»Zločinek« se žalostně nedostává

Zase jsem natrefil text, co se potýkal s otázkou feminismu. To téma mě láká už jen tím, jak absurdní mi připadá. A také tím, že se feminismem ohánějí i některé vynikající ženy, které nemají zapotřebí opevňovat se žádným hnutím.

     Feministky nezřídka hovoří o jakési válce žen a mužů. Podle mě sice nic takového neexistuje, ale ony a jejich stoupenci staví ženský a mužský svět usilovně proti sobě ve snaze dokázat, jak jsou ženy přežívající patriarchální společností utlačovány.
     Považuji za přínosné, když se někdo snaží dosáhnout spravedlivějšího postavení žen, oproštění se od předsudků a vydobýt pro ženy důstojnější místo na zemi. Ale dělení světa lidí na ženský a mužský? Ženy a muži jsou totiž jediný živočišný druh, a tak spolu prostě žijí v jediném světě a až na výjimky časově a místně velmi omezené nikdy nežili odděleně. Nejsou ani protipóly ve smyslu dvou konců magnetu, nýbrž v napětí protikladu jin a jang, oblačnosti a korouhve, tvoří celek, jsou dvěma formami téhož. Jin a jang jsou přitom obsaženy v každém člověku, nikoli jedno jen v ženách a druhé jen v mužích. Podle toho, co v kom převažuje, se pak jeví jako muž či žena.
     Touto východně filozofickou vsuvkou chci říct, že muž není žena a naopak, a proto se chovají tak, jak je jim přirozené. Nemá tedy smysl podivovat se tomu, že muži chápou ženy mužským pohledem a ženy muže zase tím ženským. Tím méně na tomto základě tvrdit, že muži ženy nechápou vůbec, že nerozumí ženskému světu. Že každý chce mít svou důstojnost, nechce být ponižován, urážen, využíván a zneužíván, takové empatie jsou schopni téměř všichni. A víc není nutné. Naproti tomu je potřeba ono jin-jang napětí, protože díky němu vznikají vztahy, dějí se události a odehrává se život. Dogmaticky – co bůh činí, dobře činí (ateisté nechť nahradí boha přírodou). Role však, až na ty základní, dány nejsou, ty se vyvíjejí.
     A to je přece parketa pro feministky. Chtít ovšem, aby muži cítili jako ženy a chovali se k nim jako k mužům, je scestné. Zrovna tak je hloupost současně hartusit na uspořádání společnosti podle mužů a bojovat proti němu tím, že se ženy chtějí mužům ve všem vyrovnat, neboť tak jen dokazují, že to uspořádání přijímají za své a právě a jen v jeho mantinelech revoltují, což působí groteskně. Zvlášť, když nutí nespokojenost s vlastní pozicí a údělem všem ženám, ať ji pociťují nebo ne.
     Jelikož je například pravdou, že ženy páchají zločinů nesrovnatelně méně než muži, a to má příčinu také hlavně v patriarchálním uspořádání světa, měly by feministky v duchu všestranné emancipace žen usilovat vlastně o to, aby bylo více zlodějek, podvodnic, vražednic a lu… No, ten výčet nemusí být úplný.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 14.8.2015 22:03 | karma článku: 12,41 | přečteno: 396x