Provokováním rasismu k odstranění diskriminace?

V souvislosti s pokutou, co dostala jistá realitní kancelář za to, že odmítla zprostředkovat pronájem bytu Romům, neboť si majitelé v domě Romy nepřejí, jak informoval server idnes.cz, ožívá problém rasismu vůči tomuto etniku.

Kdysi učinil lidovecký vicepremiérem Jiří Čunek narážku na opálenější etnikum, které dělá binec na ulicích a pálí ohně na náměstích a byl z toho poprask, co ohrozil samu existenci tehdejší koaliční vlády. Chápu, že se poznámka o opálení mnohým spojila s tmavší barvou pleti Romů. Pokud by si ale nikdo nespojoval s Romy další části onoho výroku, byl by spíš nesmyslný než urážlivý. Každý, koho replika pohoršila, sám na sebe prozradil, že podobné počínání, jak bylo popsáno, s romskou menšinou spojuje a považuje jej pro ni víceméně za charakteristické. Jak to? Je snad pravdou, že Romové dělají binec na ulicích? A jestli výrok urazil Romy, znamená to, že se v něm sami poznali? 

Opět kdysi se v jistém moravském městě pořádal každoročně „Den soužití“, co měl být formou naplnění vize soužití několika národnostních menšin ve městě a pomoci zabránit vyřazování menšin ze společnosti kvůli předsudkům a předem nastavené zaujatosti. Nikdy jsem však neslyšel, že by ve městě byli ze společnosti vyřazování Vietnamci, Slováci a Ukrajinci, kteří tam také žili, takže se jednalo výhradně o soužití s romskou menšinou. Den soužití měl přispět k zbourání bariér mezi etnickými skupinami i pomocí fotbalového utkání týmů policistů a Romů. Nic proti tomu ani proti společnému posezení Romů a policistů u piva po zápase. Posezení mělo být ale i příležitostí, aby si obě »skupiny« vyříkaly věci, co by si normálně neměly šanci říct. S tím už problém mám. Proč by si Romové s policisty měli něco vyříkávat?

Zopakujme si to. Romové coby minorita nemají být vyřazováni ze společnosti. To je jasné. Pak je tu majorita, která nemá Romy vyřazovat. I to je srozumitelné. A pak jsou tu policisté coby strážci zákona a pořádku, jejichž etnické zařazení není důležité. Nejsem Romem, ani členem jiné národnostní menšiny, budu tedy asi součástí majority. Ale že bych měl potřebu si něco vyříkávat s policisty? To spíš oni se mnou, spáchám-li cosi protizákonného, ale to je jiná věc. A když nemají být Romové vyřazováni ze společnosti, musí se na ně hledět stejně jako na majoritu a i oni se musí cítit stejně jako majorita. Tak co si mají uvšechvšudy co vyříkávat s poldy? Není v tom nějaká předem nastavená zaujatost vůči Romům? 
     
Den soužití měl v onom městě pomoci docílit toho, aby si lidé různých národností nedrželi mezi sebou odstup a nekoukali na to, kdo je minorita a kdo majorita. Tak nevím, dokud to takhle někdo neřekne nebo nenapíše, vůbec tímto způsobem neuvažuji. Někteří ale určitě ano, a to by nemělo být, uznávám. Nicméně od těch, co pořvávají a dělají binec na ulicích, devastují byty, vyhazují odpadky z oken a do vybydlených částí domů, či napadají slovně i fyzicky kolemjdoucí, si asi odstup držet budu i nadále. Prosím, abych byl dobře pochopen. Nepíšu nyní o žádné minoritě, ale o zcela konkrétních způsobech chování, které jsou pro mě nepřijatelné. Koho si pod tím kdo představí, je jeho věcí.

Nyní zpět k případům odmítání majitelů domů pronajímat byty Romům. Je jistě morálně nepřijatelné, aby někdo dopředu předpokládal, že se Romové v tom domě nebudou chovat v souladu se zásadami občanského soužití. Na druhé straně má majitel domu určitě právo si vybrat, komu bude pronajímat byty v něm. A je jen logické, že instruuje realitní kancelář o tom, koho v domě nechce. Každý má přece právo chovat se předpojatě i hnusně k svým spoluobčanům, pokud nepřestoupí zákon.

To je jádro pudla. Došlo odmítnutím pronajmout byt Romům k porušení právních předpisů? Podle ombudsmanky Anny Šabatové byl diskriminací v krystalické podobě případ, když romská aktivistka sehrála provokaci, že si chce pronajmout byt a byla odmítnuta, protože je Romka. Jak jsem se pokusil ukázat, předpojatost vůči Romům je v české společnosti tak zažitá, že už si v konkrétních případech mnozí ani neuvědomují, že vlastně uvažují rasisticky. Většinou lze i porozumět tomu, proč lidé takto uvažují, nebo aspoň, jak takové myšlení vzniká. Domnívám se, že je i na Romech, aby se snažili změnit většinové jednání vlastního etnika a rozrušit stereotypy předpojatosti. Místo toho romští aktivisté provokují rasismus v zaměstnancích realitních kanceláří, ombudsmanka se nad tím rozčiluje a Česká obchodní inspekce sází realitkám pokuty. Opravdu úžasná cesta k odstranění diskriminace Romů.

Autor: Jaroslav Kvapil | pátek 18.3.2016 14:14 | karma článku: 31,52 | přečteno: 1403x