. 1985 odsoudil Roztočila k nepodmíněnému trestu odnětí svobody 24 let. Z toho 4 roky byly za nedovolené opuštění republiky. I jeho údajní spolupachatelé dostali vysoké tresty, jeden z nich dokonce trest smrti, který byl později změněn na doživotí.

 

Kdo je Roztočil?

V roce 1967-8 je na vojně. Jako zeť okresního apozději krajského tajemníka KSČ Jaroslava Mareše se stal řidičem velitele brigády raketových vojsk ve Staré Boleslavi a důstojníků vojenské kontrarozvědky. Vroce 1967prý vezl ze cvičení silně opilého velitele Západního okruhu generála Stanislava Procházku, který si v autě zapomněl aktovku s mapami a tajnými document a také prý s pistolí.- Roztočil vše vzal, schovával třináct let a při útěku do Rakouska vzal s sebou.

Ovšem - postižený důstojník popřel, že by někdy přišelo jakékoli tajné dokumenty a pistoli.

 

Do Rakouska se Roztočil dostal na padělaný pas. Ovšemtak padělaný, že Rakušané nechtěli uvěřit, že není pravý. Otázka je, zda nebylopravdu pravý.

Snad díky špionážní hnistorce dostal Roztočil rakouské vízum dříve než běžní uprchlíci. Pak, jak sám tvrdí, prý jezdil do zahraničíjako kurýr se špionážními zprávami pro dva západoněmecké zpravodajce. I tady je zádrhel - žena, která ho měla s Němci seznámit, o těch dvou Němcích nikdy neslyšela.

 V r.1982 čsl. úřady požádaly Rakousko vydání Roztočila. Rakouský soud ale rozhodl, že obžaloba není doložena dostatečnými důkazy.

Štěstí Roztočilo přálo i dál – souběžně vyhověla ČSSR jeho žádosti o vydání dětí (po smrti jejich matky v ČR). Jak je možné že stíhanému vrahovi poslal soud dítě do nepřátelské ciziny? Ví Bůh.

 

Proč ho 9 let nikdo nezatkl?

Roztočil se v Rakousku oženil a později se s rodinou přestěhoval do Německa. Rok a něco po sametové revoluci, v roce 1991 požádal o československý pas a přestože stále po něm běželo pátrání, bez problémů ho dostal. Přestože v roce 1991 na něj Krajský soud v Praze vydal znovu zatykač a požádal německé orgány o vydání. Německý soud odmítl – údajně aniž se to Roztočil dozvěděl. Ten postupně získal ještě další dva pasy, při každé změněn jména republiky. Od roku 1993 také pravidelně jezdil do Čech.

Teprve v roce 2000 byl zatčen a uvězněn. Podivné je, že jeho pasová agenda a záznamy SCPP o jeho přechodech hranic v letech 1991-2000 byly údajně skartované – proč?

To nikdo neví - a zdá se, že odpovědi na otázky s případem spojené ani nikdo nehledá a hledat nechce. 

 

Jaroslav N.Večerníček

Autor: Jaroslav Novák | středa 6.2.2008 13:10 | karma článku: 21,09 | přečteno: 1952x
  • Další články autora

Jaroslav Novák

Nejčastější lži o výhodnosti EU a o čem se nemluví

Víte, že členství v EU je podle mnohých ekonomů ze všech zemí nejméně výhodné pro ČR a že cílem projektu podle představitelů Bruselu je oficiálně likvidace národních států?

23.5.2019 v 14:49 | Karma: 31,41 | Přečteno: 1571x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Je problém zhanobený sněmovní pult nebo banda zlodějů v Parlamentu?

Smrt Vondráčovi. Kdyby se svlékl a pořvával v pravoslavném kostele, dostal by medaily Václava Havla jako Pussy Riot. Kdyby zhanobil prezidenstskou standardu, byl by hvězda ČT. Ale zhanobit pultík ve sněmovním sále? To je prasárna.

7.3.2019 v 17:20 | Karma: 42,75 | Přečteno: 2493x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

ČT a ČRo se trumfují, lhaní o Venezele překonalo Majdan

Zdálo se, že lhaní třeba o Ukrajině v časech fašistického majdanu nejde překonat. Ale ČT a Český rozhlas se rozhodli sami sebe trumfnout ve lhaní a překrucování faktů o Venezulele.

5.3.2019 v 15:11 | Karma: 43,52 | Přečteno: 3730x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Krutý vtip Miloše Zemana: Volím ČSSD

Mnoho politiků přemýšlí jak sebrat konkurenční partaji hlasy. Miloš Zeman s genialitou sobě vlastní na to přišel. ČSSD zbývá nějakých 5 procent voličů, kterým nevadí promigrantská politika ČSSD ani podpora banderovců.

1.3.2019 v 15:01 | Karma: 32,05 | Přečteno: 1252x | Diskuse| Politika

Jaroslav Novák

Němci ČR dluží10 000 miliard, vláda je nechce

Německo nám dluží víc než deset tisíc miliard za náhradu válečných škod a tyhle náhrady nejsou promlčené ani odpuštěné. Reparace nijak nesouvisí s majetky odsunutých Němců.

24.1.2019 v 8:30 | Karma: 46,25 | Přečteno: 24308x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

Čínský prezident přiletěl na návštěvu Francie. „Vítali“ ho naštvaní Tibeťané

5. května 2024  16:57,  aktualizováno  19:44

Do Paříže přiletěl čínský prezident Si Ťin-pching, který v pondělí zahájí dvoudenní státní návštěvu...

Stát pomocí AI zkouší šetřit práci úředníků. Propouštění nechystá

5. května 2024  19:30

Umělá inteligence (AI) postupně získává své místo napříč resorty, kde zejména slouží k automatizaci...

Ukrajina je na ruskou letní ofenzívu připravená, zaútočí příští rok, míní USA

5. května 2024  19:05

Sledujeme online Ukrajinská armáda je připravena zahájit v příštím roce další ofenzívu proti ruským okupačním silám....

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 130
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4149x
Politicky aktivní spisovatel, poradce místopředsedy PSP Tomia Okamury