Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Trollové a cenzura

Jan Jílek napsat blog „Co s trollem?“, v němž uvažuje o tom, zda mazat či nemazat pod svými blogy diskuzní příspěvky otravných diskutérů, takzvaných trollů. Možná byl veden „pocitem viny“, že jinde pár takových příspěvků smazal.

Jan Jílek sice označil v diskuzi blog „Co s trollem?“ za manuál (asi jak nakládat s trolly), ale podle mého tento blog vznikl proto, že si tím svým mazáním nebyl jistý. Nicméně „trollí“ blog vyvolal bohatou diskuzi, která pozvedla jeho význam. Nejspíš problematika mazání diskuzních příspěvků „trápí“ mnohé blogery, ač fakticky a technicky je věc poměrně jasná. Když provozovatel blogu idnes.cz umožňuje autorům mazat diskuzní příspěvky pod svými texty, je jen věcí dotyčného autora, zda k tomu přistoupí a nikomu nic vysvětlovat nemusí, a také do toho nikomu nic není.

Každý autor než nějaký příspěvek smaže, přemýšlí ale o tom, jestli jedná správně. Těžko říct, co se komu přitom odehrává v hlavě, zda přemítá o svobodě projevu, demokratických principech… Jisté je, že promazaná diskuze vypadá blbě a všichni její další návštěvníci mohou spekulovat o tom, co autora tolik nadzvedlo, že příspěvek smazal, jestli náhodou třeba jen nechtěl, aby si lidi četli nepohodlnou či oprávněnou kritiku a podobně. Potíž je i v tom, že autor, který smaže nějaké příspěvky diskutérů, které má za trolly, může být sám považován v diskuzi pod blogy jiných autorů za trolla.

V diskuzi pod Jílkovým blogem se objevil názor, že bloger „není povinen snést v diskusi pod svými texty cokoliv“. Diskutér Jiří Svoboda s tím sice souhlasil, ale převedl problém do roviny cenzury. Napsal konkrétně: Problém cenzury je však úplně někde jinde. Nejde o to, že by lidé v diskusích psali „cokoli“, ale že někteří blogeři jsou schopni „cokoli“ smazat. Přesněji řečeno – mažou cokoli jim nevyhovuje. Cenzura byla, je a bude vždycky problematickým nástrojem. Vždycky. Nikdy v historii neměla cenzura pozitivní význam. Není žádný důvod si myslet, že tady nebo teď je to jinak.

Tento názor je ovšem zásadně mylný. Nebo snad manipulativní? Pokud autor blogu smaže diskuzní příspěvek, nejde o cenzuru. Jestliže to kdosi za cenzuru považuje, pak buď neví, co je obsahem pojmu cenzura, nebo to ví, ale záměrně termín zamlžuje. Cenzura je podle Slovníku mediální komunikace „cílený (tj. záměrný a vědomý) zásah, institucionalizovaný a politicky podložený zásah státní moci do autorského záměru či do informačního toku. V širokém pojetí jakákoli kontrola informací (obyčejně určených ke zveřejnění). Úžeji státní dohled nad šířením mediálních obsahů. Podmínkou užití pojmu cenzura bývá násilný (nekonsensuální) zásah do práv autorů a vydavatelů.“

I kdyby se někdo chtěl v případě mazání příspěvků pod blogy odvolat na široké pojetí cenzury jako jakékoli kontroly informací, stojí proti užití toho pojmu následující skutečnosti. Každý, kdo se na blogu idnes.cz registruje, musí souhlasit se zdejšími pravidly čili přijmout konsens. A podle toho má autor blogu právo mazat diskusní příspěvky, tudíž se nejedná o zásah násilný (nekonsensuální), a tedy ani o cenzuru. Každý diskutující o tomto právu autorů ví, nebo by měl vědět, a když neví, je to jeho problém. Všechny výroky o cenzuře názorů diskutujících jsou tudíž nepřípadné a manipulativní. 

Nejen autoři blogů jsou odpovědní za to, co činí, ale i diskutující. Jílek má samozřejmě pravdu, že bloger není povinen všechno strpět. Člověk obecně si nemusí nechat všechno líbit a každý je odpovědný za své konání. Jak se tyto principy projevují v praxi, záleží případ od případu.

Odkaz na blog Jana Jílka: https://janjilek.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=682228

Autor: Jaroslav Kvapil | úterý 9.10.2018 14:00 | karma článku: 17,58 | přečteno: 895x
  • Další články autora

Jaroslav Kvapil

Pozor na suché haluze

Když tak člověk putuje blogovou džunglí slov a myšlenkovou pouští, je jasné, že se brzy unaví, a to pak hledá, někdy i zoufale, kde si odpočinout...

29.6.2022 v 13:12 | Karma: 10,06 | Přečteno: 343x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Příběhy surrealistického večera (s využitím genderových a jiných stereotypů)

Dětství a mládí jsem prožil v rodině, kde nebylo pochyb o tom, kdo je muž a kdo žena. Otec, jakkoli byl svobodomyslný, hrál jednoznačně mužské role a matka zase ty ženské, ačkoli ji genderové stereotypy někdy trochu (dost) štvaly.

29.6.2022 v 11:06 | Karma: 11,86 | Přečteno: 428x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Strach požírá duši

Zdejší debaty o tom, jestli stejnopohlavní páry budou moci uzavírat manželství, dospěly až do té absurdity, že odpůrkyně manželství pro homosexuály „radí“ aktivistům, kteří taková manželství podporují, jaké heslo mají používat.

24.6.2022 v 12:33 | Karma: 14,27 | Přečteno: 491x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

Cicero: O dulce nomen libertatis – Ó sladké jméno svobody

Svobodu slova nyní nezřídka vzývají ti, kterým se nelíbí zákaz proruských dezinformačních webů, neboť chtějí svobodné šíření názorů typu, že by Rusko mělo vyhrát válku proti Ukrajině a ukrajinský národ by tak měl ztratit svobodu.

16.6.2022 v 15:29 | Karma: 14,26 | Přečteno: 349x | Diskuse| Ostatní

Jaroslav Kvapil

O rasismu s lehkým úsměvem

Zeptali se kdysi jednoho pána, zda náhodou není rasista. Odpověděl – ani náhodou, naopak, rasisty přímo nesnáším, stejně jako negry a cikány.

14.6.2022 v 12:48 | Karma: 16,78 | Přečteno: 728x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:03

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Byty za peníze z korupce. Vyšetřování na Ukrajině ukázalo na nemovitosti v Praze

3. května 2024

Premium V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem...

Status umělce nemá nic společného se socialismem, hájí se ministr Baxa

3. května 2024

Vysíláme Vládou prošla novela zákona, která přichází s novým pojmem: status umělce. V Rozstřelu o návrhu...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 651
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1022x
Neidentifikuji se s žádnými politickými, profesními, náboženskými, myšlenkovými či jinými směry a skupinami. Pokud se některý můj text nebo části textů shodují s názory takových směrů a skupin, je to buď náhodné, nebo způsobené prostupností myšlenek různě zaměřených lidí. Píšu si, co chci a co mám potřebu napsat. Naopak nepíšu ve jménu ani z pověření nikoho jiného. 

https://kvaj.blogspot.com

Seznam rubrik