Tisíc znaků na talíři (21) Švýcarsko: Stop základnímu příjmu

Švýcaři v referendu jasně odmítli takzvaný základní nepodmíněný příjem. Před časem jsem zhlédl instruktážní film o základním příjmu a přišlo mi to coby utopie komunistického typu. Dnes se na to dívám poněkud jinak.

Myslím si, že metoda vyplácení základního příjmu každému člověku v zemi bez jakýchkoli podmínek a za předpokladu, že budou zrušeny veškeré další sociální dávky, by mohla za určitých okolností fungovat. Tyto okolnosti ale dosud nenastaly. Dokonce ani ve Švýcarsku ne, což vyspělí občané země Helvétského kříže moudře posoudili. Nejspíš proto, že by to ekonomicky neutáhli. V diskuzi pod článkem na serveru novinky.cz mnozí soudili, že by referendum o základním příjmu u nás dopadlo právě opačně. Jeden debatér vyjádřil názor, že nechat Čechy rozhodovat o penězích, co by dostávali „zadarmo“, by bylo stejné, jako dát malému dítěti na hraní zápalky. Mám pocit, že se u nás často zbytečně podceňujeme. Podle mého by i lidé v Česku v současnosti základní nepodmíněný příjem odmítli. Jde o to, že společnost musí dospět do mnohem sofistikovanější etapy, aby základní příjem mohl fungovat. A zastávám názor, že jako Švýcaři jsou Češi aspoň na takové úrovni, aby pochopili, že na takové úrovni zatím nejsme.

Odkaz na článek serveru novinky.cz https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/405583-svycari-v-referendu-jasne-odmitli-zakladni-prijem.html

Autor: Jaroslav Kvapil | neděle 5.6.2016 16:30 | karma článku: 16,68 | přečteno: 602x